İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ, “FINDIKTA ACİL DURUM İLAN EDİLMELİ”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ, “FINDIKTA ACİL DURUM İLAN EDİLMELİ”
    (03.10.2023 . 15:20:21) (Okuma: 305)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, bu yıl fındık üretiminin yüzde 15-20 oranında düşmesine yol açan Kahverengi Kokarca Böceği ile ilgili yaptığı açıklamada, “En değerli tarımsal ürünlerimizden biri olan fındık, yıllardır Kahverengi Kokarca Böceğinin tehdidi altında. Bu yıl sorun daha da büyüdü ve yüzde 15-20 oranında üretimi düşürecek boyutlara geldi. Fındıkta acil durum ilan edilmeli” dedi.

    2017 yılında Gürcistan’dan girerek, fındık üretimini olumsuz etkilemeye başlayan Kahverengi Kokarca Böceğinin doğurduğu sorunların arttığına dikkat çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Bu böceğin doğurduğu sorunların ve üretimi giderek daha büyük miktarda etkilemesinin birçok nedeni var. Hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan sorunların kimi doğrudan kimi de dolaylı olarak bu sorunu büyütüyor” dedi.

    İklim sorunlarından ülkemizin üretim biçimlerinin değişimine, kırsal nüfusun azalmasından hatalı ilaçlama yapılmasına kadar birçok faktöre dikkat çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, şöyle konuştu: “Kahverengi Kokarca böceği öncelikle doğal dengenin bozulması dolayısıyla çoğalıyor. Kırsal nüfusun azalmasıyla kaybolmaya yüz tutan küçük tavuk besiciliği ve kekliklerin soyunu tehdit eden kontrolsüz avcılık bu tip böceklerin doğadaki en büyük düşmanlarını yok ediyor. İkinci önemli etken, yine kırsal nüfustaki azalışla ilgili ve fındık üreticilerinin bu işi ek gelir olarak görmesi sonucu bahçe bakımlarının ihmali… Fındık bahçesi sahiplerinin büyük kısmı büyük şehirlere göç etmiş durumda ve artık sadece hasat zamanı bahçeye geliyor; bu nedenle bakım yapılmıyor. Bakım yapılmayan bahçelerde hem üretim düşük oluyor hem de bu tip zararlılar daha fazla görülüyor. Son olarak Kahverengi Kokarca Böceği ile mücadelenin bilinçsizce yapılması, böceklerin azalmasına değil bilakis çoğalmasına yol açıyor. Bu böcek maalesef ilaçlama yapılan bahçelerde daha fazla görülüyor.”

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Kahverengi Kokarca Böceği sorununun çok boyutlu olduğunu ve tarımdaki yapısal sorunlardan da ayrılamayacağına dikkat çekerek, “Görüldüğü gibi sorun çok boyutlu ve bu nedenle de her cephede mücadele etmemiz gerekiyor. Türk tarımının en katma değerli, en önemli ve dünya piyasasında en güçlü olduğumuz ürünlerinden fındık tehdit altındadır. Tehdit sadece Kahverengi Kokarca Böceği değildir. Fındıktaki sorunlarımızı tüm boyutlarıyla ele almaz, kararlı ve etkin önlemleri hemen hayata geçirmezsek, altın değerindeki bu ürünümüzü kaybedebiliriz. Bu nedenle, fındığı kurtarmak için bir eylem planı hazırlamalı ve acil durum ilan etmeliyiz” dedi.

     





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?