İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ GÜVENİLİR ÜRÜN ZİRVESİNDE KONUŞTU
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ GÜVENİLİR ÜRÜN ZİRVESİNDE KONUŞTU
    (24.10.2022 . 11:34:31) (Okuma: 697)

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Sürdürülebilirlik” teması ile Crowne Plaza İstanbul / Florya'da gerçekleştirilen, Güvenilir Ürün Zirvesi Feed the Future ödül törenine katıldı. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin de katıldığı etkinlikte bir konuşma yapan Başkan Ali Kopuz, gıda sorununun, insanlığın karşısındaki en büyük sınav olduğunu belirtti.

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, günümüzde, ülkelerin ekonomik sınırlarının olmadığı bir dünya düzeninin içinde olduğunu söyleyerek, sadece ürünlerin değil, sermaye ve hatta işgücünün de küreselleştiği değerlendirmesinde bulundu. Kopuz, “Bu nedenle, dünyanın bir köşesinde ortaya çıkan herhangi bir kriz tüm dünyayı hızla etkiliyor. Önce, pandeminin etkisi hem sağlık hem de ekonomik alanlarında tüm dünyayı sarstı. Tarım ve sanayi başta olmak üzere birçok sektörde üretim aksadı, tedarik zincirleri bozuldu. Daha sonra ortaya çıkan Rusya - Ukrayna savaşı ise; gerek Rusya ve diğer ülkeler arasında bir kutuplaşma yaratması açısından, gerekse yaptırımların ortaya çıkardığı sonuçlar ile dünya ekonomilerini etkiledi. Tedarik zincirleri tekrar risk altına girdi” dedi.

    Hâlihazırda doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artmasıyla ortaya çıkan enerji krizine de dikkati çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Bununla birlikte, son zamanlarda bilhassa Avrupa’da bir gübre krizi endişesi var. Zira gaz fiyatlarının, kriz öncesi ile karşılaştırıldığında kat be kat artmış olması, sadece doğalgazın son kullanıcılarını etkilemedi. Söz konusu durum, enerji yoğun sektörlerin tamamını etkiledi ve belirsizliğe yol açtı. Çok şükür bu krizin etkileri, Türkiye'de alınan tedbirlerle nispeten hafif hissediliyor” ifadelerini kullandı.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabalarıyla imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının, sadece Türkiye’nin hanesine yazılan diplomatik bir başarı olmadığı, aynı zamanda dünya gıda güvenliğine çok önemli bir katkı sunduğunu da belirten Kopuz, “Diğer taraftan, gıda güvenliğini sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığımız TMO marifetiyle ülkemizin tahıl stoklarını artırıyor. Böylece gıda arzı tarafında oluşabilecek risklere karşı ülkemizi savunmasız bırakmıyor. Sayın Bakanımız da bu stokları şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşıyor. Aynı zamanda, besicilerin uygun fiyatla yem temin edebilmesi için adımlar da atılıyor. Bu adımlar, besicilerin maliyetlerinin hafiflemesine önemli katkıda bulunuluyor. Bunların yanı sıra doğru zamanda açıklanan müdahale fiyatları, çiftçimizin mağdur olmasını engelliyor” dedi.

    Kopuz konuşmasını şöyle sürdürdü, “Tüm bu tedbirlere rağmen, küresel riskler gıda fiyatlarında artışa neden olabilir. Bu yüzden, özellikle önümüzdeki dönemde Türkiye’nin tarımsal üretimde sürdürülebilirlik sağlaması, her zamankinden daha büyük bir öneme sahip. Bu durum ile topyekûn bir mücadele içerisinde olmalıyız. Yani çiftçiye verilen tüm desteklerin yanı sıra sürdürülebilirlik, güvenilirlik ve israfı engelleme gibi stratejik konuları uzun soluklu politikalar ile şekillendirmeliyiz. Bugün aramızda bulunan Sayın Bakanımız ve ödül alacak kurumların temsilcileri, bu mücadeleye kendini gerçekten adamış durumdalar. Sayın Bakanımızı önceki hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde misafir etme fırsatını bulduk. Teşrifleriyle, TOBB ve FAO işbirliğinde yürütülen “Küçük Ölçekli Çiftçilerin Risk Yönetimiyle” ilgili çalışmanın lansmanını yaptık.  Kendisi çiftçimizi tarlada ve merada olduğu gibi, masada da yalnız bırakmıyor.

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Gıdanı Koru Kampanyası gibi, İstanbul Ticaret Borsasının da, Türkiye’de 14 milyar doları aştığı tahmin edilen gıda israfını önlemek amacıyla ciddi çalışmalar yaptığını anlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Gıda israfının engellenmesi için kamu spotları hazırladık, tüm paydaşlarla toplantılar yaptık, basın bültenleri yayınladık.  Ayrıca üniversite öğrencilerinin katılımıyla “Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması” düzenledik ve dereceye giren gençlerimizi ödüllendirdik. Bakanlığımızın dev desteklerle artırmayı başardığı tarımsal üretimimizi heba eden gıda israfını engellemek için çaba gösterdik, gösteriyoruz” dedi.

    Ali Kopuz, Güvenilir Ürün Platformu tarafından yapılan çalışmaların da bu anlamda karşılığını bulacağına inandığını belirterek, “Ürün güvenliği konusunda şu ana kadar çok önemli katkılar yapan Güvenilir Ürün Platformunun ortaya koyduğu bu değerli emeğin, ortak hedeflerimize hizmet ettiğini düşünüyorum. Bu zirve ve ödüllerin gıda güvenliği konusunda toplumsal farkındalık oluşmasına katkı yapacağına inanıyorum. Bu etkinlikte gıda profesyonellerinin ve önde gelen ülkelerin ticari ataşelerinin bir araya gelmesini de son derece önemsiyorum. Sözlerime burada son verirken, bu zirve ve ödül törenini düzenleyen Güvenilir Ürün Platformu başkanı Sayın Celal Toprak Bey’i ve ödül alacak kurumların temsilcilerini canı gönülden tebrik ediyorum. Tarımsal üretimin gelişmesi ve gıda güvenliğinin artması için çabalarının tanığı olduğum Sayın Bakanımız Vahit Kirişçi’ye de şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?