İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ “KADİM TOHUMLARI CANLANDIRMA ÇABAMIZ SÜRÜYOR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ “KADİM TOHUMLARI CANLANDIRMA ÇABAMIZ SÜRÜYOR”
    (17.12.2019 . 15:54:36) (Okuma: 1397)

    “İSTİB Kadim Tohumlar” projesinin yeni bir aşamaya geçmesi ile ilgili açıklama yapan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz “Türkiye tohumculuğunu dışa bağımlılıktan kurtarma ve atalık tohumları Türk tarımına kazandırma çalışmalarımız sürüyor” dedi.

     

    “Kadim Tohumlar” projesinde, borsa depolarında bulunan ve 50 yılı aşkın geçmişe sahip tohumların ilk aşamada yeşermesini sağladıklarını belirten Başkan Ali Kopuz “İkinci aşamada tohumların genetik ve morfolojik özellikleri incelendi. Elde edilen veriler doğrultusunda buğday ve arpa tohumlarımızın, hastalık gözlemleri, tane verimi, verim özellikleri ve moleküler analizleri yönünden yüksek potansiyele sahip olduğu görüldü. Bu tohumların tesciline yönelik yapılacak çalışmalar hakkında bölüm akademisyenleri ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk. Tescil işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle tohumlar deneme tarlalarına alınacak, yeterli seviyede çoğaltma işlemi yapılacak, gözlemlenecek, ayrıştırılacak, daha saf materyal elde edilerek diğer tohumlar ile karşılaştırılacak” ifadelerini kullandı.

     

    22.11.2019 tarihinde Namık Kemal Üniversitesi ile iki yıllık bir protokol imzalandığını belirten İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Üçüncü aşama çalışmalar popülasyon tohumlarını çoğaltılmasına yönelik… Aynı zamanda bitkiler seçilerek yeterli tohumluklarının da üretilmesi ile tohumların tesciline yönelik çalışmalar sürecek” dedi.

     

    Çalışmalar 2012 yılında başladı

     

    İstanbul Ticaret Borsası'nın, Türkiye tohumculuğunu dışa bağımlılık kurtarma arayışları çerçevesinde 2012 yılında başlattığı ve Borsa depolarında muhafaza edilen hiçbir genetik müdahaleye uğramamış tohumlar üzerinde, laboratuvar ortamında sürdürülen 30 aylık çalışmalar neticesinde, arpa, buğday ve nohut tohumları çimlendirilmişti.

     

    Projede Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü ve TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) de paydaş olarak yer alırken, “Kadim Tohumları Canlandırma Projesi” araştırma ve geliştirme projelerine verilen teşvik kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da desteklenmişti.

     

    Proje sırasında yeni buluşlar

     

    İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) depolarında bulunan ve 50 yılı aşkın geçmişe sahip tohumlar üzerinde devam eden bilimsel çalışmalar sonucu, tohumlar gen kaynağı olarak yeniden çimlendirilmiş, çalışmalar sırasında, tohumlardaki enfeksiyonların giderilebilmesi ve eski tohumların canlandırılabilmesini sağlayan iki yeni bilimsel buluşa da imza atılmıştı.

     

    Projeye Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülü

     

    Ayrıca, İstanbul Ticaret Borsası, 2017 yılında Ak Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından düzenlenen Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödül Töreni’ne “Kadim Tohumlar” projesi ile katılmış ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından İSTİB’e teşekkür belgesi verilmişti.

     

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?