İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ, “PANDEMİ SONRASINA HAZIRLANMALIYIZ”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ, “PANDEMİ SONRASINA HAZIRLANMALIYIZ”
    (21.05.2021 . 12:39:06) (Okuma: 498)

    İstanbul Ticaret Borsasının Mayıs ayı meclis toplantısında konuşan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, pandeminin sonunun yaklaştığını belirterek, “Pandemi sonrasına hazırlanmalıyız. Pandemi hem sağlık hem de ekonomik alanda birçok şey öğretti. Bu öğrenilenleri dikkatle değerlendirmeli ve pandemi sonrasındaki dünyaya hazır olmalıyız” dedi. 

    Ramazanın son haftalarını ve bayramı kapsayan kapanma döneminde vaka sayısının da ölüm sayısının da azaldığını ve 17 Mayıs itibarıyla kademeli normalleşme tedbirlerinin hayata geçtiğini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Sürekli artan aşılamalar ve etkin tedbirler sayesinde önümüzdeki aylarda salgının yıkıcı etkisinin azalacağı, önümüzdeki yıl ise inşallah tamamen bu kabustan kurtulacağımız anlaşılıyor” dedi.

    Bu dönemde yaşananlardan ders alınması ve salgın sonrası dünyaya hazırlanılması gerektiğine dikkat çeken Kopuz, şunları söyledi: “Geçtiğimiz ay açıklanan yaş sebze ve meyve ihracatımızdaki artış gösteriyor ki, tarım ve gıdada, salgın dönemini iyi değerlendirmişiz. Tarımsal üretimimizin yanında ihracatımız da artmış. Gıdada bazı yeni pazarlara girmiş, bazı pazarlarda da payımızı artırmışız. Bugün yapmamız gereken bu avantajı sürdürmek için tedbirler almaktır.

    Öncelikle salgın döneminde hükümetimizin hızlı ve esnek çözümler üreten stratejisinin sürmesi çok önemli. Hükümet, her zaman olduğu gibi bu süreçte de tüm paydaşlara danışarak birçok tedbiri hayata geçirdi ve ekonomik zararı en aza indirmeyi başardı. İşte bu sürecin devamlılığının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

    Bununla bağlantılı olarak, salgın döneminde önemi daha da artan tarımsal desteklerin çeşitlendirilmesi, artırılması ve sürdürülmesinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye son dönemde artan ve daha planlı bir biçimde uygulanan tarımsal destekler sayesinde çok güçlü bir tarıma sahip olma yolunda ilerlemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken üretimde çeşitliliğin artırılması ve planlamadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın bu konuya ciddiyetle eğildiğini ve destek politikalarını bu doğrultuda hazırlamak için çalıştığını biliyoruz ve sektör olarak destekliyoruz.

    Bu arada tarımsal verimliliğin artırılması için yüksek teknolojinin kullanılmasının yaygınlaştırılması da elzemdir. Bugün tarımda kullanılan teknolojiler, tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı bir dönüşüm içinde. Bu dönüşümü yakalamalı, hatta savunma sanayimizde olduğu gibi bu konuda da oyun kurucu hale gelmeliyiz.

    Salgın döneminde önemi artan bir başka konu da lojistik… Türkiye olarak kara taşımacılığı filomuz güçlü olmakla birlikte dünya ticaretinin büyük bölümünün gerçekleştiği deniz taşımacılığında da güçlenmemiz gerektiği bu dönem daha net anlaşıldı. Birkaç kat artan konteyner fiyatlarına rağmen konteyner bulunamadı ve özellikle gıda taşımacılığı ciddi kesintiye uğradı. Bu nedenle lojistik konusunda yerli ve milli çözümler üretmeliyiz.”

    Nefes Kredisi Geliyor…

    Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan hibelerin Nefes Kredisiyle de destekleneceğini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Sayın Cumhurbaşkanımız çok kapsamlı bir destek paketi açıkladılar. Biz de TOBB ve bağlı oda borsalar olarak nefes kredisiyle bu sürece dâhil olacağız. Yakında ayrıntılar belli olacak. İnşallah bu süreci dayanışma ruhu içinde aşacağız” şeklinde konuştu.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?