İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ: “SALGIN, YERLİ VE MİLLİNİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ: “SALGIN, YERLİ VE MİLLİNİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”
    (16.04.2020 . 16:00:41) (Okuma: 552)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Nisan ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada Koronavirüs salgınının bir sonucunun da ülkelerin üretim politikalarını gözden geçirmelerine yol açtığını belirterek, “Bu salgın, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği yerli ve milli sanayinin ve tarımın önemini gösterdi” dedi.

     

    Başkan Ali Kopuz, yıllardır tarımın en az savunma kadar stratejik bir sektör olduğunu dile getirdiklerini hatırlatarak, “Allah’a şükür ki, Hükumetimiz de bu doğrultuda politikalar geliştirdi. Tarıma ve hayvancılığa yapılan destekler tarihimizde olmadığı kadar büyük boyutlara ulaştı. Bugün Türkiye olarak bir gıda sorunu yaşamıyorsak, zamanında alınan bu kararlar sayesindedir” şeklinde konuştu.

     

    Yerli ve milli sanayi için yapılan çalışmaları küçümseyen, gereksiz diyenlerin ne kadar büyük bir aymazlık içinde oldukları bugün daha net bir biçimde görüldüğünü belirten İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz şöyle konuştu: “Yerli otomobilden savunma sanayii ile ilgili atılımlara kadar yapılan her yerlileşme hamlesi, kârlı olup olmadığına bakılmadan desteklenmelidir. Çünkü bugün yaşadığımız bir salgın gibi durumlarda, birçok ürünün değeri ancak insan hayatıyla ölçülebilir hale geliyor.

     

    Bugün basit bir bez maskeyi bile üretemeyen Avrupa ülkeleri var. Biz ise onlarca ülkeye tıbbi yardım gönderiyoruz. Türkiye’de sanayinin yerlileştirme çabaları bu kadar ısrarla sürdürülmese ve yerli ve milli sanayimiz doğmasaydı, bu kadar hızla mücadeleye başlayamaz, hepsi kendi canının derdine düşmüş diğer ülkelerin insafına kalırdık.”

     

    Sokağa çıkma yasağı muafiyeti…

     

    Hükumete TOBB kanalıyla tarım ve gıda sektörü çalışanlarının sokağa çıkma yasaklarından muaf tutulması gerektiği önerisini ilettiklerini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, dün sokağa çıkma yasaklarında tarım işçilerimizin muaf olduğunu açıkladı. Bu da hükümetimizin milleti ile olan iletişiminin ne kadar sağlıklı olduğunun yeni bir göstergesidir. Uzun yıllardır gerçekleşen başarılı icraatların temelinde milleti, tüm sektör temsilcilerini ve uzmanların dinlenmesi yatmaktadır” dedi.

     

    Türkiye’nin salgınla mücadelesi örnek oluyor…

     

    Koronavirüs salgınının tüm ülkeleri farklı oranlarda etkilediğini belirten Başkan Ali Kopuz, Türkiye’nin bilimin önderliğinde verdiği mücadele ile örnek gösterildiğini hatırlattı. Türkiye’nin hem sağlık alanında, hem de ekonomi konularda, doğru tedbirleri aldığının tüm dünya tarafından görüldüğünü ve takdir edildiğini beliren Ali Kopuz şunları söyledi: “Gelinen nokta, salgını yönetme konusunda ülkemizin başarılı olduğunu, dışarıya yaptığı yardımlar ile de güçlü bir ülke olduğunu bir kez daha dünyaya gösteriyor. Bazı ülkelerin diğerlerinin sağlık malzemelerine el koyduğu bir dönemde, Türkiye’nin yardımları tüm dünyaya insanlık dersi vermiştir.

     

     

    Salgının ülkemizde hissedilmeye başladığı andan itibaren devletimiz, ivedilikle ekonomik önlemleri açıklamaya başlamıştır. Bu süreçte, gelişmelere göre gerekli adımlar, dinamik bir şekilde atılmaya devam ediliyor. Bizler de İstanbul iş dünyasının temsilcisi olarak, İstanbul Ticaret Borsası üyelerinin talep ve önerilerini TOBB aracılığıyla ilgili Bakanlıklara iletiyoruz.

     

    Son olarak, İşe Devam Kredisi kapsamında, Hazine destekli KGF Kefaleti 100 milyar liraya, kullanılabilecek kredi limiti 125 milyar liraya çıkartıldı. Bu kapsamda, öncelikle salgın nedeniyle olumsuz etkilenen ihtiyaç sahibi üyelerimiz, kamu bankalarına başvuru yapabilirler.

     

    Biliyorsunuz, Haziran ayı sonuna kadar borsamıza ödenmesi gereken üye aidatlarını, hiçbir gecikme zammı veya faizi olmaksızın Ekim ayına ertelemiştik. Nefes Kredisi için de çalışmalar devam ediyor. İnşallah KOBİ’lerimizin finansmana erişimini adına bu çalışmayı da en kısa zamanda sonuçlandıracağız.”

     

     

    Sürekli istişare yapılıyor…

     

    Tüm paydaşlarla, iletişimin hiç koparılmadığını belirten Başkan Ali Kopuz, “Bu süreçte TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile sürekli istişarelerde bulunuyor, iş dünyamızın yaşadığı sıkıntıları kendisiyle paylaşıyoruz. Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu, gece gündüz demeden, iş dünyası ile hükumet arasında bir köprü olma görevini, fedakârlıkla yerine getiriyor.

     

     

    Çarşamba günü de TOBB Ticaret Borsaları Konsey toplantısında, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli ile bir araya geldik. Tarım ve hayvancılıkla ilgili hayata geçirilen destekler ile tedbirleri görüşme imkânı bulduk. “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi” programıyla 21 ilimize dağıtılan tohumların yüzde 75’i de hibe ediliyor.

     

     

    Yine İstanbul Valimiz Sn. Ali Yerlikaya ile toplantılar yapıyoruz. 17-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek iki günlük sokağa çıkma yasağı ile ilgili olarak, talep ve önerilerimizi kendilerine ilettik. Ayrıca salgınla mücadele kapsamında; temel ihtiyaç maddelerinde üretim ve tedarik zincirinin aksamaması için yapılan çalışmaları görüştük. Kendisine de ilettiğimiz gibi, milletimizin panik yapması için en ufak bir sebep yok.

     

     

    Türkiye’nin üretimi de, İstanbul’un gıda tedarik zinciri de çok sağlam temellere oturtulmuş durumda. Bu yüzden İstanbul’da gıda konusunda bir sıkıntı yaşanmayacak inşallah” dedi.





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?