İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI KOPUZ “MODDY’S’İN NOT İNDİRİMİ BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİDİR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI KOPUZ “MODDY’S’İN NOT İNDİRİMİ BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİDİR”
    (08.03.2018 . 10:09:51) (Okuma: 1764)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Mart ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Moddy’s’in açıklamasını değerlendirerek, “Biz bu tetikçilere itibar etmiyoruz. Doğru bildiğimiz yolda kimsenin lafına bakmadan kararlılıkla yürüyoruz, yürümeye de devam edeceğiz.” dedi.

     

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunun "Ba1"den "Ba2"ye revize ettiğini, görünümünü de negatiften durağana çevirdiğini hatırlatan Ali Kopuz şöyle konuştu: “Ben hemen rakamlara baktım acaba ekonomimizde yeni bir gelişme mi olmuş, gözümüzden kaçırdığımız veriler mi var. Hiçbiri yok. Borsa’daki ekonomi ekibimize sordum. Böyle bir not düşürmeyi gerektirecek bir veri yok dediler. Bizler piyasanın içindeyiz. Bizim görmediğimiz bir şey mi var diye piyasadaki arkadaşlara sordum. Onlar da durumlarında son dönemde bir kötüye gidişin olmadığını söylediler. Ben yine anladım ki ekonomik tetikçiler iş başında. Yine birilerinin çarklarına çomak sokmuşuz. Karara bakıyoruz not düşürmenin sebebi olarak kurumların direncindeki azalma, yapısal reformlardaki gecikmeler ve dış kırılganlıkları gösteriyorlar.

     

    Güzel bir sözümüz var, “Merd-i kıpti şecaat arzedeyim derken sirkatin söyler”. Yani “Kıptinin merdi kendini överken hırsızlığını anlatırmış”, tam da bu açıklama buna uyuyor. Yani ne yapmayacakmışız, FETÖ ile mücadele etmeyecekmişiz, sınırlarımızı güvence altına almak için operasyon yapmayacakmışız, meydanı teröristlere bırakacakmışız, istihdam seferberliği yapmayacakmışız, 1 Buçuk milyon ilave istihdam oluşturmayacakmışız. Reel sektöre düşük faizli kredi sağlamayacakmışız, Nefes Kredisi vermeyecekmişiz, Kredi Garanti Fonu ile ek teminatlar oluşturmayacakmışız, herkesi şaşırtıp bu kadar hızlı büyümememiz lazımmış, Cumhurbaşkanlığı sistemini beğenmemişler. Biz bu tetikçilere itibar etmiyoruz. Doğru bildiğimiz yolda kimsenin lafına bakmadan kararlılıkla yürüyoruz, yürümeye de devam edeceğiz. Ben anlıyorum ki MODDY’S’in açıklaması siyasidir, ahlaksızdır, alçakçadır. Emperyalizmin boyunduruğundan kurtulmaya başladığımızın, artık bağımsız bir ülke olduğumuzun göstergesidir. Arkadaşlar, biz işimize bakalım, bunların açıklamaları vız gelir tırıs gider.”

     

    Tüm bölgeyi temizliyoruz

     

    Afrin Operasyonunun bütün hızıyla devam ettiğini belirten İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, son olarak 700 kilometrekarelik bir alanın teröristlerden temizlendiği ve Cinderesi’nin ele geçirildiği haberini az önce aldığını belirterek şunları söyledi: “Allah’ın izni ile yavaş yavaş tüm bölgeyi temizliyoruz. Vatanımızı savunurken şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, milletimize de baş sağlığı diliyorum.”

     

    İSTİB Mart 2018 Meclis Toplantısı

    Trump’ın açıklamaları tedirginlik doğurdu

     

    Konuşmasında Türkiye ve Dünyadaki son ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Ali Kopuz, “ABD ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde %2,5 büyüdü. Euro Bölgesi ise dün açıklanan veriye göre son çeyrekte 2,7 büyüme kaydetti ve son on yılın en güçlü büyümesini yakaladı. Dünya ekonomisindeki bu toparlanma sonucu piyasalarda iyimser bir hava oluşmuşken, ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları büyük tedirginliğe yol açtı.” dedi.

     

    Başkan Trump’ın ithal edilen çeliğe %25, alüminyuma ise %10 gümrük vergisi getirileceğini açıkladığını hatırlatan Ali Kopuz, “Korumacılığın artması ile başlayan bu ticaret savaşları dönemi toparlanmaya başlayan dünya ticaretini yeniden sıkışma noktasına getirebilir.” uyarısında bulundu.  

     

    2008 yılının sonbaharında patlak veren ekonomik kriz sonrası artmaya başlayan korumacılık tedbirlerinin etkilerinin, ABD’nin bu son adımıyla gözle görülür hale geleceğine inandığını belirten Başkan Kopuz, şunları söyledi: “Bu konuda AB ve Çin ABD’nin bu hareketinin karşılıksız kalmayacağını söylediler. Bugün Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi de bu karar karşısında gerekli tedbirlerin alınacağını iletti. İnsanlık tarihi boyunca serbest ticaret; medeniyetleri birbirine kaynaştıran, kültürlerarası etkileşimi artıran yönü ile dünya barışına katkı sağlamaktadır. Biliyorsunuz Anadolu topraklarından geçen İpekyolu, doğu ve batı medeniyetlerini birbirine kaynaştırmış, medeniyetlerin birbirlerini tanımalarını, kaynaşmalarını sağlamıştır. İktisatçılar bilir, eski bir söz vardır “Malların geçmesine izin verilmeyen sınırlardan askerler geçer.” Korumacılığın artması öncelikle ülkeler arasında ticaret savaşlarına sebep olacaktır. Sonrasında ise dünya barışını tehlikeye düşürecek derecelere yükselebilecektir. Burada Türk Reel sektörü olarak bizim yapmamız gereken şey yine daha çok çalışmak yine daha çok üretmektir. Ayaklarımızı yere sağlam basarak, temkinli olacağız ama işimizi de en iyi şekilde yapacağız.”

     

    Enflasyon verileri

     

    Geçtiğimiz günlerde açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarına da değinen Başkan Ali Kopuz, “TÜFE 0.73 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 10.35'ten yüzde 10.26'ya geriledi. Küçük te olsa bu gerilemenin nedeni TL’deki değer kaybı. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak yıllık enflasyondaki düşüşün gelecek aylarda sınırlı bir şekilde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu şu anlama geliyor, tek haneli enflasyon rakamlarını ancak yılın son çeyreğinde görebileceğiz.” dedi.

     

    KOBİ destekleri

     

    İstanbul Ticaret Borsası üyelerinin çoğunun KOBİ’lerden oluştuğunu belirten Başkan Kopuz, KOBİ’lerin, büyük işletmeler karşısında rekabet güçlerinin zayıf olduğunu hatırlatarak finansmana erişimi kolaylaştıran uygulamalardan bahsetti:

     

    “Geçen sene TOBB olarak “Nefes Kredisi” adı altında bir kampanya ile, işletmelerimize düşük faizli kredi imkanı sağladık. Biz sadece İstanbul Ticaret Borsası olarak, üyelerimize 27 milyon TL kredi tahsis ettik. Toplamda, 27 bin firmaya 3 milyar TL’lik kredi verildi. Önümüzdeki günlerde bu projenin ikinci ayağı başlayacak. Üyelerimize yönelik olarak ilk safhada Borsa olarak  10 milyon TL. hacminde düşük faizli kredi imkânı sağlayacağız. Detaylarını yakında Başbakanımız ve TOBB Başkanımızla beraber kamuoyuna açıklayacağız.”

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?