İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI KOPUZ “TÜRKİYE PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRİYOR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI KOPUZ “TÜRKİYE PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRİYOR”
    (09.04.2021 . 13:02:13) (Okuma: 437)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, yaptığı açıklamada pandeminin tüm olumsuz etkilerine rağmen ihracatımızda art arda güzel haberler geldiğini belirterek, “Türkiye pandemiyi fırsata çeviriyor…” dedi. İhracatımız rekor kırarken ve büyüme tahminlerimiz artarken darbeci zihniyetin hortlamasını tesadüf saymanın safdillik olacağını belirten Başkan Kopuz, “2002’de başlayan toparlanma süreci Gezi olaylarıyla kesintiye uğratılmak istendi. Gezi’nin etkileri bertaraf edilince 15 Temmuz geldi. Bugün de, pandeminin etkilerine rağmen ihracatımız artıyor, yerli savunma sanayimiz bölgemizde dengeleri değiştiriyor ve Türkiye’nin büyüme tahminleri tüm dünyada yukarıya doğru revize ediliyor… Tam da bu sırada darbe tehdidi içeren bir bildiri geliyor. Bazıları ise bu bildirinin abartılmaması gerektiğini söylüyor. Kimse bu milleti saf yerine koymasın” şeklinde konuştu.

    Yaş meyve ve sebzedeki gelişmeler…

    Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın geçen hafta yaptığı açıklamayı hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Mart ayında 18 milyar 985 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldı” dedi.

    Bu başarı kadar önemli bir başka gelişmenin ise yaş meyve sebze ihracatında yaşandığını belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz şunları söyledi: “Salgın ortaya çıktığından beri, gıda, tarımsal destekler, lojistik, katma değerli ürünler, e-ticaret ve sosyal sağlık politikaları gibi konuların giderek önem kazanacağına dikkat çektik. Son günlerde bu öngörülerimizin ne kadar isabetli olduğunu gösteren gelişmeler tek tek gerçekleşiyor.

    Örneğin Pandemi nedeniyle bazı ülkelerin yaşadığı tarımsal üretim sorunlarını ülkemiz fırsata çevirdi ve yaş meyve sebze ihracatımızda patlama yaşandı. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde yaş meyve-sebze ihracatı yüzde 21 arttı. Bu artışın ülkemize katkısı ise 775 milyon dolar oldu.

    Kimi ülkeler tarım istihdamı sorununu aşamadı, kimi ülkeler de pandemiyle başlayan lojistik sorununun büyümesi neticesinde coğrafi dezavantajlı duruma düştüler. Türkiye’de ise pandemi döneminde alınan etkin tedbirler sayesinde, tarımsal üretimimiz eksilmedi bilakis arttı. 2020 yılında bitkisel üretimimizdeki artış yüzde 6’yı buldu. Sonuçta da talebi karşılayamayan ülkelerin doğurduğu boşluğu biz doldurmayı başardık.

    Bugün de Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye'den domates ithalatı kotasının yüzde 20 oranında artırılarak mevcut 250 bin tondan 300 bin tona çıkarılmasını önerdi. Yani yaş meyve sebze ihracatımızdaki artış trendi sürüyor…

    Bu başarı; hem istihdam destekleri hem de diğer tarımsal desteklerin artırılması ve üretici borçlarının ertelenmesi sayesinde mümkün oldu. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına göre pandemi sürecinde tam 101 adet tedbir alındı ve uygulandı. Bu gösteriyor ki, hızlı karar alıp uygulayabilen esnek bir sistemimiz var…”

    Artan pazar payımızı kalıcı hale getirmeliyiz…

    Bu aşamadan sonra yapılması gerekenin, ihracatta artan pazar payımızın kalıcı hale getirilmesi olduğunu belirten Başkan Ali Kopuz, şöyle konuştu: “Pazar payının kalıcı hale getirilmesi için neler yapılabileceğine dair de düşünmeli ve çözümler üretmeliyiz.

    Ancak ilk etapta yapılması gerekenleri şu başlıklar altında sıralayabilirim:

    - Hızlı ve esnek çözüm üretmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz…

    - Tarımsal teşvikleri artırarak sürdürmeliyiz…

    - Tarımsal üretim planlamasını etkin ve uygulanabilir hale getirmeliyiz…

    - Lojistik konusunda yerli ve milli çözümler üretmeliyiz…

    Başta üreticimiz olmak üzere, iş dünyamız ve hükümetimizin işbirliğiyle bu başarıyı kalıcı hale getireceğimize şüphem yok…”

     

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?