İSTİB ELEKTRONİK PAZAR İŞLEMLERE AÇILDI
(30.11.2016 . 16:44:58) (Okuma: 4710)
İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2015 yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve İstanbul Ticaret Borsası tarafından yürütülen “İSTİB Elektronik Pazar Projesi” İstanbul Ticaret Borsası Tescil Salonunda düzenlenen törenle açıldı.
Alıcı ve satıcıyı elektronik ortamda bir araya getirmeyi hedefleyen “İSTİB Elektronik Pazar” alım ve satım dışında birçok bürokratik sürecin de elektronik ortamda yapılmasına olanak veriyor.
Törene, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, İstanbul Defterdarı Fahrettin Özdemirci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Menteşe, Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin yanı sıra, İSTİB üyeleri katıldı.
İstanbul Ticaret Borsası’nın 21. yüzyıla dönük yüzü
Törenin açılışında bir konuşma yapan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, her konuda olduğu gibi iş hayatında da sürekli bir değişim yaşandığını hatırlatarak, “Zamanın hızla akışına paralel olarak ticari faaliyetlerimiz, iş yapma şekillerimiz ve müşteri ilişkilerimiz de değişiyor” dedi. Kopuz bu değişimlerin kimileri için olumlu, kimileri içinse olumsuz sonuçları olduğunu vurguladı ve “Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak üyelerimizin gelişen ve değişen ticaret anlayışına uyum sağlamayı önemli bir görev olarak görüyoruz. Bu kapsamda bir yılı aşkın bir süredir yürütmekte olduğumuz E-PAZAR projemizi bugün açıyoruz” şeklinde konuştu.
İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, tüccarların da zamanın ruhunu yakalamasının zorunluluğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Ekonomimizin temel taşlarından olan KOBİ’ler hepinizin bildiği gibi ülkemizdeki işletmelerin büyük bir kısmını oluşturuyor. Ancak KOBİ’ler varlıklarını sürdürmek istiyorlarsa değişen ticaret anlayışına uyum sağlamak zorundadır. Ülke olarak 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak bunun için her kurum kendi alanı dâhilinde elini taşın altına koymak zorunda. Ben inanıyorum ki Borsamız tarafından yürütülen ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen İSTİB E-Pazar projesi üyelerimizin ticari faaliyetlerine önemli katkılar sağlayacaktır. Bugün sizlerle 92 yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip olan İstanbul Ticaret Borsası’nın 21. yüzyıla dönük yüzünü, siz değerli konuklarımızla paylaşmış olacağız.”
Güvenli bir ortamda ticaret hacmi artacak…
E-Pazar platformuna tüm İSTİB üyelerinin doğa üye olduğunu belirten Ali Kopuz, işlem yapılabilmesi için üye ile İSTİB arasında bir sözleşme imzalaması gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Sözleşmenin imzalanması sonrası arkadaşlarımızın verecekleri şifre ile işlem yapmaya başlayabilecekler. Peki, E-Pazar ile neyi hedefliyoruz? Elektronik Pazarı kullanmak üyelerimize ne kazandıracak?
Bir kere, 10.000’e yakın üyemiz Elektronik Pazar platformunda bir araya gelmiş olacak. Büyük bir pazara zahmetsiz giriş yapacak, ürünlerini tanıtacak ve bu yol ile ticaret hacimlerini artırma imkânı bulacaklar. Borsa kotasyonu dâhilinde olan ürünlerin alım-satımını yaparken işletme maliyetleri ve operasyonel maliyetler azalacak ve ortaya avantajlı fiyatlar çıkacak. Üyelerimiz almayı düşündükleri ürünlerin fiyat bilgilerine de bu ortamda ulaşabilecekler.
Bu sistemin ikinci önemli noktası ise E-Pazar üzerinden yapılan alışverişlerin alıcı ve satıcı için bir güven ortamı içerisinde gerçekleştirilecek olmasıdır. Müşteri satın aldığı malın kendi istediği nitelik ve miktarda olduğunu onay vermeden, karşı tarafa ödeme iletilmeyecek. Böylece her şekilde hem alıcı hem de satıcı korunmuş olacaktır. Alım satım süreçlerinin karşılıklı onay sistemi ile sağlandığı platform, aynı zamanda hukuki ve teknik anlamda güvenlik olanağı da sağlıyor. Alışveriş sırasında oluşabilecek bir anlaşmazlık ise Borsa Tahkim Kurulu’nun önüne gelecek ve kısa süre içerisinde kanunlara uygun bir çözüm bulunarak efektif bir şekilde çözülecektir.”
E- Pazar Projesi sayesinde KOBİ'lere ve dolayısıyla da Türk ekonomisine devinim kazandırılabilirse kendilerini mutlu addedeceklerini belirten İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz: “Bu vesileyle, projemizi destekleyen İstanbul Kalkınma Ajansı’na ve bu projenin gerçekleştirilmesine emeği geçen Genel Sekreterimiz başta olmak üzere tüm proje ekibine teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Bir an önce Türk parasına dönelim
Dövizlerin Türk lirasına çevrilmesiyle ilgili gündemdeki kampanyaya da değinen Kopuz, "Üyelerimizin bu hususta duyarlı olacağını düşünüyorum. Bir an önce Türk parasına dönelim. Bu oyunu hep beraber bozmamız lazım. Buna katkıda bulunursanız hepinizden Allah razı olsun." dedi.
2015 yılında temelleri atılan projenin birçok alanda kolaylıklar sağlaması bekleniyor. 10 bine yaklaşan üyesi ile yaklaşık 23 Milyar TL’lik işlem hacmine sahip olan İstanbul Ticaret Borsası, üyelerine az maliyetle, daha hızlı, güvenli ve bürokratik süreçlerin kolaylaştığı bir platform vadediyor. E-Pazar platformu, üyelere hızlıca pazar araştırması yapabilmeyi sağlarken, aynı zamanda doğru fiyat belirleme konusunda ipuçları veriyor.
Tahkim Sistemi
Alım satım süreçlerinin karşılıklı onay sistemi ile sağlandığı platform, aynı zamanda hukuki ve teknik anlamda güvenlik olanağı da sağlıyor. Alım satım süreçlerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda, “Tahkim” sistemi devreye girecek. Tahkim sistemi ile yargı süreçlerinden daha hızlı bir şekilde sonuç alınması sağlanacak. Ticari faaliyetlerde hızlı sonuç almanın önemli olduğu günümüzde “İSTİB Elektronik Pazar Projesi” bu alanda önemli bir işlev üstlenecek.
İSTİB Elektronik Pazar Projesi birçok şirketin üst düzey ve operasyonel yöneticileri ile görüş alışverişinde bulunularak geliştirildi. Ticaret Hukuku, Bilişim Hukuku ve Bilişim Teknolojileri uzmanlarının da aktif destek verdiği projenin borsacılık sistemine önemli katkılar sağlayacağı ifade ediliyor.