İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
    (13.06.2016 . 01:34:02) (Okuma: 3622)

    İstanbul Ticaret Borsası Haziran ayı Meclis toplantısı Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler başkanlığındaki bir heyetin katılımıyla gerçekleşti. 9 Haziran 2016 Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıda İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı da tahkim konusuyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

    İSTİB Meclis Başkanı Bülent Kasap yönetiminde gerçekleşen toplantının açış konuşmasında ekonomik değerlendirmelerde bulunan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Türkiye ekonomisini etkileyen tüm olumsuzluklara rağmen büyümenin, birinci çeyrekte iyi olacağını belirtti.

    Türkiye’nin son dönemde önünü kesmeye yönelik çeşitli olayların arttığına dikkat çeken Ali Kopuz, terör olaylarının sürmesinden, Almanya parlamentosundan çıkan Ermeni soykırımı kararına kadar birçok olayın olumsuz etkilerine dikkat çekti.

    İstanbul ve Mardin’de gerçekleşen terör saldırılarından bahseden Kopuz, bu olaylarının asıl sebebinin Türkiye’nin dünya üzerinde giderek artan siyasi gücü ve ekonomik ilerlemesi olduğunu belirtti. İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Türk iş âlemi olarak bizim üzerimize düşen daha çok çalışmak ve daha çok üretmektir. Tüccar vatanını bu şekilde savunur” dedi.

    Dün açıklanan Nisan ayı sanayi üretim verisine dikkat çeken Başkan Kopuz, “Takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretim değişim oranı yüzde 0.7, aylık sanayi üretimi değişim oranının ise yüzde -1.1 oldu. İhracat hacmindeki gerileme devam ediyor. Birkaç aydır hepimizin piyasada gördüğü keyifsizliğin nisan ayından itibaren üretim verilerine yansıdığını görüyoruz. Ancak halkımızın tüketim eğilimi devam ediyor. Ramazan ayı ve önümüzdeki bayramlar da perakende piyasanın canlanmasına sebep olacaktır. Bu çerçevede piyasadaki sıkışıklığını giderilmesi için hükümetimizin piyasayı canlandıracak önlemleri acilen uygulamaya geçirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

    Merkez Bankası’nın faizi düşürme yönündeki atmış olduğu adımlar son derece olumlu bulduğunu söyleyen Ali Kopuz, piyasada bunun karşılığının görülmemesinin sorumlusunun bankalar olduğunu belirtti. Kopuz, “Bankaların kredi faizlerinde düşüş göremiyoruz. Bankaların da elini taşın altına koyması gerektiği bir dönemdeyiz. Bankalar bu dönemde belki az kazanacaklar ama önümüzdeki dönemdeki karlarını da devam ettirecekler. Ekonominin iyiye gitmesi için bunu şart olarak görüyorum. Sırtımızdaki finansman yükünün bir an önce hafifletilmesi gerekiyor” dedi.

    Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye’ye olan inancı sayesinde iyimserliğini kaybetmediğini ifade eden Ali Kopuz, “Bu tablonun gri yüzü idi bir de beyaz yüzü var. Nisan ayı sanayi üretim verisi de dâhil ekonomik verileri bir bütün olarak değerlendirdiğimizde İstanbul Ticaret Borsası olarak ülkemizin 1. Çeyrek Büyümesinin tatmin edici bir büyüme olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Dünyadaki bütün bu karmaşaya, etrafımızdaki ateş çemberine rağmen rakiplerimizden daha iyi büyümeye devam ediyoruz. İşte durdurmak istedikleri Türkiye budur ve ekonomiyle bunu başaramıyorlar. Başaramadıkları için de gittikçe çirkinleşiyorlar” dedi.

    Almanya parlamentosunun aldığı kararı da eleştiren Ali Kopuz, “Bugün bizleri ‘Ermeni Soykırımı’ ile suçlayan Almanya’da meclis, 2001'den bu yana soykırım tasarısını 40’a yakın kez gündemine almış ama görüşmemiş, reddetmiştir. Açıkçası bu konunun bugün kabul edilmiş olmasını "manidar" buluyorum. Mülteci konusu gündemdeyken, vize muafiyeti konuşuluyorken, İncirlik'te Almanya'ya üs verilecekken gündeme geliyor bu olay. Bu da kararın tamamen siyasi amaçlarla alındığını gösteriyor. Biz hep diyoruz. Buyurun arşivler orada. Siz de arşivlerinizi açın, biz de arşivlerimizi açalım. Bu meseleye tarihçiler karar versin. Siz önce kendi geçmişinizle yüzleşin, yaşattığınız acıların yaptığınız katliamların hesabını verin, ondan sonra bize iftira atmaya başlayın. Çok yakında gerçek Türkiye ile yüzleştiklerinde bu yaptıklarına da pişman olacaklar, bundan eminim” dedi.

    Kopuz, Türkiye’nin itip kakılabilecek bir ülke olmadığını ifade ederek, “Muhammed Ali gibi sözünü sakınmayan ve mazlumun yanında olan bir liderimiz var. Rahmetli Muhammed Ali’nin çok sevdiğim bir sözünde vurguladığı gibi, “Seni yoran, önündeki tırmanacağın dağlar değil, ayakkabındaki çakıl taşıdır.” Ülke olarak bu çakıl taşlarından kurtulursak, şu terör belasından, şu bölücülük belasından kurtulsak ulaşamayacağımız bir hedef kalmayacaktır” dedi.

     

    Gebze Ticaret Odası Heyeti

    Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, Başkan Yardımcısı Sedat Mican, Yönetim Kurulu Sayman üyesi Abdurrahman Aslantaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Sezgin Tekeli, Kayhan Özler, Adem Yıldırım, Disiplin Kurulu Üyesi Mikdat Aydın, Meclis Başka Yardımcıları Tücel Yılmazel, Oğuz Şerifalioğlu, Meclis Katip Üye Tufan Şahinkesen, Genel Sekreter Mustafa Yaşar Sekin, Basın Yayın Sorumlusu Bülent Apaydın’dan oluşan heyet de İSTİB Meclis toplantısına katıldı.

    Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler toplantıda yaptığı konuşmaya Gebze’nin sahip olduğu zenginliklere dikkat çekerek, “Gebze’miz, Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosuyla herkesçe bilinen ve Yeşil Cami Önü adlı eseri yakın zamanda 13 milyon 509 bin TL’ ye satılarak, Türkiye’de satılan en değerli sanat eseri ünvanı kazanan tablonun ressamı Osman Hamdi Bey’in evi ve müzesine sahiplik eder. Kartacalı ünlü komutan Anibal’ın mezarı, 1510 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan renk düzeni görkemli Türk Çinileri ile sağlanan Mustafa Paşa Külliyesi, Tarihi Kervansaray, Eskihisar Çeşmesi, İbrahim Paşa Çeşmesi, Sultan Orhan Camisi, Cumaköy Camisi ve Eskihisar Kalesi bölgemizin sahip olduğu önemli tarihi yapılardır. Menzilhane Hamamı, Çarşı Hamamı, Darıca Yelkenkaya Feneri, Darıca Kalesi, Malkoçoğlu Mehmet Bey Türbesi, Mimar Sinan Köprüsü, Demirciler Konağı, Darıca Hayvanat Bahçesi ve Ballıkayalar da bölgemizin tarihi ve doğal zenginlikleri arasındadır.  Fatih Sultan Mehmet Han’ın İtalya’ya yapacağı sefer sırasında üzerinde otağını kurup, konakladığı, önemli kararlarını aldığı Hünkar Çayırı da bölgemiz sınırları içerisindedir. Gebze’miz sadece bir sanayi kenti değil, sosyal, kültürel ve tarihi değerlerin harmanlandığı bir merkez ve geçiş alanıdır.

    Bölgemiz;  Türkiye Ekonomisi’ ne yön veren önemli sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındırmaktadır. Şöyle ki, ilk 500 büyük sanayi kuruluşlarından % 15’ i bölgemizde üretim yapmakta olup aynı zamanda bir çoğu Odamız üyeleri arasında yer almaktadır. Gebze, 4 tanesi ihtisas olmak üzere, Avrupa standartlarındaki 9 organize sanayi bölgesi yanı sıra; GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, TÜBİTAK, TÜSSİDE, TSE, silikon vadesi benzeri BİLİŞİM VADİSİ gibi önemli kuruluşlara da ev sahipliği yapmaktadır. Bölgemizdeki Küçük Sanayi Sitelerinde yaklaşık 1100 işyeri ve 11.500 çalışan, 9 Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 890’a yakın firma bünyesinde 78 bine yakın istihdam sağlanmaktadır. Bölgemizde IMES Makine İhtisas, Kömürcüler İhtisas, Kimya İhtisas ve Makine İhtisas olmak üzere 4 adet İhtisas organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Bir örnek verecek olursak Gebze Organize Sanayi Bölgesindeki 42 adedi yabancı menşeli olan 189 firmada 24.000 çalışan istihdam edilmektedir. Doluluk oranı %90’dır. Kocaeli % 93.13’lük vergi tahsilat oranı ile iller arasında ilk sırada yer alırken, Türkiye vergi gelirleri içindeki payı ile ise İstanbul ve Ankara’dan sonra 3. sırada yer almaktadır. 2014 yılı vergi geliri 39,5 milyar TL, 2015 yılı vergi geliri 49,3 milyar TL, bir önceki yıla göre artış oranı yaklaşık %25 Türkiye ortalaması yaklaşık %15,6’dır. Kocaeli bölgesinde toplanan vergi 72 ilin vergi gelirinden daha fazla olup, tüm Türkiye’de toplanan vergi gelirinin de %12’sini oluşturmaktadır. Bölgemize ait genel istatistiki verileri sizler ile paylaşmamın ardından Odamızın üzerinde hassasiyetle durduğu, nitelikli insan yetiştirmek için en temel ihtiyacımız olan ‘’eğitime’’ verdiğimiz destek konusunda da birkaç veri iletmek isterim.  Hem Odamız bünyesinde hem de yeni dersliklerimizde süren, KOSGEB işbirliği ile yürüttüğümüz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri kapsamında ekonomimize katma değer kazandıran girişimciler yetiştirmeye devam ediyoruz Bu bağlamda; 410 adedi Gebze’ de olmak üzere 675 adet girişimci kendi işyerini kurmuş, 1530 kişi eğitim almış, 1368 kişi sertifika almaya hak kazanmış, 2105 kişi de bilgilendirme seminerlerine katılmıştır. Devam eden sınıf sayımız ise 3’tür.  Gebze Ticaret Odası olarak eğitime olan desteğini arttırarak devam ettirecektir. Özetle; bölgemiz sahip olduğu sosyo - kültürel değerler, tarihi doku, coğrafi yapı, ulaşım kolaylığı, sanayisi, istihdam ve işgücü olanakları ile gerek işveren gerek girişimci gerekse istihdam bekleyen için cazibe merkezi olmuştur” dedi.

     

    İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı

    İSTİB Meclis toplantısına katılan İstanbul Tahkim Merkezi ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı da tahkim hakkında bir sunum yaptı ve Meclis üyelerinin sorularını cevapladı. Akıncı, ticari davalarda Tahkim sayesinde hukuki sürecin çok kısaldığını belirtti ve sözleşmeler Tahkim maddesinin eklenmesinin önemine dikkat çekti. 





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?