Başvuru Yapan:
Gerçek Kişi
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.
T.C. Kimlik No (*)
:
Ad Soyad (*)
:
E-Posta (*)
:
Telefon (*)
:
Faks (*)
:
Geri Dönüş Tercihiniz
:
Adres (*)
:
İstenilen Bilgi / Belge (*)
:
(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.
Başvuru Yapan:
Tüzel Kişi
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.
T.C. Kimlik No (*)
:
Ad Soyad (*)
:
E-Posta (*)
:
Telefon (*)
:
Faks (*)
:
Geri Dönüş Tercihiniz
:
Adres (*)
:
İstenilen Bilgi / Belge (*)
:
(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

İSTİB MART AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
(27.03.2025 . 16:43:55) (Okuma: 229)
İSTİB Mart ayı Meclis Toplantısı Tuzla Hizmet Biriminde, Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap başkanlığında yapıldı.
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından bir konuşma yapan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, 100. yıl dolayısıyla yayınlanan “Sevdayı Vatan Tarladan Başlar” kitabının Ekonomi Gazetesi tarafından “Yılın İş Dünyası Araştırma Kitabı” ödülüne layık görüldüğünü ifade ederek “Bizler için de güzel bir sürpriz olan bu değerli ödül, çalışmalarımızın geniş çevrelerce takdir edildiğini gösterirken, bizlere daha iyilerini yapmak için cesaret verdi. Üye odaklı çalışmalarımızı daha ileriye taşıma yolunda azmimizi artıran bu ödül için hepinize teşekkür ederim. Sizlere teşekkür ediyorum çünkü biz yaptığımız her çalışmayı sizlerin desteği ve sizlerden aldığımız cesaretle yürütüyoruz” dedi.
İSTİB heyetinin Japonya’da düzenlenen Foodex Fuarına iştirak ettiğini hatırlatan Kopuz “Arkadaşlarımızın gözlemlerine göre sanayi toplumunun ötesine geçmiş Japonya gibi ülkelerde yeme içme alışkanlıkları ciddi biçimde değişmiş. Bizlerin de ülkemizde kısmen tanık olduğumuz gibi, ev dışı tüketimin payı çok yükselmiş ve pratik gıdalar hâkim hale gelmiş. Sanayi sonrası bilgi toplumlarında yaşayan, gelir düzeyi yüksek insanların yemeğe ayırdıkları vakit sürekli azalıyor. Bu süreç gıda sektörünü de yeniden şekillendiriyor. Ev dışı tüketim artarken, evde hazırlanacak yemeklerin de, yarı işlenmiş ve işlenmiş gıdalardan hazırlanması tercih ediliyor. Bir önemli nokta da perakende sektöründeki dönüşümle ilgili; arkadaşlarımız reyon ya da kasa görevlisi olmayan marketlerden alışveriş yapmışlar. İnsansız mağazalar, rekabetin giderek arttığı perakende sektöründe oyunun kurallarını değiştirebilir. Bu konuda da uyanık olmakta fayda var. Gıda sektöründe çalışan bizler için bu gerçekler ve gözlemler yol gösterici olmalıdır. Yatırımlarımızı, gelecek planlarımızı yaparken, Japonya’da örneğini gördüğümüz gibi yarının tüketicisini göz önünde bulundurmalı, ona göre davranmalıyız” dedi.
Japonya’nın gıdacılar açısından bir başka önemli tarafının da, tarım alanlarının azlığı dolayısıyla her türlü gıdayı talep etmesi olduğuna dikkat çeken Başkan Kopuz “Biz fuar ziyareti için Japonya’yı işte bu nedenle seçmiştik. Japonya aynı zamanda Ticaret Bakanlığımızın ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ kapsamında ‘Hedef Ülkeler’ arasında yer alıyor… Bize mesafe olarak uzak, ancak yüksek gelire sahip bu büyük pazarda, daha etkin olabiliriz. Ülkemizde yetişen çok fazla tarımsal ürünü ve işlenmiş gıdayı bu ülkeye satabiliriz” dedi.
Kopuz, konuşmasında tarımsal istatistikler ve teşvik sistemini de değerlendirerek, bu konunun kapsamlı bir şekilde ele alınarak sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti.