
İSTİB MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
(23.05.2024 . 16:20:09) (Okuma: 362)
İSTİB Mayıs ayı Meclis Toplantısı Eminönü Merkez binasında, İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yönetiminde yapıldı.
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından İSTİB Başkanı Ali Kopuz olağan meclis konuşmasında güncel ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
Meclis Üyeleri Kürsüde
Toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesi sonrasında İSTİB Meclis Üyeleri Osman Berberoğlu, Celal Çevik, Şerafettin Taştan, Süleyman Tarakçı ve Yunis Aksu söz olarak sektörel konularda görüş ve önerilerini dile getirdi.
Osman Berberoğlu: “Zeytinyağı Olarak Satılan Yağlara Dikkat”
Dökme zeytinyağına getirilen ihracat yasağı sonrası ambalajlı zeytinyağı ihracatında artış görüldüğünü belirten İSTİB Meclis Üyesi Osman Berberoğlu, “İhracat yasağı sonrasında 35 bin ton ambalajlı zeytinyağı ihracatı gerçekleştirildi. Bu büyük bir başarıdır. Ancak sektör olarak yapacaklarımız bitmedi. Bu sezonki üretimi de yakından takip ediyoruz. Diğer taraftan; tağşiş konusu gündemimizdedir. Çünkü piyasada zeytinyağı adı altında satılan yağlar görüyoruz. Misal son zamanlarda pirina yağı piyasaya sürüldü. Pirina yağı, tatsız, renksiz, ekstraksiyon ve daha sonra da rafinasyon işlemlerinden geçen bir yağ. Yani çok fazla ısıya maruz kalıyor. Isıya dayanaklı olduğu için de sadece kızartmalarda kullanılabilir. Aynı zamanda bitkisel yağlara zeytinyağı aroması katılarak satılan zeytinyağlarının da piyasaya sürüldüğünü duyuyoruz. Ambalajında zeytin ve zeytinyağı görselleri kullanılarak piyasa sürülen bu tür yağlara tüketici dikkat etmeli ve zeytinyağıyla karıştırmamalı” dedi.
Meclis Üyesi Osman Berberoğlu’nun konuşmasına istinaden Yönetim Kurulu adına kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral ambalajında zeytin ve zeytinyağı görselleri kullanılarak piyasa sürülen yağlarla ilgili olarak bir konuşma yaptı.
Hakkı İsmet Aral, “Zeytinyağı etiketleme yönetmeliğine aykırı bir tutum varsa İstanbul Ticaret Borsası olarak bunun çalışmasını yaparak Bakanlığa şikâyet edeceğiz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile birebir temas kurarak, bu gibi sorunları hızla çözmemiz lazım” dedi
Celal Çevik: “Kayıtsız Tarım Büyük Sorun”
Patates ve soğan yetiştirmek için kiralanan tarlaların kayıtsız olduğuna değinen İSTİB Meclis Üyesi Celal Çevik, bu durumun kendilerini zor durumda bıraktığını ifade etti. Çevik sözlerine şöyle devam etti:
“Bir dönüm tarlanın kirası 5 ila 15 bin lira arasında değişiyor. Ancak kiralama işlemi noter üzerinden sözleşmeye dayalı olarak gerçekleşmiyor. Yani tarla sahibi parayı elden alarak tarlasını kiralıyor. Böyle olunca biz de ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı bir üreticiyle ortak olarak işlemleri yürütüyoruz. Ancak tarlayı 5 ila 15 bin lira arasında kiralayanlar vergi vermiyor. Diğer taraftan da teşviklerini alıyor. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor.”
Patates ve soğan yetiştirmek için kiralanan tarlaların kayıtsız olduğuna değinen İSTİB Meclis Üyesi Celal Çevik, bu durumun kendilerini zor durumda bıraktığını ifade etti. Çevik sözlerine şöyle devam etti:
“Bir dönüm tarlanın kirası 5 ila 15 bin lira arasında değişiyor. Ancak kiralama işlemi noter üzerinden sözleşmeye dayalı olarak gerçekleşmiyor. Yani tarla sahibi parayı elden alarak tarlasını kiralıyor. Böyle olunca biz de ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı bir üreticiyle ortak olarak işlemleri yürütüyoruz. Ancak tarlayı 5 ila 15 bin lira arasında kiralayanlar vergi vermiyor. Diğer taraftan da teşviklerini alıyor. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor.”
Patates ve Soğanda Verimli Bir Ülkeyiz
Türkiye’nin patates ve soğanda verimli bir ülke olduğuna değinen Meclis Üyesi Çevik, “Hava şartlarının da olumlu seyretmesi sayesinde üretimimiz iyi seviyelerde. Bu yıl 7 bin ton patates, 3 bin ton da soğan üretimi bekliyoruz. Verimimiz de sürekli artmakta. Bu sebeple ihracatın önünün açılması gerekiyor” dedi.
Şerafettin Taştan: “Yemek Ve Beslenme Kültürü Değişti”
Toplumumuzda yemek ve beslenme kültürünün değiştiğine değinen İSTİB Meclis Üyesi Şerafettin Taştan, “Ancak kanunlarımız halen eski. Büfe ve çay bahçesi gibi, yemek üretim izni olmayan yerlerde her türlü yemek ürünlerini görebiliyorsunuz. Üstelik bu yerlerin belirli bir standartları da yok. Ancak bizim işletmelerimizde kırılmaz camından, paslanmaz eşyalara kadar dünya standartları aranıyor. Denetimler maalesef yetersiz” dedi.
Kanser Vakalarının Birinci Sebebi Kötü Beslenme
Türkiye’de her yıl yaklaşık 500 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu ifade eden Taştan, “İddia ediyorum ki bunun birinci sebebi kötü beslenmedir. Özellikle bilinçsiz zirai tarım ilacının kullanımı bunda etkilidir. Tarlalar yeterince denetlenmiyor. Diğer taraftan; tarladan sofraya kadar olan süreçte, toplama, paketleme, nakliye ve rafa dizme aşamasında, 25 milyar dolar değerinde ürün israf oluyor. Bu konularla ilgili bir çalıştay düzenlenmesin faydalı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Süleyman Tarakçı: “Kooperatifler Daha Ciddi Denetlenmeli”
Günümüz gastronomisinde yerele doğru bir özlemin olduğuna değinen İSTİB Meclis Üyesi Süleyman Tarakçı, “Yerele doğru bir özlem olmasına rağmen kooperatif sistemleri bütünleşip, bir pazara dönmüyor. Yani bir kooperatif kuruluyor ancak süreçleri belli değil. Ne kullanır? Maliyeti ne kadar? Ambalajlama nasıl olacak? Stoklama maliyeti ne kadar?... Herhangi bir bölgeye gidip ürün aramaya başladığınızda 10 ayrı kooperatife gitmek zorunda kalıyorsunuz. Kooperatiflerle ilgili bir denetim mekanizmasının oluşturulması ve yıllık performans ölçümlerinin yapılması gerektiğini düşünüyorum.”
Toplantıda söz alan İSTİB Meclis Üyesi Yunis Aksu ise gündelik hayatın koşuşturmasında kaybolan ve insan olmanın gereği olan anlam arayışı çabasından bahsetti.