İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB MAYIS MECLİS AYI TOPLANTISI YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB MAYIS MECLİS AYI TOPLANTISI YAPILDI
    (11.05.2023 . 17:02:04) (Okuma: 236)

    İSTİB Mayıs ayı meclis toplantısı Eminönü Merkez binasında, İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yönetiminde gerçekleştirildi.

    Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından İSTİB Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven bir konuşma yaparak güncel ve ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

    İlhan Koyunseven, şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi, geçen sene Rusya’nın işgalinden sonra, Ukrayna’nın limanları ablukaya alınmıştı. Ancak geçen yılın Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin aracılık ettiği Tahıl Koridoru anlaşması ile üç limana erişim sağlanmıştı. Bu zamana kadar bine yakın gemi bu koridordan geçerek, yaklaşık 30 milyon ton tahıl ve çeşitli gıdanın sevkiyatına imkân sağlandı. Güncel durumda, şu anda tahıl koridoru anlaşmasında sıkıntılar olduğuna dair bir görüntü var. Hafta başında, Rusya'nın anlaşma şartlarına uymayarak, Karadeniz tahıl koridorunu fiilen durdurduğu, Ukraynalılar tarafından iddia edildi. Milli Savunma Bakanlığımız ise bu konuda harekete geçilerek tahıl koridorunun yeniden işler hale getirildiğini açıkladı. Bakanlık, tahıl koridoru konusunda 10-11 Mayıs’ta İstanbul'da tüm taraflarla görüşme gerçekleşeceğini duyurdu. Biliyorsunuz Rusya ve Ukrayna, küresel buğday ihracatının yaklaşık üçte birini karşılıyor. Bu sebeple tahıl koridoru, küresel çapta gıda arz güvenliğini sağlamak için büyük önem arz ediyor. Bizler bu konuda, milletlerarası ilişkilerde aklıselimin galip geleceğini ve Türkiye’nin arabuluculuğu ile koridorun sağlıklı bir şekilde işlemeye devam edeceğini ümit ediyoruz.

    Tüm bu diplomatik çabalar elbette çok değerlidir. Bununla birlikte, bu konjonktürden çıkarılması gereken en önemli ders, tarımsal üretimde ülkelerin kendine yeterliliğinin ne denli önemli olduğudur. Zira, dün pandeminin vurduğu küresel ticaret, bugün kuzeyimizdeki savaş, genel anlamda ise iklimsel sorunlar gibi sınamalar, gelecekte de her zaman bir risk faktörü olarak karşımıza gelebilir. Nüfusu besleyecek temel gıda üretilemezse, hem üretici hem de tüketici tarafında yüksek gıda enflasyonu masada kalmaya devam eder ve kronikleşir…

    TÜİK’in 2021-2022 dönemi için açıkladığı bitkisel ürün denge tablolarına göre, Türkiye’nin toplam tahıl ürünlerinde yurt içi üretiminin yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 80 seviyesinde. Keza aynı dönemde, ayçiçeğinde yeterlilik oranımız yaklaşık yüzde 60 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK’in en son şubat ayını baz alan Tarım Girdi Fiyat endeksinde, ocak ayına göre yüzde 1,22, yıllık bazda ise yüzde 70 oranında artış var. Bu veriler, bir yandan tarımsal desteklemelere etkin bir şekilde devam edilmesi gerektiğini gösterirken, aynı zamanda stratejik ürünlerde de kendimize yeterliliği sağlamamızın önemli olduğuna işaret ediyor. Yani, tarım arazilerinin kullanımında, ağaç türündeki çok yıllık bitkiler ile tahıl ve yağlı tohumlar gibi stratejik ürünler arasındaki dengeyi çok iyi sağlamamız gerekiyor. Hububat ekilen arazilerin, toplam tarım alanındaki payının azalmaması, bilakis güçlü kalması gerekiyor.”

    İŞ DAVALARI SUNUMU

    Meclis toplantısında İSTİB hukuk danışmanlarından İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Ali Ekin, iş davaları konulu bir sunum gerçekleştirdi ve Meclis üyelerinin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı.  

    İSTİB MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE

    Toplantı sonunda bazı meclis üyeleri de sektörel konularda söz aldılar. Toplantıda meclis üyeleri Celal Çevik, Memet Yalçın ve Abdullah Çerman konuşarak çeşitli konularda görüşlerini dile getirdi.





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?