İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE
    (15.09.2023 . 14:53:51) (Okuma: 133)

    İstanbul Ticaret Borsası Meclis üyeleri Eylül ayı toplantısında çeşitli sektörel konularda görüşlerini dile getirdiler. 24. Baharat ve Bal Ticareti Melek Komitesi ve Meclis Üyesi Emin Demirci, 15. Kuruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Komite Üyesi Çetin Topaloğlu ve 6. Unlu Mamüller Ticareti Komitesi Üyesi İsmail Boğaz’ın dile getirdiği sorun ve çözüm önerileri şöyle oldu.

    Emin Demirci: WorldFood Gıda Fuarında Çeşitli İş Görüşmeleri Gerçekleştirdik

    Uluslararası Gıda ve Teknoloji Fuarı WorldFood 2023’e katılan firmalardan biri olarak fuarda, çeşitli iş görüşmeleri gerçekleştirme fırsatı bulduklarına değinen İSTİB 24. Baharat ve Bal Ticareti Melek Komitesi ve Meclis Üyesi Emin Demirci,  “Birçok oda ve borsanın katıldığı bu fuarda en başarılı çalışmaya İstanbul Ticaret Borsası imza attı. Bu nedenle İstanbul Ticaret Borsasına teşekkür ederim. Fuarda özellikle Hollanda’dan gelen bir Türk firmasıyla baharat görüşmeleri yaptık. Görüşme yaptığımız firmadan 2 tonluk baharat siparişi aldık. Gerçekten çok samimi bir ortam oldu. Bu sene alınan kararla birlikte fuardaki ziyaretçi profili de gerçekten iş yapılabilecek kişilerden oluşuyordu. Yabancı ziyaretçiler çoğunluktaydı. Fuar sonrası raporları incelediğimde 30’a yakın yabancı firmanın bizim standımızı ziyaret ettiğini gördüm. Bu firmalarla ikili ilişkilere devam edilerek sonuca varılacaktır” dedi.

    Çetin Topaloğlu: Türkiye Fındıkta Verimi Artırmalıdır

    Son zamanlarda sosyal medya ve elektronik basında yankı bulan Ferrero firmasının Avustralya’daki yatırımlarıyla ilgili konuşan İSTİB 15. Kuruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Komite Üyesi Çetin Topaloğlu, “Bir milyon kök fındık ağacı dikimi tabii ki ciddi bir çalışma. Yıllardır söylüyorum Türkiye fındıkta verimi artırmalıdır. Ülkemizde dekarda yüz kilo verim alınırken yarıştığımız ülkelerde dekardan alınan verim 250 ila 350 kilolara çıktı.

    Avustralya’da yapılan çalışma toplamda 25 bin ton üretim yapar. Yıllık bir milyon tonluk fındık üretimi düşünüldüğünde çokta ciddi bir rakam değil. Son zamanlarda fındık fiyatları yükselmeye başladı. TMO Giresun fındık için taban fiyatı 84 lira olarak belirlemişti, bugün 98 liraya yükseldi.  Bu haberler biraz da fiyat artışının önüne geçmek için çıkarılmış haberlerdir” dedi.

    Kajudaki Gözetim Uygulaması

    Türkiye’nin kaju ithalatı yapan bir ülke olduğuna da değinen Meclis Üyesi Topaloğlu, “Kajuda gözetim fiyat uygulaması var. Firmalar ön başvuruyla yıllık yapacakları ithalatı bildirerek ithalat yapıyor ve 9 dolar üzerinden gümrük vergisi ödüyor. Daha sonra firmalar düşük faturalarını yargı merciine götürüp Ticaret Bakanlığı’ndan yüksek tazminat alıyor. Çünkü elindeki fatura 5-6 dolar seviyelerinde. Devletimiz bu konuda henüz bir adım atmış değil. Sadece firmalara yaptırım uyguluyor. Dolayısıyla burada bizim ciddi bir kaybımız oluşuyor. Aynı zamanda firma ithal ettiği malı aldığı fiyattan sattığı için de haksız rekabet oluyor. Çünkü firma bir sonraki sene aradaki farkı devletten tazmin ederim düşüncesinde. Bunun kontrolünü her ülkede bulunan ticaret ataşeliklerimiz aracılığıyla sağlayabiliriz” dedi.

    İsmail Boğaz: Dünyada En Çok Tüketilen Ürün Ekmek

    Eylül Meclisinde söz alan İSTİB 6. Unlu Mamuller Ticareti Komitesi Üyesi İsmail Boğaz sektörün genel sorunlarına değindi. Meclis Üyesi Boğaz, “Dünyada en çok tüketilen besinler arasında ekmek yer alıyor. Araştırmalar sonucu kişi başı 199,6 kilo ekmek tüketimiyle de Türkiye açık ara birinci. Yani bir kişi günde yaklaşık 500 gr ekmek tüketiyor. Yıllara göre ekmek fiyatları değişiklik gösterebiliyor. Çünkü ekonomide döviz fiyatları neyse, siyaset için de ekmek fiyatları odur. Ekmek fiyatlarındaki artışlar siyasi huzursuzluklar yaratabiliyor. Sektörün tüm bileşenleriyle bu sorunun kökten çözülmesi gerekiyor. Yetkililer ekmek fiyatlarını düşük tuttukça işveren de bunun faturasını işçisine ödetiyor. Ayrıca sektörde kalifiye elamanda bulunmuyor. Böyle giderse 2-3 yıl içerisinde hamur yoğuracak elaman bulamayacağız” dedi.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?