İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI YAPILDI
    (21.09.2023 . 17:01:36) (Okuma: 314)

    İstanbul Ticaret Borsası Meslek Komiteleri Müşterek toplantısı Tuzla Hizmet Biriminde yapıldı.

    İSTİB’in 27 meslek komitesinin temsilcilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz her yıl düzenli olarak yapılan meclis ve müşterek toplantılarda gündeme ait konuların görüşüldüğünü anımsatarak “Aylık bazda belirli bir sektörün masaya yatırıldığı “Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor” programında da sizleri devlet yetkilileri, akademisyenler ve sektör duayenleriyle buluşturuyoruz. Örneğin bugün, TMO Başkanımız Sayın Ahmet Güldal ve hububat sektörünün tüm önemli paydaşları bir araya gelecekler.

    Müşterek toplantıları farklı yapan ise, gıda sektörünü hububat, kırmızı et, fındık diye ayırmadan, sorunlarımızı bir bütün olarak değerlendirebilmemizde, çözüm önerileri üretebilmemizde yatıyor. Aynı zamanda sizlerle aynı çatı altında buluşup hasbihal etme imkânı da buluyoruz. Son müşterek toplantımızda söz alan arkadaşlarımız, finansmana erişimdeki sorunlar, girdi maliyetlerindeki artışlar, baharatta stokçuluk, pestisit kalıntısı ve tağşiş tespitinde yaşanan sorunlar, tarımsal üretimde yerli tohumların ve sözleşmeli üretimin önemi, kalifiye personel eksikliği, mesleki eğitim gibi bir çok önemli meseleyi gündeme getirmişlerdi. Biz bu konuları gerek yazılı, gerek şifahi olarak, ilgili kamu otoritelerine taşıdık, taşıyoruz. Gerekirse bu konularda gündem oluşturmak için basına demeçler veriyoruz. Dikkate de alınıyoruz” dedi.

    Geçtiğimiz günlerde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettiklerini ifade eden Kopuz “Orada ekonomi gündemiyle alakalı temel meseleleri, Sayın Cumhurbaşkanımıza arz etme imkânı bulduk. Yine TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde düzenlediğimiz Türkiye Ekonomi Şurası’nda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Bakanlarımıza, sektörlerin sorunlarını birebir aktardık” dedi.

    İSTİB üyelerinin “Hijyen Eğitimi” talepleri için çalışma başlattıklarını söyleyen Başkan Kopuz “Sizlerden “Hijyen Eğitimi” konusunda çeşitli talepler gelmişti. Malumunuz, gıda üreticisi firmalarda personelimizin “Hijyen Eğitimi” alması gerekiyor. Sizler işe alım yaparken bu konuda sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz. Şimdi biz Borsa olarak bu eğitimin masraflarını karşılayarak, üyelerimize bu imkânı sunacağız. Milli Eğitim Müdürlüğümüzden gerekli izinleri alarak, personelinize “Hijyen Eğitimini” ücretsiz verecek, sertifikalarını çıkaracağız. Önümüzdeki günlerde bu konudaki gelişmelerden sizleri haberdar edeceğiz” dedi.

    Yaptığı konuşmada “Avrupa Yeşil Mutabakatı”ndan da bahseden Kopuz “Bu mutabakat, iklim değişikliğiyle mücadele ederek 2050 yılına kadar AB'nin karbon nötr bir ekonomiye geçmesini amaçlıyor. Dolayısıyla “Yeşil Mutabakat” sadece gıda üreticilerini değil, tüm sektörlerin üretim metotlarını yapısal olarak dönüştürecek. Türkiye'den AB ülkelerine ihracat yapan sektörler, bu dönüşümün etkilerini hissetmeye başladılar bile... Bu kapsamda AB’nin uygulayacağı “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”, öncelikle demir-çelik, alüminyum, elektrik, çimento ve gübre sektörlerini etkileyecek. Bu sektörler çoktandır hazırlıklarını yapıyorlar. Gıda üreticileri ve tacirleri olarak bizler de, Türkiye'den AB'ye ihracat yaparken Yeşil Mutabakatın bize neye mal olacağını öngörmek, ne gibi hazırlıklar yapılması gerektiğini bilmek istiyoruz” dedi.

    Sektörleri yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Kopuz “Hepinizin sektörlerini yakından takip ediyor, sorunlarınızı biliyorum. Bizler karar alıcı makamda oturmuyoruz, ancak sizlerin sorunlarını onlara iletmek adına köprü vazifesi görevini hakkıyla yerine getirmek için, gece gündüz çabalıyoruz. Bundan emin olabilirsiniz. Bu kürsüde söylediklerinizi hepimiz not alıyor, üzerinde çalışıyoruz. Bugün de burada sektörel sorunlarımızı ortaya koyacak, müştereken çözümler arayacağız. Ortaya koyduğumuz makul önerileri de, çeşitli şekillerde karar alıcılara ulaştıracağız” ifadelerini kullandı. 

    Toplantıda bir konuşma yapan İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap senenin ilk toplantısını 6 Şubat depremleri sebebiyle gerçekleştirilemediğini söyleyerek şunları söyledi: “O süreçte tüm imkânlarımızı yaraların sarılması için seferber etmiştik. Bu sebeple uzun bir aradan sonra sizlerle bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bizler bu toplantılarda, borsa üyelerimizin bize verdiği temsil görevini yerine getiriyor, onların sıkıntılarının sözcülüğünü yapıyoruz. Sizlerin de, işi gücü bırakarak bugün burada olmanız, bana göre bu görevin biliciyle hareket ettiğiniz göstergesidir. Bu yüzden hepinize teşekkür ediyorum. Bugün hep beraber önemli konuları gündeme getireceğinize inanıyorum. Zira bugün burada, Türk gıda sektörünün fotoğrafını ortaya koyabilecek yetkinlikte bir topluluk bir araya geldi…”

    Açılış konuşmalarının ardından Av. Suat Doğan “Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk”, Dr. Öğretim Üyesi Fatih Aydoğan “Şirketler için Yeniden Yapılandırma ve Kurumsal Finans”, Av. Doçent Dr. Ali Ekin “İş Davaları Neden Kaybediliyor” ve TOBB Girişimcilik Daire Başkanı Saygın Baban “Yeşil Mutabakat Kapsamında Karbon Ayak İzi ve Gıda Sektörüne Etkileri” hakkında birer sunum gerçekleştirdiler ve üyelerin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdılar. 

    İSTİB Meslek Komiteleri Müşterek toplantısının öğleden sonraki oturumunda Burhan Metin moderatörlüğünde, tüm meslek komiteleri sorun ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

     

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?