İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI
    (25.03.2019 . 12:45:49) (Okuma: 1492)

    İstanbul Ticaret Borsası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Kartepe’de gerçekleşti.

     

    Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısında 27 ayrı Meslek Komitesinin üyeleri bir araya geldi. Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda sektörel sorunlar ve çözüm önerileri dile dile getirirken, ekonomik gündem değerlendirildi.

     

    Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Borsası Başkan Kopuz, sözlerine 15 Mart Cuma günü, Yeni Zelanda’da, yaşanan ırkçı saldırıyı hatırlatarak başladı ve “İslam âlemi başta olmak üzere, tüm insanlığı derinden yaralayan bir olaya şahit olduk. İbadetlerini yapmak üzere Camide bulunan Müslüman kardeşlerimiz, ırkçı bir şerefsiz tarafından katledilmiştir. Maalesef aralarında çocukların da bulunduğu 50 kişi şehit oldu. Dünyanın birçok yerinden bu terör eylemini kınayan birleştirici mesajlar geldi. Ancak, böylesi bir kalleşliği geçiştirmeye çalışan bazı yabancı basın organlarına da değinmeden geçemeyeceğim.

     

    “İslami terör” lafını ağızlarından düşürmeyen bu basın organları, her seferinde dinimizi karalamak için fırsat kolluyorlar. Ancak Müslümanlar öldürüldüğünde ya görmezden geliyorlar, ya da geçen hafta olduğu gibi katil için, ‘‘melek yüzlü bir çocuk iken nasıl bu hale geldi’’ diye yayınlar yapıyorlar. “Arkasında kimse yok” imajını vermek için zaman kaybetmiyorlar” şeklinde konuştu.

     

    Bu durumu ikiyüzlülük olarak değerlendirilen Başkan Kopuz “Ben şahsen bu ikiyüzlülüğü kabul etmiyorum. Benim nazarımda; İslamofobi’yi körükleyen bu gibi çevrelerin de ellerine kan bulaşmıştır. Terör namlusu kime yönelirse yönelsin, karşısında durmak gerekir. Terörün dini, dili, ırkı olmaz. Bu arkadaşların öncelikle kafalarına bunu sokmaları gerekiyor. Dilerim ki Allah, İslam âlemine bir daha böyle acılar yaşatmasın. Bu kansız şerefsiz ve arkasındaki karanlık güçleri, “Kahhar” sıfatı ile kahretsin. Hayatını kaybeden şehit kardeşlerimize Allah’tan rahmet; kederli ailelerine sabırlar diliyorum” dedi.

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, konuşmasında “İstihdam Seferberliği 2019” kapsamında sağlanan teşvikleri de hatırlattı: Birbirinden değerli 8 adet teşvik sunulduğunu ifade etti. Kopuz: “Bu noktada TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Gecesini gündüzüne katarak bakanlarımızla çalıştı, özel sektörün sesi oldu ve bu paketin hayata geçirilmesinde büyük bir rol oynadı” dedi.

     

    İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz “Bu teşvik paketi, ihtiyaç duyan şirketlerimizin toparlanma sürecini destekleyecektir. Aynı zamanda, işsizlik rakamlarını düşürmek için de bulunmaz bir fırsat olacaktır. Eşi benzeri görülmemiş desteklerin bir bir sıralandığı şu dönemde, biz de iş dünyası olarak bu teşviklere kayıtsız kalmayalım, istihdamı, dolayısıyla üretimi artırarak, ihracat odaklı büyüme hedefimize hep beraber yürüyelim” ifadelerini kullandı.

     

    Önceki dönemde 17 olan Meslek Komitesi sayısını 27’ye çıkardıklarını, böylece daha fazla sektörün etkin bir şekilde temsil edilmesini sağladıklarını hatırlatan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, İSTİB üyelerininsektörlerindeki sorunları çok daha rahatlıkla dile getirebileceği bir ortama kavuştuğunu, bu sayede verimli toplantılar düzenlediğini belirtti.

     

    Meslek Komitesi üyelerinin önerileri doğrultusunda, önemli işlere imza attıklarını belirten Kopuz şöyle konuştu: “2. köprü geçiş cezaları ile ilgili birçok üyemizden, bu sorunun çözümü veya ceza indirimi yönünde talepler almıştık. Bunun üzerine çalışmalarımıza ivedilikle başladık. Resmi olarak başvurumuzu yaptık. Cezalar iptal oldu. Bu da, birçok üyemizi ağır bir maddi yükümlülükten kurtardı.

     

    Şubat ayında, TOBB koordinasyonunda gerçekleştirilen Sebze Meyve Halleri ile İstişare Toplantısında, Meclis Üyelerimiz, “Yeni Hal Yasası taslağı” ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerimizi dile getirdi.

     

    Bunun yanında, TOBB çatısı altında da önemli çalışmalara imza attık, atmaya da devam ediyoruz:

     

    - Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasında, mevzuat değişti ve sistem işler hale geldi.

     

    - SGK Prim Borçlarında, geçmiş üç yıl içinde primlerini düzgün yatıran mükelleflere 60 ay vade sağlandı.

     

    - İşverene Asgari Ücret Desteği uygulaması yeniden başlatıldı, miktarı artırıldı.

     

    - Tasfiye ve Devir Sözleşmeleri ile ilgili düzenleme devreye girdi.

     

    - Teknik İflas sorunu, yapılan düzenleme ile çözüldü.

     

    - Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası, devreye girdi.

     

    - Lisanslı Depoculuk destekleri artırıldı.

     

    - İç Piyasaya destek vermek amacı ile 4 sektörde vergiler indirildi. (Biliyorsunuz normalde 31 Mart’ta bu indirimler sona erecekti. Perşembe günü, bu süre uzatıldı. Bu karar, ekonomi çarklarının takılmadan dönmeye devam etmesi bakımından önemlidir.)

     

    - Kredi yapılandırmaya KOBİ kredileri de dâhil edildi. Konut kredi faizleri ile ilgili önemli bir kampanya başlatıldı.

     

    - KOBİ Değer Kredisi 2, devreye alındı.

     

    - 32 sayılı tebliğ ile beraber döviz sözleşmeleri ile ilgili sıkıntıları giderdik.

     

    - İhracat genelgesiyle ödeme belgesi sorunları çözüldü.

     

    - Ticari Araç Kiralama Yasağı kalktı.

     

    Bunların hepsi, sizlerin yaktığı kıvılcımlar sayesinde başarıldı.

     

    Benim sizlerden ricam, bu toplantıları iyi değerlendirelim. Hiçbir çekinceniz olmasın. Her zaman söylediğim gibi, burada çıkıp konuşmak, temsil ettiğiniz sektördeki arkadaşlarımıza karşı bir görevinizdir.

     

    Siz sorunlarınızı dile getirin ki, biz çözmek için elimizden geleni yapalım. Yapamayacağımız şey olursa da doğrudan söylüyoruz. Yapabileceğimiz şeyler için ise, elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Bundan emin olabilirsiniz.”

     

    Prof. Dr. Kerem Alkin “Döviz kurlarıyla gözümüzün kör edilmesine prim vermeyelim.”

     

    İSTİB ekonomi danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Kartepe’de düzenlenen Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısında yaptığı sunumda, Türkiye’nin son 15 yılda, dünyada yükselen yeni ekonomi-politik güç merkezleriyle eşit düzeyde, eşit koşulda, zenginleştirilmiş, çok yönlü, çok katmanlı bir ilişki seti oluşturma yönünde önemli bir süreç yönettiğini ifade etti. Alkin,  ABD'nin tek güç merkezi olması gerektiğini düşünen, empoze eden, Washington'ı kıskaca almış zihniyetin, gerek yeni güç merkezlerinin yükselişine, gerekse de Türkiye gibi bölgesinde özgül ağırlığını artıran ülkelerin milli iradelerine dayalı bağımsız bir duruş ortaya koymalarına ağır bir memnuniyetsizlik gösterdiğini ve açık bir dille artık tehdit etmekten de çekinmediğini belirtti.

     

    Prof. Dr. Kerem Alkin şunları söyledi: “Bu endişe verici, karanlık zihniyet, sadece Türkiye'yi değil, AB ülkelerini de 'benim düşman belirlediğim ülkeleri sen de düşman bellemezsen, artık sen de benim düşmanımsın" diyerek net bir tehdit ortaya koyuyor. 21-24 tarihlerinde Münih'teki Uluslararası Güvenlik Zirvesi'nin, Varşova'daki son 'İran karşıtı' Orta Doğu toplantısının detay ve yankılarına bakın. S-400 Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji hak ve imkânlarının hava savunma sistemidir. Şimdi, bana dönüp "bana ne kardeşim, ben sadece dolar kuruna bakarım. Kur üzerinden Türkiye'nin tehdit edilmesine cüret edilmesini sineye çekerim" diyorsanız, Allah sizi ıslah etsin. "Türkiye, milli iradesi ve bağımsız duruşuyla bölgesinin kaderini değiştirmeli" diyorsanız, Kudüs, Golan Tepesi, Kaşıkçı cinayeti ve Yeni Zelanda'daki terör saldırısına insani tepkiniz ve duruşunuz varsa, döviz kurlarıyla gözümüzün kör edilmesine prim vermeyelim. 2030'a kadar sancılı bir küresel yeniden yapılanma süreci bizi bekliyor. Kur hipnozuyla abandone olacaksak, bu süreci yönetemeyiz. Aman, dikkat!”

     

    Av. Cuma Arif Demir tarafından gerçekleştirilen “Arabuluculuk” ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Aydoğan tarafından gerçekleştirilen “Ticari Alacaklarda Güncel Gelişmeler” konulu sunumların ardından 27 Meslek Komitesinin temsilcileri teker teker konuşma yaparak sektörel sorun ve çözüm önerilerini ilettiler.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?