İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB MÜŞTEREK TOPLANTISI ABANT’TA YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB MÜŞTEREK TOPLANTISI ABANT’TA YAPILDI
    (10.11.2019 . 12:37:16) (Okuma: 839)

    İstanbul Ticaret Borsası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı 8-10 Kasım 2019 tarihlerinde Abant’ta gerçekleştirildi.

     

    Toplantıda sektör temsilcileri sektörlerine ait sorun ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Sektörel konuların dışında ekonomik gündemin de değerlendirildiği toplantıya ilgi yoğundu.

     

    Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz toplantının Mevlid Kandiline denk gelmesinden dolayı tüm katılımcıların kandillerini kutlayarak sözlerine başladı.

     

    Müşterek toplantıları meslek komitelerinin daha küçük ölçekli olarak sürekli yaptıklarını hatırlatan Başkan Kopuz “Müşterek toplantıların diğerlerinden bir farkı var. Biz bu toplantıda, Borsayı oluşturan tüm ögeleri aynı çatı altında buluşturuyoruz. Bu sayede birbirimizin çalışma alanına giren konuları, ortak akılla ele alıp, sorunların tartışılmasına ön ayak oluyoruz. Buradan elde ettiğimiz sonuçları karar vericilere iletip, derdinize derman olmaya çalışıyoruz. Borsacılık sistemi bunun için var” ifadelerini kullandı.

     

    Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararının, Resmi Gazetede yayımlandığını anımsatan Kopuz “Bazı destek primleri yüzde 50 veya yüzde 100 oranında artırıldı. Bazı ürünler ise ilk kez destekleme kapsamına alındı. Bu ürünlerden biri de dane zeytin oldu. 10. Zeytin ve Zeytinyağı Ticareti Meslek Komitesi için çok önemli olan bu konuyu TOBB olarak yaklaşık 5-6 yıldır talep ve takip ediyorduk. Çalışmalarımız sonucunda, dane zeytine kilogram başı 15 kuruşluk prim desteği çıktı. Bu sayede, üreticilerin yıllardır bekledikleri bu talep karşılık buldu. Açıklanan bu destek ile sofralık zeytinin kayıt altına alınması kolaylaşacak. Zeytin üretim ve tüketimin artması sağlanacak. Merdiven altı üretimin önü kesilecek. Böylece, sektörde yaşanan haksız rekabeti bitirmek için bir adım daha atmış olacağız. Bu konunun takipçisi olan TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na da teşekkürlerimi sunuyorum. Bunun yanında, Borsamız 2019-20 sezonunda, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tespitinde, önemli katkılarda bulunmuştur. Yapılan bu çalışmalara İSTİB adına katkı veren meclis üyemiz Osman Berberoğlu’na, bir kez de huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum” dedi.

     

    Borsa çalışmaları hakkında bilgiler de veren Başkan Ali Kopuz “5. Gıda Ürünleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi’nin bir toplantı talebi vardı. PERDER ve İTO üyeleriyle beraber, perakendecilerin sorunlarının görüşüldüğü, verimli bir zümre toplantısını 16 Mayıs’ta Borsamızda düzenledik. Yine geçtiğimiz aylarda, 24. Baharat ve Bal Ticareti Meslek Komitesi Üyemiz Sayın Emin Demirci Bey, ülkemizde baharat olarak kullanılmakta olan birçok tarım ürününün, %1 KDV oranı üzerinden işlem görmekte olduğu belirtmiş, ancak çörekotu, sumak ve nanede %8 KDV oranının uygulandığını söylemişti. KDV oranlarındaki bu eşitsizliğin tağşiş, haksız rekabet ve kayıt dışılığa yol açtığı ve haksız kazanca sebep olduğu aşikârdır. Bu duruma kayıtsız kalamazdık. Bu yüzden; nane, sumak ve çörekotunda uygulanan KDV oranının, ülkemizde üretilen diğer baharatlarda olduğu gibi %8’den %1’e düşürülmesi talebimizi, ilgili Bakanlıklarımıza iletilmek üzere, 3 Ekim tarihinde TOBB’a bildirdik. Bu konunun da takipçisi olacağız” dedi.

     

    Kırmızı Et Ticareti Meslek Komitesinden gelen talep üzerine geniş katılımlı bir toplantının Borsada düzenlendiğini hatırlatan Ali Kopuz, bu toplantı sonuçlarının rapor olarak 3. Tarım Orman Şurasına iletileceğini belirtti. Ali Kopuz, “16. Canlı Hayvan Ticareti Meslek Komitesini yakından ilgilendiren, Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele ve Hayvan Hareketleri Genelgesi konusunda 26 Haziran’da Borsamız Canlı Hayvan ve Et Şubesinde kamu ve sektör temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdik. 21. Yumurta Ticareti Meslek Komitesi, bize Irak hükümetinin yumurta ihracatına uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle sektörün zor durumda kaldığını iletmişti. Bu konuda da harekete geçerek, konuyu Bakanlığımıza ilettik. 21. Yumurta Ticareti Komite Başkanı Naci Yıldırım’ın özellikle KOSGEB destek ve teşvikleriyle ilgili bir birim talebi vardı. Web sitemiz üzerinden gerekli duyurular her daim yapılıyor. Artık daha aktif şekilde sorularınızı rahatlıkla ilgili Borsa personelimize iletebilir ve destek isteyebilirsiniz” diye konuştu.

     

    24. Baharat ve Bal Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Sayın Mustafa Topbaş’ın tağşiş ve sahte bal ile ilgili bir talebinin olduğunu söyleyen Başkan Kopuz “Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda çalışmalar yürütüyor. Onların tağşiş yaptığını bildirdiği firmaları biz de disipline sevk ettik” ifadelerini kullandı.

     

    Başkan Kopuz sözlerine şu şekilde devam etti;

     

    “25. Ev Dışı Tüketim Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Sayın Süleyman Tarakçı, personel sorunlarının çözümü konusunda, işverenlerin bilgilendirilmesi için gerekli duyuruların yapılmasını talep etti. Sitemizde konu ile ilgili duyuruları yapmaya devam ediyoruz.  Ayrıca bu kapsamda borsada eğitim düzenledik. Yine Kartepe’de, konuyla alakalı bir sunum gerçekleştirmiştik. Disiplin Kurulu üyesi Sayın Cengiz Toksöz’ün iş hukuku ve arabuluculuk konusunda bizden eğitim talebi olmuştu. Biz bu konuda özellikle şirketlerin çalışanlarına yönelik önemli eğitimler düzenledik. Ancak yeterli sayıda katılım olmadı. Sadece bu konuda değil birçok konuda eğitimler düzenliyoruz. Bunları da, elimizdeki tüm iletişim araçları ile duyuruyoruz. Ancak bu eğitimlere katılımların halen düşük olduğunu görüyoruz. Benim sizden istirhamım, böyle bir imkân varken ve üstelik sizler talep etmişken, bu eğitimlere katılmanız. Kendiniz katılamıyorsanız dahi, ilgili çalışanlarınızı bu eğitimlere göndermeniz.   

     

    Ayrıca Cengiz Bey, kalifiye elaman bulamamanın sektörlerimizin önde gelen sorunlarının başında geldiğini belirtmişti. Eleman yetiştirme konusunda mesleki eğitim kursları açılmalı demişti. Kalifiye eleman meselesi, maalesef hem Türkiye’de hem de yurt dışında olan bir sorun. Bu konuda daha evvel Kartepe’de bu işin sinyalini vermiştim. 81 ilde 81 lise meselesi var. TOBB bu işi üstlendi ve süratle de ilerliyoruz. Süreç ilerledikçe, Türkiye’nin açığını kapatacak bu eğitim yuvalarından güzel sonuçlar elde edeceğiz. Cengiz Bey’in tüketim konusunda israfın ve savurganlığın önüne geçmek için yetkililer tarafından bilgilendirmeler yapılması gerektiğini belirtmişti. Biliyorsunuz biz bu Gıda İsrafı konusunu çok ciddiye alıyoruz. Bu konu ile ilgili yönetim kurulu arkadaşlarımızdan oluşan bir çalışma grubu kurduk. Onlar da uzun süredir çalışmalarını sürdürüyorlar. En kısa sürede atılacak somut adımları hep beraber göreceğiz. Sürekli kulağımıza çalınan “Borsa ne iş yapar?” sorusunun cevabı işte bunlardır. Ancak bu saydığım meseleler buzdağının sadece görünen yüzü... Biz sizin bütün sorunlarınızı bu şekilde çözüme kavuşturmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz.”

     

    Açılış konuşmalarının ardından genel ekonomik değerlendirme sunumunu yapan Prof. Dr. Kerem Alkin, sunum sonrası katılımcıların sorularını yanıtladı.

      

    İSTİB Meslek Komiteleri Üyelerine, Dr. Öğretim Üyesi Fatih Aydoğan, "Kişisel Verilerin Korunması"Av. Cuma Arif Demir ise "Ticari Anlaşmazlıklarda Arabuluculuk" ile ilgili birer sunum gerçekleştirdi ve üyelerden gelen soruları cevapladılar.

     

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?