İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
    (22.04.2016 . 02:17:16) (Okuma: 2570)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz ekonomiyi değerlendirdi:

    “Verilere şaşı bakan şaşırıyor!”


    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Nisan ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada ekonomik değerlendirmelerde bulundu.
     

    Aydın Ticaret Borsası temsilcilerinin de katıldığı toplantıda son dönemde açıklanan ekonomik verileri değerlendiren Kopuz, "verileri doğru değerlendirmek için doğru bakmak, Türkiye'ye güvenmek gerekir. Verilere şaşı bakarsanız şaşırırsınız" dedi.

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu verilere göre ekonominin 2015 yılında yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatan Kopuz, "Bu oran ‘beklenilenin üstünde olarak’ değerlendiriliyor. Oysa biz, yüzde 4’e yakın bir büyüme olacağını defalarca dile getirmiştik. Örneğin 2015 yılı Aralık Meclis toplantısında yaptığım konuşmada ‘İstanbul Ticaret Borsası olarak bizi, yüzde 4’e yakın bir büyüme rakamı şaşırtmayacak” demiştim. Bu vesileyle bir kez daha tekrar ediyorum, Türkiye’nin başarıları ona inananları  şaşırtmıyor, şaşırtmayacak" şeklinde konuştu.

    Tarım sektöründeki büyümenin ise yüzde 7,6 düzeyinde gerçekleştiğini belirten İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz şöyle konuştu: "Şüphesiz ekonomimizdeki bu büyümeye en önemli katkıyı yapan hane halkı tüketim harcamaları olmuştur. Nitekim Türk hane halkının tüketici güveni 35 puan gerilemiş olmasına rağmen, 2015 yılında hane halkı tüketim harcamalarındaki reel artış yüzde 4,5’i bulmuştur. Bu oran 2014 yılında sadece yüzde 1,4 idi. Geçen yıl üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirirken Türk halkının yaşanan olumsuzluklara rağmen tüketim tarz ve alışkanlıklarını değiştirmemesinin ekonomimize yaptığı katkıya dikkat çekerek, ‘Türkiye dün olduğu gibi bugün de fırsatlarla dolu bir ülkedir’ demiş ve ülkemize olan inancımızı vurgulamıştım. Üstelik 2015 yılında yapılan iki genel seçime, siyasi belirsizliklere, jeopolitik risklere ve piyasalardaki dalgalanmaya rağmen, iç talepteki artış, hane halkı tüketim harcamaları, kamu harcamaları ve sınırlı da olsa özel sektörün yatırım harcamaları büyümeyi sürdürmüştür."
     


    Bu gelişmelerin gıda sektörü açısından önemine dikkat çeken Kopuz, "Tüm bu veriler gıda sektörünün temsilcileri olan bizler için daha da önemlidir. Eskiden inşaat sektörü büyümenin lokomotifi iken günümüzde artık sanayi ve tarım sektörü de ülke ekonomisinin büyümesine ciddi destek veriyor. Özellikle gıda, içecek ve haberleşmenin de olduğu az girdili yerli sektörler büyümede önemli faktörler olmaya devam ediyor. Yani gıda sektörünün Türkiye için önemi artıyor. Nüfusun 2050 yılına kadar artacağının öngörüldüğü düşünülürse gıda sektörünün “stratejik”
    önemden “hayati”  öneme yükseleceği ortadadır. Bugün bize düşen, ürettiğimiz ve ticaretini yaptığımız ürünlerin “hayati” öneminin farkında olup buna göre davranmak ve bu öneme uygun stratejiler gelişmektir. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak, üyelerimizin gelişimine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirirken bu hedefe uygun davranıyoruz" dedi.

    Dünyanın ve ülkemizin ekonomik durumu ile ilgili verileri paylaşan Kopuz'un değerlendirmeleri şunlar oldu: "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü OECD’ye kadar birçok kurum 2016 yılında dünya ekonomisindeki büyümenin düşeceği öngörüsünde bulundu. Dünya Ticaret Örgütü, 2016 yılı küresel ticaret büyüme beklentisini yıllık yüzde 3.9'dan yüzde 2.8'e indirdi. Buna karşın, IMF’nin G-20 için hazırladığı raporda Türkiye ekonomisi için 2016 büyüme beklentisi yüzde 2,9’dan, yüzde 3,2’ye yükseltildi.

    IMF, son raporunda ise Türkiye'nin 2016 büyüme beklentisini yüzde 3,2’den yüzde 3,8’e çıkarmış durumda. BOFA Merrill Lynch de Türkiye için büyüme beklentisini artırdı. Kuruluşun raporunda, Türkiye için 2016 büyüme tahmini yüzde 3.5'ten yüzde 3.7'ye çıkarıldı. Şubat ayında ihracat yüzde 1.4 artarken, ithalat yüzde 8,1 azaldı. Dış ticaret açığı yüzde 32,8 azalarak 3.2 milyar dolara geriledi ve Mart ayında enflasyon düştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre ülkemizin yurtdışı varlıkları Şubat’ta yüzde 2,9 artışla 225,8 milyar dolara ulaştı.

    Yani bu şu demek: Dünya küresel sıkıntı yaşarken, Türkiye büyümeye devam ediyor. Konuşmamın başında da belirttiğim gibi Türkiye büyümesini ve gelişmesini sürdürüyor. Ancak bu gelişmeden rahatsız olanlar veri açıklandığında “şaşırmaya”, tüm bu verilere de “şaşı bakmaya” devam ediyor.

    Örneğin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin notunu ve negatif olan görünümünü sabit tuttu ve Türkiye ile ilgili bir rapor da açıklamadı. Böylece Moody's Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir en düşük seviyede sabit tuttu. Aynı ciddiyetsizlik AP Türkiye İlerleme Raporu’nda da var" dedi.

    Merkez Bankası'ndaki görev değişimini de değerlendiren Ali Kopuz, "Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve ekibine başarılar diliyorum, Yeni merkez bankası yönetiminin ilk toplantısında yapılan 0,50 baz puanlık faiz indirimi iş dünyasının beklentilerine uygun iyi bir başlangıçtır. Dünya ve Türkiye’deki gelişmeleri de göz önüne alarak önümüzdeki dönemde merkez bankasının daha cesur adımlar atacağını bugünden görüyoruz" dedi.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?