İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
    (14.01.2021 . 15:52:15) (Okuma: 343)

    İstanbul Ticaret Borsasının Ocak ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap Başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

    Meclisin açılışında bir konuşma yapan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz güncel ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Başkan Ali Kopuz şunları söyledi:

    2020 tüm dünya için zorlu bir yıl oldu. Küresel salgın hem sağlık hem de ekonomik alanda ülkeleri zorladı. Yıllardır, tarımın önemini, gıdanın stratejik değerini anlatmaya çalışırdık, ama pek de başarılı olamazdık. Bir musibet bin nasihatten iyidir, derler ya… Bu korkunç salgın sayesinde; gıda üretiminin ve gıda güvenliğinin önemi herkes tarafından idrak edildi.

    Allah’a şükür zamanında alınan tedbirler sayesinde, salgının etkilerini birçok ülkeden daha az hissettik. Üyelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini TOBB’a ve Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na aktardık. Dirsek temasını hiç kesmedik. Bu çalışmalar sonucunda iş dünyasının birçok sorununa çözüm bulunmasına katkımız oldu.

    2020 yılındaki tüm olumsuzluklara rağmen tarım sektörümüz büyümeye devam etti. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli açıkladı. 9 aylık tarımsal hasılada yüzde 20 artış var. Salgına rağmen önemli üretim rakamlarına ulaştık. Bitkisel üretim bu yıl, 7 Milyon ton artışla 124 Milyon tona ulaştı. Bu Cumhuriyet tarihinin rekorudur…

    Hayvansal üretimde ise 2020 yılı ilk 6 aylık verilerine göre; büyükbaş hayvan varlığımız bir önceki yıla göre, 800 bin baş artışla 18,6 Milyon başa, küçükbaş hayvan varlığımız ise 6,6 Milyon baş artışla, 55,1 milyon başa yükseldi. Küçükbaş hayvan varlığındaki bu artış da son 80 yılın rekoru oldu.

    Avrupa Birliği’nde hayvan varlığında büyükbaşta ikinci, küçükbaş varlığında ise birinci durumdayız. Ayrıca pandemi döneminde önemli tarımsal destekler de sağlandı. 2020 yılında; Tarımsal destek miktarı 2019'a göre %37 artırıldı ve 22 milyar liraya ulaştı. Bu desteklerle tarım ve gıda sektörleri ivmesini devam ettirecektir.

    Birleşik Krallık bizim ticaretimizi sürekli artırdığımız ve dış ticaret fazlası verdiğimiz bir ülke. Birleşik Krallık, Brexit sonrası ilk Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) Türkiye ile imzaladı. Bu anlaşmanın ilk olması da bürokratik bir başarıdır. Anlaşma sayesinde mevcut koşullar korunabilecek, yani ticaret geçmişte olduğu gibi tarife ve kotasız devam edecek. 1 Ocak 2021 itibarıyla devreye giren anlaşma, tüm sanayi ve tarım ürünlerini kapsıyor. Bu anlaşmanın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

    Dünya Bankası, son açıklanan Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda, Türkiye için büyüme beklentisini 2020 için (eksi) 3,8’den yüzde 0,5’e revize etti. Yani beklentilerde yüzde 4,3’lük bir iyileştirme yapıldı. Hatırlarsanız biz çok daha önceden, yılı pozitif büyüme ile kapatmayı beklediğimizi söylemiştik. Gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin ortalama yüzde 5,4 daralmasının beklendiğini bir dönemde pozitif büyüme önemli bir başarı olacaktır.

    TOBB önderliğinde çok önemli iki proje hayata geçirildi. Bunlardan birisi Ziraat Bankası ile yapılan Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi. Diğeri ise, Halkbank ile gerçekleştirilen Paraf Ticari Kart Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi. Bu projelerle, satıcı için tahsilat güvencesi sağlanırken, alıcı için de 18 aya kadar vade imkânı sağlanmış olacak. Tedarikçi ve alıcılar arasındaki alım-satım işlemleri, bu iki bankamızın garantörlüğünde gerçekleştirilecek.

    Satıcı için bankada tahsilat güvencesi oluşacak. Alıcıya da 18 aya kadar vade imkânı sağlanmış olacak. Yani bu sayede alıcı ve satıcı arasında oluşabilecek tahsilat riski ortadan kalkıyor.  Tahsilat kaygısı yaşamadan ürünümüzü satacağız. Satış bedelini, bu bankaların garantisiyle, peşin ya da taksitli alacağız. Malı alan taraf da, ödemelerini taksit ve 540 güne kadar vade ile yapma imkânına kavuşmuş olacak. Bu kartlardan TOBB çatısı altındaki 1,5 milyon işletme yararlanabilecek. Biz de bu kapsamda, İstanbul Ticaret Borsası olarak her iki bankamızla da işbirliği protokolümüzü imzaladık. Tüm üyelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu projeyi hayata geçiren TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, verdikleri değerli katkılar için Ziraat Bankası Genel Müdürü Sayın Hüseyin Aydın ve Halk Bankası Genel Müdürü Sayın Osman Arslan’a şükranlarımı sunuyorum.

    Hepimizin bildiği gibi gıda ürünlerinin güvenliği hayati bir konu... Özellikle de salgın zamanında… Biz de İstanbul Ticaret Borsası olarak Güvenilir Ürün Platformu ile işbirliği yaparak, bu konuda üyelerimizin donanımını artıracak bir çalışma başlatıyoruz. Gıda sektöründe, ürün ve tüketici güvenliği ile ilgili hazırladığımız eğitimlerimizi başlatıyoruz. Gıda sektöründe faaliyet gösteren herkes bu eğitimlere ücretsiz katılabilecek. Sizlerden istirhamım, bu eğitimlere her meclis üyemizin en az bir çalışanını göndermesi. Meclis Başkanımın da az önce duyurduğu gibi, 25 Ocak’ta başlayacak bu kapsamlı eğitim için, başvurularınızı da web sitemiz üzerinden yapabilirsiniz.

    Konuşmamın başında da söylediğim gibi 2020 zor bir yıl oldu. İnşallah, ilk meclis toplantısını gerçekleştirdiğimiz 2021 yılı salgının sona erdiği yıl olur… Bu düşüncelerle sözlerime burada son verirken hepinize, her şeyden önce sağlık, işlerinizde başarılar ve bereketli kazançlar diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” 





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?