İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB, ULUSAL SÜT ZİRVESİ'NDE
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB, ULUSAL SÜT ZİRVESİ'NDE
    (04.11.2016 . 05:17:02) (Okuma: 2393)

    2016 teması "Yenileşim" olan ve bu yıl 3-4 Kasım tarihleri arasında 4'ncüsü düzenlenen Ulusal Süt Zirvesi sona erdi.

    Zirvede bir konuşma yapan Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı (HAYKOOP) Ahmet Ertürk, 2015 yılı haziran ayında süt sektöründeki sanayicilerle bir araya gelip süt fiyatlarına 5 kuruş zam yapılması yönünde görüş bildirdiklerini fakat sanayicilerin “5 kuruş zammı şimdi yapmayın, ocak ayında yeniden bir araya gelelim, 10 kuruş zam yapalım" önerisinde bulunduklarını ifade etti.

    Ertürk, sanayicilerden gelen bu öneriyi kabul etmelerinin ardından ocak ayında yine bir araya geldiklerini fakat sanayicilerin bu kez 'Biz onu latife olsun diye söyledik' sözleriyle karşılaştıklarını söyleyerek bu sanayicilerin üreticinin güvenlerini sarstıklarını belirtti.

    Fazla sütün Et ve Süt Kurumu tarafından alınıp süt tozu yapılmasının önemli olsa dahi sorunu tamamen ortadan kaldırmadığını, üreticinin 2 yılı aşkın süredir aynı fiyattan süt satmasına karşın, maliyetlerin giderek yükseldiğini söyleyen Ertürk, “Şimdi hedef kaliteli süt. Bu süt sanayiciye lazımsa o zaman bunun bedelini de sanayicinin vermesi lazım" diye konuştu.

    Zirvede söz alan Türkiye Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız da süt tozunda üreticinin kazandığı paranın sanıldığı gibi 9.4 lira olmadığını söyledi. Yıldız, “Et Süt Kurumu (ESK) süt fazla olunca müdahale etti. Elimizdeki fazla sütü, süt tozuna çevirdik ve ESK da bunu aldı. Yerinde müdahaleydi ancak fiyat belirlenirken yanlışlık yapıldı. 8.9 lira artı kilogram başına da 5 kuruş verildi, böylece üreticiye 9.4 lira olarak yansıtıldı. Sanılıyor ki üretici 9.4 liraya süt tozunu satıyor. Oysa biz, çiğ sütü kilogram başına 2 lira işçilik bedeliyle üretiyoruz. Bizim sütümüzün fiyatı böylece 7.4 liraya düşüyor. Süte yüzde 8, fason işçiliğe yüzde 18 vergi ödüyoruz. Yani biz sütte kilogram başına 9.4 lira kazanmıyoruz. Rahat nefes almamız için ESK'nın krema alımına da müdahil olması gerekiyor" diye konuştu.

    Zirveye İstanbul Ticaret Borsası'nı temsilen katılan Yönetim Kurulu Üyesi Zelkif Kopuz, Ulusal Süt Zirvesi'nin çok verimli geçtiğimi belirtti. Hem "Aile İşletmeleri" hem de "Süt Sektöründe Yenileşim" başlıklı seminerlerin gayet faydalı geçtiğini belirten Zelkif Kopuz, "Bu tarz organizasyonlar önemlidir. Bugün içinde bulunduğumuz sektörün nabzını tutarken Butik Mandıracılık ve Süt Üreticilerinin Gelecek Planlaması gibi konuları da istişare etme şansına eriştik" dedi. 

     

    Ulusal Süt Zirvesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın il Müdürlüğü, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği önderliğinde, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Köy Kooperatifleri Merkez Birliği ve Et Süt Kurumu destekleriyle gerçekleştirildi.





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?