İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KADİM TOHUMLAR GEN KAYNAĞI OLMA YOLUNDA
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KADİM TOHUMLAR GEN KAYNAĞI OLMA YOLUNDA
    (25.06.2019 . 14:03:09) (Okuma: 1740)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Kadim Tohumlar projesinde yeni aşama umut vadediyor”

     

    İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) depolarında bulunan ve 50 yılı aşkın geçmişe sahip tohumlar üzerinde devam eden bilimsel çalışmalarda genetik inceleme aşamasına gelindi.

     

    Kadim tohumlar ile ilgili gelişmeler hakkında bir açıklama yapan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, En başından bu güne dek büyük bir hassasiyet ile takip ettiğimiz Tohum projesinde önemli bir aşamaya geldik. 50 yılı aşkın süredir İSTİB stoklarında bulunan tohumların ilk aşamada yeşermesini sağladık. Şimdi ise morfolojik karakterizasyon özellikleri inceleniyor ve moleküler analizleri yapılıyor. Gelişmeler umut verici” dedi.

     

    Tohumlar canlandı, şimdi genetik özellikleri inceleniyor…

     

    “Kadim Tohumlar” projesinin Türkiye tohumculuğunu dışa bağımlılıktan kurtarma arayışları çerçevesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Kopuz “Bu süreçte İSTİB, Üniversite işbirliği ile hummalı ve heyecanlı bir çalışma gerçekleştirildi. Bu gün gelinen noktada tohumlarımızın gen kaynağı olarak kullanılabilmesi konusunda ümitlerimiz arttı. Yakın bir zaman içinde tohumlarımızın özgün türler olup olmadığı netleşecek. Türk tohumculuğu için büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki tohumlarımızı yakın bir zamanda Türk tarımının hizmetinde göreceğiz." açıklamasında bulundu.

     

    Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesine İnceleme Ziyareti

     

    Kadim Tohumların gen kaynağı olarak yeniden çimlendirilmesi ilk aşamada başarılmıştı. İkinci aşamada ise çimlendirilen tohumların çoğaltılması, morfolojik karakterizasyon özelliklerinin incelenmesi, moleküler analizlerinin detaylı bir şekilde yapılması için İSTİB ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi arasında bir protokol düzenlenmişti.

     

    Proje kapsamında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin yaptığı çalışmalar ve projenin son durumu hakkında bilgi almak amacıyla Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne ve Dekanlık’a birer ziyaret gerçekleştirildi. İSTİB İnceleme Heyetinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İlhan Koyunseven, Hakkı İsmet Aral, Yönetim Kurulu Üyeleri Recep Salih Al, Mehmet Beşir Kılıç, Genel Sekreter Şule Karadeniz, Başkanlık ve Genel Sekreterlik Şubesi Müdürü Zeynep Özyurt, Laboratuvar Şubesi Müdürü Özlem Kocabıyıkoğlu yer alırken, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Akademik Kadrosu ise Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Prof. Dr. Canan Sağlam, Prof. Dr. Kayhan Korkut, Prof. Dr. İsmet Başer, Prof. Dr. Enver Esendal, Prof. Dr. Temel Gençtan,  Prof. Dr. Canan Şen, Prof. Dr. Oğuz Bilgin ve Dr. Nezihi Sağlam, isimlerinden oluştu. Ziyarette buğday ve arpa türleri üzerinde yapılan çalışmalarda hasat öncesinde gelinen aşama incelendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Akademik Heyeti tarafından gelinen nokta hakkında sunumlar yapıldı. 





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?