İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KADİM TOHUMLARDA PROJE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR…
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KADİM TOHUMLARDA PROJE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR…
    (25.12.2017 . 08:54:04) (Okuma: 2024)

    Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerinden oluşan bir heyet İstanbul Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek Borsa stoklarında bulunan Kadim Tohumlar ile ilgili temaslarda bulundu.

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven tarafından karşılanan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi heyetinde Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kayhan Korkut, Prof. Dr. Metin Tuna, Prof. Dr. İsmet Başer, Prof. Dr. Fahri Altay, Prof. Dr. Temel Gençtan, Prof. Dr. Servet Tekeli, Prof. Dr. Adnan Orak, Prof. Dr. Canan Sağlam, Prof. Dr. Oğuz Bilgin, Prof. Dr. Enver Esendal ve Yrd. Doç. Dr. Nezihi Sağlam yer alırken, İstanbul Ticaret Borsası’ndan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan KoyunsevenYönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Erkan Özefe, Mustafa Kamar, Meclis Üyesi Emin Demirci, Genel Sekreter Ali Yavuz Yiğit, Genel Sekreter Yardımcısı Melike Ertekin ve Laboratuvar Şubesi Müdürü Özlem Kocabıyıkoğlu hazır bulundu.

     

    Heyet’e İSTİB çalışmaları ve İSTİB Hizmet Binası hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmasının ardından toplantıya geçildi.

     

    Toplantıda, mevcut tohumların genetik kaynak olarak kazandırılabileceği, çimlendirilen tohumların çoğaltılması ve morfolojik karakterlerinin incelenmesi konularında değerlendirmeler yapıldı. Türk tarımında buğday rekoltelerindeki düşüş de değerlendirme konuları arasında yer alırken, buğday dışındaki ürünlerin üretimine ağırlık verilmesinin yaratacağı etkiler üzerinde de duruldu.

     

    İstanbul Ticaret Borsası, Yeditepe Üniversitesi ve TAGEM tarafından 2012 yılında ortaklaşa başlatılan “İstanbul Ticaret Borsası Stoklarında Bulunan 50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması Projesi” 2016 yılı Ekim ayında sona ermişti.

     

    Proje süresince yapılan çalışmalar sayesinde İstanbul Ticaret Borsası stoklarında bulunan 33 türe ait tohum içinden arpa, buğday ve nohut çeşitlerinde çimlenme gözlendi. Çimlenen arpa, buğday ve nohut çeşitlerinde genetik ve morfolojik karakterlerin belirlenmesi için daha kapsamlı çalışmalar yürütülmesini hedefleyen İstanbul Ticaret Borsası çalışmalarına hız verdi.

     

    Bu kapsamda daha önce Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne yapılan ziyarette,Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri ile görüşmeler yapılmıştı. Görüşmeler sırasında projenin sonuç raporu üzerinden incelemeler yapılarak, bir dizi incelemenin ardından yeni bir proje sürecinin başlatılabileceği değerlendirilmişti.  

     

    İSTİB tarafından gerçekleştirilen ziyaretin ardından, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerinden oluşan bir heyet tarafından İstanbul Ticaret Borsası ziyaret edilerek, söz konusu çalışmaların derinleştirilmesine başlandı.

     

    “İstanbul Ticaret Borsası Stoklarında Bulunan 50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması Projesi” nedir?

     

    İstanbul Ticaret Borsası'nın Türkiye tohumculuğunu dışa bağımlılıktan kurtarma arayışları çerçevesinde 2012 yılında başlattığı ve Borsa depolarında muhafaza edilen hiçbir genetik müdahaleye uğramamış tohumlar üzerindeki bilimsel çalışmaları içeren proje sonucunda arpa, buğday ve nohut tohumlarının çimlendirilmesi başarıldı. Kadim tohumların canlandırılıp çimlendirilmesi çalışmaları, İstanbul Ticaret BorsasıYeditepe Üniversitesi ve TAGEM tarafından ortaklaşa olarak sürdürüldü.

     

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, proje ile çimlenmelerin sağlanmasının ardından yaptığı açıklama ile bu projenin Türk toplumuna ve tarımına, özgün tohumlarımızla, her alanda bağımsız ve güçlü bir Türkiye için umut verdiğini belirterek, “Bu tohumların hiçbir genetik müdahaleye uğramadıkları kesindir. Biz şu an 33 türe ait tam 336 adet yerel çeşit ve popülasyon tohumunu gen kaynağı olarak yeniden canlandırmada ve çimlendirmede çok büyük bir aşamayı geride bıraktık" diye konuştu. Başkan Kopuz, dünya tohumculuğu için küçük, ama Türk tohumculuğu için büyük bir adım attıklarını vurgulayarak, "Tohumları canlandırmak, çimlendirmek ve üretmek şeklinde ifade edebileceğim aşamaları başardık" açıklamasında bulunmuştu. 





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?