İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ TARIM BAKANLARI TOPLANTISI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ TARIM BAKANLARI TOPLANTISI
    (17.05.2017 . 13:27:37) (Okuma: 2419)

    Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 2. Tarım Bakanları Toplantısı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇelikKEİ ülkeleri Tarım Bakanları ve TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz’un katılımıyla gerçekleşti.

     

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ev sahipliğinde, Türkiye'nin dönem başkanlığında İstanbul'da düzenlenen, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Tarım Bakanları 2. Toplantısı açılış konuşmasını yapan KEİ Genel Sekreteri Michael Christides’in ardından kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "2 milyar insan aç ve yoksulken, 500 milyon insan obez. Afrika'da açlıktan ölümler yaşanırken, küresel tahıl stokları 500 milyon tonu aşmış durumda. 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede suya erişimde sorunlar yaşanıyor” dedi.

     

    Bakan Çelik, KEİ'nin 350 milyon nüfus, 2,7 trilyon dolar ekonomik büyüklük, 1,2 trilyon dolar ticaret hacmi ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

     

    Karadeniz bölgesinin siyasi ve ekonomik krizlerin yanı sıra küresel terör ve göç gibi insani krizlerin de yoğun olarak yaşandığı bir süreçten geçtiğini vurgulayan Çelik, küresel boyutları da bulunan bu sorunların çözümü için ortak hareket etmenin gerekliliğine dikkat çekti.

     

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımın sadece bölge için değil, dünyanın geleceği için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "KEİ Bölgesi 350 milyon hektar tarım arazisi, 175 milyar dolar tarımsal hasıla, 132 milyar dolar tarımsal ticaret hacmine sahip. Herkesi doğrudan ilgilendiren tarımı, bölgemizdeki siyasi ihtilaflardan ayrı tutarak, bizleri birleştirici bir sektör olarak görmeli ve değerlendirmeliyiz. Tarımın stratejik önemi tüm dünyada her geçen gün artıyor. Dünyada yılda 12 milyon hektar, dakikada 23 hektar tarım arazisi tarım dışında kalıyor. 2 milyar insan aç ve yoksulken, 500 milyon insan obez. Afrika'da açlıktan ölümler yaşanırken, küresel tahıl stokları 500 milyon tonu aşmış durumda. 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede suya erişimde sorunlar yaşanıyor. Bununla birlikte, dünyada üretilen gıdanın üçte biri, 1,3 milyar ton israf ediliyor" şeklinde konuştu.

     

    2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağı tahminlerinden yola çıkarak, açlık ve yoksulluğun önüne geçebilmek için tarımsal hasılanın yüzde 60 artırılması gerektiğine de değinen Çelik, Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda 2030 yılına kadar 700 milyon insanın yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalacak. Günümüzde 10 milyon Suriyelinin göçüyle baş edemeyen dünyayı, huzurlu bir gelecek beklediğini söylemek çok güç. Bu nedenle bölgemizde, iklim değişikliği ile mücadele, doğal kaynakların korunması ve tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ülkeler için her zamankinden daha fazla önem kazanmış durumda. Bu yüzden KEİ Tarım Bakanları 2. Toplantısının ana gündemini, 'Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geleceği' olarak belirledik" dedi.

     

    Önceki ay Antalya'da 54 Afrika ülkesinin tarım bakanları ile yapılan toplantıyı anımsatan Çelik, Afrika'nın tarımsal üretim altyapısının geliştirilmesi için ihtiyaç duyduğu desteğin hep birlikte verilmesi gerektiğini ifade etti.

     

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Karadeniz beslenme kültürünün bir marka haline getirilip dünyaya sunulabileceğini de sözlerine ekledi. 

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?