İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI
    (10.11.2016 . 16:15:46) (Okuma: 2781)

    İstanbul Ticaret Borsası Kasım ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. İSTİB Meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, güncel ekonomik ve siyasi olayları değerlendirdi.

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’ni eleştirerek, AB’nin Türkiye’yi yönetmek istediğini söyledi. Avrupa Birliği’nin dün açıkladığı ilerleme raporunu hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, eleştirilerin haksız ve mesnetsiz olduğunu vurguladı: “Avrupa Birliği’nin bu ikiyüzlülüğünü dün de gördük. AB İlerleme raporunda ülkemize karşı birçok haksız ve mesnetsiz eleştiri yer alıyor. Teröriste karşı orantısız güç kullanıyor diye bizi eleştiriyorlar. Cumhurbaşkanımızın ülke yönetimindeki aktif rolünü eleştiriyorlar. Yargı bağımsızlığını eleştiriyorlar. Velhasıl bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü eleştiriyorlar. Siz yönetmeyin biz yönetelim Türkiye’yi diyorlar. Kimse kusura bakmasın her karış toprağını kanımızla imzaladığımız bu vatanı hiç kimseye yem etmeyiz.”

     

    Ali Kopuz AB’nin samimi olmak zorunda olduğunu belirterek, “Bizim mi yanımızdadır, teröristlerin mi? Eğer Avrupa Birliği’ne dâhil olmamızın maliyeti bağımsızlık ve özgürlüğümüzden vazgeçmek olacaksa biz o birliğin içinde olmayız” dedi.

     

    Konuşmasında çok önemli günlerden geçtiğimizi de vurgulayan Kopuz, Avrupa ülkelerinin “senin teröristin kötüdür benim teröristim iyidir” politikası güttüğüne dikkat çekti. Kopuz, “Bölücü Terör örgütünün geçen hafta Diyarbakır’da yaptığı hain saldırının hemen öncesinde Avrupa’daki PKK yapılanmasının üst düzey yöneticilerinin yargılandığı davada, Belçika mahkemesi, PKK’nın eylemlerinin terör olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetti. Bu kararı veren mahkeme üyeleri bu eylemi de “silahlı mücadele” kapsamında mı değerlendirecek merak ediyorum. PKK, 30 yıldır sivillerin can verdiği sayısız terör eylemi gerçekleştirdi. Bu kirli tarihe rağmen böyle bir kararın verilmesini “aymazlıkla” açıklamak mümkün değil, doğrudan kötü niyet olduğunu düşünüyorum” dedi.

     

    HDP yöneticilerinin mahkemeye ifade vermeyi reddetmeleri üzerine yapılan gözaltıları da hatırlatan Ali Kopuz, İfadeye çağırıldıysan gideceksin. Gitmezsen devlet seni götürür. Sen bu millete karşı olan sorumluluğunu suistimal edip terörün ve teröristlerin avukatlığına soyunursan bunun sonuçlarına da katlanırsın” şeklinde konuştu.  

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit haklara sahip vatandaşları olduğunu hatırlatarak, “Her zaman söylüyorum, Türkiye, Kürtlerin demokratik haklara sahip oldukları ve mutlu yaşadıkları tek ülkedir. Eşit yurttaşlık haklarıyla, hep birlikte ve tek bayrak altında yaşayabilecekleri yegâne vatan toprağıdır. Bazı hainler bunun farkında değil ama Kürtlerin çoğunluğu bu gerçeklerin farkında. İşte bu nedenle terörün Türkiye’nin geleceğinde yeri olmayacağına gönülden inanıyorum” dedi.

     

    Konuşmasında enerji sektörünün önemine de değinen Kopuz, “Ülkemiz enerji konusunda halen %72 oranında dışa bağımlı durumda. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 158 enerji santralinin açılışı yapıldı. Cari açığımızın yarısından fazlasına enerji ithalatının neden olduğu düşünüldüğünde bu çalışmaların ülkemiz için önemi daha iyi anlaşılır.

     

    Ülkemizin kendi geleceğini daha rahat tayin edebilmesi için enerji konusundaki dışa bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor. Dünya beşten büyüktür diyorsak ve pazarlık masasında güçlü durmak istiyorsak bunu yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

     

    Kasım ayı Meclis toplantısında ekonomik değerlendirmelerde de bulunan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti. 15 temmuz sonrasında kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu değerlendirmelerden sonra bu açıklama bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Dünya Türkiye’nin notunu vermiştir.

     

     

    Ekim ayında TÜFE'de yüzde 1,44 oranında artış görüldü. Bu oran, son on yılın en düşük Ekim enflasyonu oldu. Ancak gıdada enflasyon hala çok yüksek seyrettiğini de gözlemliyoruz. Gıdada fiyatların yüksekliğini yapısal bir sorun olarak görüyoruz. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik Bey ile birlikte birçok çalışma gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların Sayın Bakanımızın kararlı duruşu ile yakın bir zamanda meyvesini vereceğine inanıyorum” dedi.

     

    Tüm bu gelişmelerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için ilerleyen dönemde faiz düşürme imkânı doğurduğuna inandığını belirten Başkan Kopuz, “Yine de ihtiyatlı olup ABD seçimleri sonrası gidişatı görüp FED’in kararını da beklemek gerekiyor. Ondan sonra, şartlar da olgunlaştığında 0.25 puanlık bir indirimin daha gündeme alınmasında fayda görüyorum. Bu dönemde bankaların da tek tek faizlerini indirdiklerini görmek de ayrıca sevindirici. Borsa olarak aylardır dile getirdiğimiz bir meselenin gerçekleşmesi bizi memnun ediyor. Biz nasıl üzerimize düşen görevi yapıyorsak bankaların da faiz indirerek piyasayı desteklemesi gerekiyor” dedi.

     

    Toplantıya katılan Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit AYGÜL, Kırsal Kalkınma Ve Örgütlenme Şube Müdürü Alper KOCATÜRK, Doktor Mehmet KOÇ, Makine Yüksek Mühendisi, Ziraat Mühendisi Murat DAĞLI da “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlara Verilecek Olan Destekler” ile ilgili Meclis üyelerini bilgilendirdi. 





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?