İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KIRMIZI ET SEKTÖRÜ İSTANBUL TİCARET BORSASINDA MASAYA YATIRILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KIRMIZI ET SEKTÖRÜ İSTANBUL TİCARET BORSASINDA MASAYA YATIRILDI
    (11.09.2019 . 17:32:27) (Okuma: 760)

    İstanbul Ticaret Borsasında kırmızı et sektörünün sorunlarının değerlendirildiği geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. 11 Eylül 2019 tarihinde, İSTİB Meclis Salonunda gerçekleşen toplantı saat 10:00’da başladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Araştırma Merkezi Müdürü Burhan Metin’in moderatörlüğünde yapılan toplantıya İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü, Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanı Sabriye Zuhal Bostan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Taşyurt, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Arman, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Ömer Gökhan Tuncer, ve sektör temsilcileri katıldı.

     

    Toplantının açılışında bir konuşma yapan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, hayvancılık ve tarım politikalarının önemine dikkat çekerek, “Bu politikalar, toplumun sadece bugününü değil geleceğini de etkiler” dedi. Kopuz, gıdanın insanların en temel ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Binlerce yıl önce atalarımızın yaptığı gibi biz de öncelikle gıda ihtiyacımız için çalışıyoruz. Yarın çocuklarımız da aynı şeyi yapacaklar. Gıda, insanlığın en temel hayati ihtiyacıdır. Her devletin de temel hedefi milletinin öncelikle gıda ve güvenlik ihtiyacını karşılamaktır. İşte bu nedenle konuşmama hayvancılık ve tarım politikalarının önemini vurgulayarak başladım. Gıda en az savunma kadar önemli ve hayatidir. Gıda milletlerin ve devletlerin geleceklerini belirleyecek önemde olduğu için hayvancılık ve tarım politikaları temel politikalardandır” şeklinde konuştu.

     

    Sanayi devrimiyle tarımda makineleşmenin arttığını, işgücünü azaldığını hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Tarımda çalışanlar azalsa da tarım üretimi katlanarak arttı. Sanayi devrimi öncesi dünya nüfusu 800 milyonun altındaydı. Çünkü makineleşmemiş tarım ile dünya kaynaklarının 1 milyar kişiyi bile beslemesi mümkün değildir. Bugün ise bilişim devrimi sürecindeyiz. Bu süreçte tarımdaki işgücü daha da azalıyor. Bilişim devrimi nimetlerinden faydalanan ülkelerin tarım üretimi daha da artıyor” dedi.

     

    Ali Kopuz, Türkiye’nin sanayileşme sürecinde köy nüfusunun çok hızlı azaldığını, makineleşmenin ise plansız yapıldığını hatırlatarak, “Sonuçta tarım üretimimiz istediğimiz gibi gelişmedi. Artan nüfusumuzu beslemekte zorlanmaya başladık. Bu gidişi değiştirmek, tarımda önemli bir dönüşüme imza atmak için Tarım ve Orman Şurasının bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de Kırmızı Et ile ilgili bir hazırlık toplantısı yapmak istedik. Reel sektör temsilcilerinin, üreticilerin ve bürokratların bir araya gelip fikir teatisinde bulunmalarını hedefledik. Bu çalışmanın çıktılarının çok yakında düzenlenecek olan şurada gündeme gelmesini hedefliyoruz” dedi.

     

    İstanbul Ticaret Borsasının kırmızı et sektörüyle ilgili çalışmalarına da değinen İSTİB Başkanı Ali Kopuz, şöyle konuştu: “Biz kurulduğumuz 1924 yılından bu yana İstanbul’un gıda tarım ve hayvancılık alanlarındaki temsili açısından önemli bir yere sahip olduk. Özellikle günümüzde canlı hayvan borsamız ile sınırlı kalmayıp özellikle et sektörünün sorunlarına çare bulmak için paneller ve seminerler düzenledik. Dergimizde konuyla ilgili haber ve röportajlar yayınladık. Hatta üniversitelerimizle ortak çalışarak iki değerli bilim adamımıza Kırmızı Et ve Ticareti başlıklı bir kitap hazırlattık ve geçen yıl yayınladık. Hükümetimizin, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında yaptığı her çalışmaya Borsa olarak destek vermeye çalışıyoruz. Kırmızı et sektöründe yapılan israfa karşı alınabilecek önlemlere dair görüşlerimizi bildiriyoruz. Komitelerimiz ve üyelerimizden gelen talepleri değerlendirdikten sonra karar alıcılara iletiyoruz. Ve sonuç da alıyoruz… Örneğin Mera Fonu Kesintisinin Ocak ayında kaldırılmasında Borsamızın yaptığı çalışmaların da etkisi vardır. Öte yandan Tuzla Hizmet Birimimizin modernizasyonu için kesintisiz çalışıyoruz. Karantina bölgemizin kapasitesini artırdık. Hizmet binalarımızı geçen dönem yeniledik ve modern bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hayvancılık ve tarım politikalarıyla ilgili sürekli basın açıklamalarında bulunuyor, ilgili mercilere rapor ve görüşlerimizi sunuyoruz. Örneğin küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesiyle ilgili görüşlerimizi hem Sayın Bakanımıza ilettik, hem de defalarca basında dile getirdik. Yakın zamanda bu konularda da sevindirici gelişmeler yaşayacağımıza inancım tam.”

     

    Daha sonra toplantıda bürokrasi, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin görüşleri dile getirildi. Toplantıda dile getirilen sorun ve çözüm önerileri, uzmanlar tarafından rapor haline getirilerek 3. Tarım ve Orman Şurası ve ilgili mercilere ulaştırılacak.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?