İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ, “AB MERKEZ BANKASI FAİZİ; BİZİM MERKEZ BANKASI İSE İTİBARINI SIFIRLIYOR"
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ, “AB MERKEZ BANKASI FAİZİ; BİZİM MERKEZ BANKASI İSE İTİBARINI SIFIRLIYOR"
    (11.03.2016 . 09:05:01) (Okuma: 6474)

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştirdi: “AB Merkez Bankası faizi, bizim Merkez Bankası ise itibarını sıfırlıyor”

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Mart ayı toplantısında konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştirerek, Banka yönetiminin dünyadaki gelişmelere kayıtsız kaldığını belirtti. Avrupa Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimine dikkat çeken Kopuz, “AB Merkez Bankası faizi sıfıra çekti. Bizin Merkez Bankası’nın tüm bunlara rağmen değişmeyen tutumunu anlamak mümkün değil” dedi.  

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Mart ayı Meclis toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde acımasız kur savaşlarının olanca hızıyla devam ettiğini hatırlatan Ali Kopuz, “Bütün ekonomi çevrelerinin gözü Avrupa ve AB Merkez Bankalarının açıklamalarına yönelmiş durumdaydı. Az önce de karar açıklandı. AB Merkez Bankası politika faizi olan refinansman faizini yüzde 0.05'ten yüzde 0'a düşürdü, yani “sıfırladı”…. Bankalara uyguladığı mevduat faizini de beklendiği gibi 10 baz puan düşürerek eksi yüzde 0.3'ten eksi yüzde 0.4'e indirdi. AB Merkez Bankası’nın attığı bu adıma ABD Merkez Bankası tarafından 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek toplantıda bir karşılık verilecek. Bunu diğer büyük merkez bankalarının adımları da takip edecek” şeklinde konuştu.

     

    Türkiye’de ise tüm bu uluslararası gelişmelere rağmen Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapmakta zorlandığını ifade eden Başkan Ali Kopuz, “Bizim Merkez Bankamız dünya merkez bankalarının bu hareketlerine adeta kayıtsız kalıyor. Avrupa başta olmak üzere birçok ülke faizleri düşürerek ekonomilerini canlandırmaya çalışıyorlar. Bizde ise bu gelişmeler sanki hiç gerçekleşmemiş gibi davranılıyor” dedi.

     

    Dünyanın birçok merkez bankasının faizleri sıfırladığını, hatta eksi faize geçtiğini hatırlatan Ali Kopuz, “Böylece paranın piyasaya akması sağlanıyor. Bizim Merkez Bankamız ise bu gelişmelere kayıtsız kalarak, faizi değil itibarını sıfırlıyor” şeklinde konuştu.

     

    Türkiye’nin mega projeleri hız kesmiyor

     

    Konuşmasında G-20 ülkelerinin küresel ekonomik sistemdeki çalkantılar ve finansal alandaki belirsizliklerin de etkisiyle dünya çapında ses getirecek mega projeler yapmaya çekindiklerini belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz, bu tip projelerin ülkemizde tüm hızıyla devam ettiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Geçtiğimiz Pazar günü Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın katılımlarıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son tabliyesi konuldu. İnşallah Ağustos ayında da devreye girecek.

     

    Avrasya Tüneli’nin çalışmaları sürüyor. Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkeleri Avrupa’ya bağlayacak büyük demiryolu projeleri sürüyor. Küresel ulaşım ağının entegrasyonu Türkiye’yi olduğundan daha da vazgeçilmez bir konuma taşıyacak. Tüm bu projeler havalimanı projesiyle birleştiği zaman ülkemiz küresel bir lojistik merkezi haline gelecek. Bu açıdan da değerlendirdiğiniz zaman ülkemizin bu mega projeleri gözünü kırpmadan yapabilmesi ekonomimizin ve dolayısıyla ülkemizin gücünü göstermektedir.”

     

    Türkiye’nin büyüklüğünü içeriden göremiyoruz

     

    Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Afrika ülkeleri ziyaretiyle ilgili izlenimlerini de aktaran Kopuz, “Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Afrika ziyaretine katıldım. Bu ziyaretin Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya ile ilişkilerimizi geliştireceğine iş dünyamıza yeni kapılar açacağına inanıyorum. Bu ziyaret sırasında tekrar iftiharla şahit oldum ki, Türkiye dünya mazlumlarının umududur, büyük ve güçlü bir ülkedir” dedi. Kopuz, “Bu seyahatte bir kez daha anladım ki, biz Türkiye’nin büyüklüğünü içeriden göremiyoruz. Türkiye dışarıdan gerçek büyüklüğü ve gücünde, daha net görünüyor” şeklinde konuştu.

     

    AB ile görüşmelerde koz bizim elimizde

     

    Son dönemin en önemli uluslararası sorunlarından biri olan mülteciler konusuna da değinen Başkan Ali Kopuz, “Biliyorsunuz Suriye’deki savaştan kaçan mülteci sayısı 4 milyon 200 bin civarında. Mültecilerin 2 buçuk milyonu ülkemizde. Avrupa Birliği ülkeleri ise mülteci akınını kendilerini de vuracağından korkuyorlar. Mülteci krizinden kurtulmak için de Türkiye’nin bölgedeki gücünden istifade etmek istiyorlar. Kamplarda kalan sığınmacılar için biz bugüne kadar 8 milyar dolar civarında bir harcama yapıldı. AB ise Türkiye’ye mülteciler konusunda yapacağı yardımları hala pazarlık konusu yapmak istiyor. Türkiye böyle küçük oyunlara gelecek bir ülke değildir. Bu konuda eli güçlü olan biziz ve bir pazarlık yapılacaksa bu pazarlıkta kuvvetli taraf da biziz” dedi.

     

    Bu hafta gerçekleşen Türkiye-AB zirvesinde Avrupa Birliği ülkelerine vize muafiyetinin Haziran ayında başlaması konusunda mutabakata varıldığını hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Vize muafiyeti için ülkemizden talep edilen 72 kriterden geriye kalan 46 koşulun da tamamlanması gerekiyor. Bu süreçte AB bizim açımızdan önemli bir samimiyet testinden geçecektir. Müzakere sürecinde olan bir ülke olan Türkiye’ye yıllar önce tanınması gereken bu muafiyet haziranda gerçekleşecek mi? Hep birlikte göreceğiz” dedi.

     

    Tarım Bakanımız ve Maliye Bakanımızın açıklamalarını destekliyorum

     

    Et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmalarla ilgili tartışmanın ülkemizde hiç bitmediğini ifade eden İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Bu tartışmaların artık gündemimizden çıkması gerekir. Zamanımızı boşa harcamamıza yol açan kısır tartışmaların sona ermesi için, Sayın Bakanımız Faruk Çelik’in açıkladığı tavsiye kararlarını sonuna kadar destekliyorum. Bu kararların uygulanması belki bir yıl bizi zorlayacak, ancak uzun vadede kangren haline gelmiş bu sorunun sağlıklı bir biçimde çözülmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’ın et KDV oranlarının düşürülebileceğine yönelik açıklaması da umut verici. Et KDV oranlarının düşürülmesi fiyatların azalmasını en hızlı biçimde sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

     

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın temsilcileri ile çeşitli vesilelerle bir araya geldiklerini hatırlatan Başkan Kopuz, Bakanlığın sorunlara vakıf olduğunu ve doğru çözüm önerileri üretmek için her kesimin görüşünü aldığını söyledi. Kopuz, “Başta Sayın Bakanımız Faruk Çelik Bey ve ekibiyle Borsa Konsey toplantısında bir araya gelerek bu konuları görüştük. Bizim sektör olarak yıllardır dile getirdiğimiz sorunların farkındalar ve çözüm önerileri de tüm tarafları kapsayacak bir hassasiyetle oluşturulmuş durumda. Sorunlara da çözüm önerilerine de tüccar gözüyle de bakabildiklerine her seferinde tanık oluyorum” dedi.

    Bakanlığın bilgi ve birikiminin et ve süt fiyatlarını dengeye oturtacak durumda olduğuna inandığını belirten İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Bakanlığımızın son zamanlarda et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmalarla ilgili açıkladığı tüm tedbirlerin ve tavsiye kararlarının sorunun çözüme katkıda bulunacağına inanıyorum. Evet, bu tavsiye kararlarını uygulamak zordur. Bu kararlar başta tüccar olmak üzere bazı kesimler için “acı reçete” olacaktır. Ancak bu kararlara bir yıl dişimizi sıkıp uyarsak, sorunun çözüleceğine de inanıyorum. Yıllardır bir türlü çözülemeyen ve radikal tedbirler alınmazsa çözülmesinin de mümkün olmadığı anlaşılan bu sorunun halledilmesi için biz tüccarlar da elimizi taşın altına koymak ve fedakârlık yapmak zorundayız” şeklinde konuştu. 

     

    Öte yandan tarım ürünlerinin üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatının çok yükseldiğini de ifade eden İSTİB Başkanı Ali Kopuz, bu konuda da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmaları olduğunu hatırlattı. Üretici ile tüketici arasındaki maliyet kalemlerinin aşağıya çekilmesine dönük alınacak tedbirlerle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmalarını da yakından takip ettiklerini belirten Kopuz, “Bu konudaki görüşlerimizi ilgili birimlere ilettik” şeklinde konuştu. 





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?