İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ "AMBALAJ VE SOĞUK ZİNCİR, İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN GEREKLİYDİ"
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ "AMBALAJ VE SOĞUK ZİNCİR, İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN GEREKLİYDİ"
    (12.10.2017 . 16:37:27) (Okuma: 3069)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, İSTİB’in Ekim ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada ABD ile yaşanan vize krizi nedeniyle dalgalanan kurla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vize başvurularının ABD tarafından askıya alınması ve misliyle mukabele edilmesiyle TL’nin hızlı bir değer kaybı yaşadığını ancak kayıpların büyük ölçüde toparlandığını hatırlatan Kopuz, “Biliyorsunuz dünyadaki dolar kuru büyük ölçüde ABD Merkez Bankası FED’in politikalarına göre hareket ediyor. Geçtiğimiz sene elinde sadece “faiz artırımı silahı” olan FED, bu yıl ikinci bir silah olarak “bilanço küçültmesine gideceği” silahını kullanmaya başladı. FED’in bu iki konuda her yaptığı açıklama kurlarda hareket meydana getiriyor.

     

    Yabancı paralardan uzak durmamız gerektiği ve Türk lirasına güvenmemiz gerektiğini bu kürsüden sizlere defaatle ifade ettim. Geçen hafta Türk iş dünyasının kendi parasına güvendiğini gösteren bir veri geldi. TÜİK verilerine göre Ağustos ayında yapılan ihracatın 1,3 milyar dolarlık kısmı, Türk lirası ile gerçekleştirildi. Geçen yılın ağustos ayında bu rakam 578 milyon dolar seviyesindeydi. Yani bir yıllık süreçte, ihracatta Türk lirası kullanımı yüzde 128 artış gösterdi. Ticarette Türk lirası tercih edildiğinde, kazanan bizim ihracatçımız oldu” dedi.

     

    Bunların nedeni Türkiye’nin bağımsızlığı…

     

    Vize krizine de değinen İSTİB Başkanı Ali Kopuz şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde ABD ile aramızda yeni bir kriz patlak verdi. ABD vize başvurularını askıya aldı. Hükümetimiz de misli ile karşılık verdi. ABD’nin bu kararının arkasında hangi nedenler var tam olarak bilmiyoruz. FETÖ ile bağlantısı nedeniyle tutuklanan konsolosluk çalışanı mı var, yoksa Türkiye’nin Rusya’dan S400 Füzesi alması mı var, yoksa İdlip’e operasyon kararı mı? Herhalde bunlardan biridir diye düşünüyoruz. Bu kararların hepsi de Türkiye’nin bağımsız bir devlet olmasının sonuçlarıdır.

     

    Siz terör örgütlerine binlerce tır silah göndereceksiniz ama biz kendimizi korumak için silah almayacağız, İdlip’e girmeyeceğiz. Siz 15 Temmuz kalkışmasının baş hainini besleyeceksiniz, biz FETÖ bağlantılı konsolosluk çalışanına dokunmayacağız. Ama kendi ülkendeki Rus Konsolosluğunun kapısını kırarak baskın yapacaksın. Yok, öyle yağma. Şu anda ABD’den yapıcı açıklamalar geliyor. Elbette bu gibi devletlerarası sorunlar diyalog ile çözülecektir. Fakat Türk milleti kendisine yapılan bu hareketi unutmayacak ve affetmeyecektir.”

     

    Tehditlerin, başlamadan bitirilmesi lazım…

     

     

    Türkiye’nin İdlip’e müdahalesiyle ilgili “Bu bölge hem lojistik hem de cephane bakımından savaşı besliyor” diyen Ali Kopuz, “Burada söz sahibi olmazsak, olası bir göç dalgası ve açılmaya çalışılan terör koridoru ile hem sınır hem de iç güvenliğimiz tehlikeye girer.Bu yüzden Suriye tarafından Türkiye'ye yönelecek tehditlerin, başlamadan bitirilmesi lazım. Biz orada olmazsak oradaki ateş bizim üzerimize gelecektir. Biz bunu biliyoruz. Bunun için devletimizi bu konuda sonuna kadar destekliyoruz” şeklinde konuştu.

     

    Ortadoğu’nun hassas dengeleriyle oynuyorlar…

     

    Kuzey Irak referandumuyla ilgili de görüşlerini paylaşan Başkan Ali Kopuz, “Kuzey Irak’ta, sözde bir referandum düzenlendi. İsrail’in desteğiyle yapılan bu referandum ile bağımsızlık adı altında, Ortadoğu’da zaten hassas olan dengeleri bozmaya kalkıyorlar.Herkesin kardeşçe yaşaması gereken bir bölgede, ayrımcılık yapamazsınız. Türk illeri Musul ve Kerkük oradayken, bu tarz mesnetsiz çıkışlar ve inatlar, emperyalizme uşaklık etmekten başka bir işe yaramaz.

     

    Dikkat ederseniz, Avrupa Birliği'nde Fransa ve Almanya çıkıp, Katalonya referandumuna karşıyız dediklerinde kimsenin sesi çıkmıyor.Ancak aynı çevreler, bizim sınır güvenliğimizi tehdit eden kanunsuz bir referandum karşısında, sessiz kalmamızı istiyorlar.Neyse ki hükümetimiz şu ana kadar gerekli diplomatik tedbirleri aldı ve almaya devam ediyor. Biz de bu olaylar sayesinde batının ikiyüzlülüğünü bir kez daha açık şekilde görüyoruz” dedi.

     

    Ekonomik istikrarımız sürüyor…

     

    Türk ekonomisiyle ilgili son gelişmeleri de değerlendiren İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisi güçlü iç ve dış talep sayesinde gelişmesini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. Nitekim IMF de, Türkiye'nin büyüme beklentisini 2017 için yüzde 2,5’ten yüzde 5,1’e, 2018 için de yüzde 3,3’ten yüzde 3,5’e yükseltti.Ağustos ayı itibarıyla ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre %12,3 oranında artarak 13,2 milyon dolara ulaşmış durumda. AB’ye yapılan ihracat ise 2016 yılının aynı ayına göre %9,4 artarak 6,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sanayi üretimimiz de artmaya devam ediyor.

     

    Bunlar sevindirici gelişmeler. Fakat enflasyonda yükseliş devam ediyor.Yüksek faiz, dövizdeki yükseliş ve ekonomik aktivitedeki güçlenmeden kaynaklanan bu artış sonucunda, yıllık enflasyon Eylül ayında yüzde 11.20'ye yükseldi. Çekirdek enflasyon ise yüzde 10.98 arttı ve 13,5 yılın zirvesine yükseldi.Tüketici fiyatları enflasyonuna baktığımızda, Eylül'de ana harcama gruplarında tek gerileyen kalem olan gıda fiyatlarındaki düşüş oldukça önemli.Yapılan çalışmaların bir sonucu olarak görülebilir. Ancak diğer harcama gruplarında artış yaşanınca, gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisi genelde maalesef görülemedi.”

     

    Soğuk zincir israfı engelleyecek…

     

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından "Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği"n bir gereklilik olduğuna dikkat çeken Başkan Ali Kopuz, “Yaş meyve ve sebze için ambalaj ve soğuk zincir zorunluluğu getirildi. Aramızda yaş meyve sebze işiyle uğraşan birçok arkadaşımız var.

     

    Sebze ve meyvede ambalaj ve soğuk zincir fire ve israfın önüne geçilmesi için gerekliydi. Meyve sebzenin tarladan tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen sürede yüzde 40’a varan kayıplar var. Tabii soğuk zincir ve paket sektör için bir maliyet getirecek. İnşallah bu maliyet tüketiciye yansıyacak bir fiyat artışına sebep olmaz” dedi.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?