İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ “FINDIK DEĞERİNİ BULMADAN SATILMAMALI…”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ “FINDIK DEĞERİNİ BULMADAN SATILMAMALI…”
    (24.01.2019 . 09:50:39) (Okuma: 1814)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz; bazı firmaların Fındık satışı konusunda TMO’ya yaptığı baskıyı eleştirerek, Fındığın değerini bulmadan satılmaması gerekiyor. Bu noktada TMO’nun piyasayı düzenleme görevini yerine getirmesi gerekirdedi.

     

    İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz; fındığın Türkiye için önemine işaret ederek “Dünyanın en büyük fındık üreticisiyiz. Aynı zamanda fındık, ihracatımız için de çok önemli. Ülkemizin tarım ürünleri ihracatının önemli bir kısmını fındık sağlıyor” dedi.

     

    Hükümetin TMO aracılığıyla destekleme alımı yaptığı 2017 yılında 770 bin ton kabuklu fındık rekoltesi olduğu halde fındık fiyatının serbest piyasada 9,5-9,8 liraya alıcı bulduğunu hatırlatan Ali Kopuz, bu fiyatın dönem kurlarıyla 2,6 dolar civarında olduğunu ifade etti.

     

    2018 Ağustos ayında ise bir önceki sezona göre çok daha az miktarda, 500 bin ton fındık rekoltesi gerçekleştiğini belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Tam bu dönemde dış kaynaklı ekonomik saldırılar başlamıştı. Rekoltenin düşük olmasına rağmen bazı firmalar hükümetin destekleme alımı yapamayacağını öngörerek 11,25 lira fiyat açıklayarak üreticiden alım yapmaya başlamışlardı. Dönem kurlarıyla 1,6 dolarlık bu fiyat önceki yıla göre çok düşüktü. Ancak içinden geçilen zor sürece rağmen hükümetimiz, 2018 yılı fındık mahsulü için TMO aracılığıyla Ekim ayında müdahale alımı yaparak; köylünün fındığının çok düşük fiyattan satılmasını engellemiş oldu. Böylece fındık fiyatlarının gerçek değeri olan 15,00 – 15,50 lira seviyelerine gelmesi sağlandı. Neticede üreticimizin emekleri zayi olmadı” dedi.

     

    Başkan Kopuz; “Ancak görüyoruz ki Ağustos ayında hasatı yapılmaya  başlanan ürünü, Nisan ayında satmaya başlayıp rant elde edeceğini düşünen bazı firmalar, fiyatın düşmesi için TMO’ya elindeki stoku satması yolunda baskı yapmaktalar. Fındığın bazılarının kârı uğruna değerinin altında satılması üreticilerin emeğinin hiçe sayılması demek olacaktır” dedi.

     

    2019 yılı için koyulan bir ihracat rekoru hedefi olduğunu hatırlatan Kopuz; “Fındığın değerini bulmadan satılmaması gerekiyor. Bu yıl yeni bir rekor kırmak istiyorsak, ihracat gelirimizin önemli bir kısmını oluşturan gözbebeğimiz fındığın genel ihracattaki katkısının arttırılması elzemdir. Bu noktada TMO’nun piyasayı düzenleme görevini yerine getirerek, Nisan’dan önce satış yapmaması ve elindeki ürünü belirli aralıklarla piyasaya sürmesi gerekmektedir” diye konuştu.

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?