İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ “KOBİ DEĞER KREDİSİ PAKETİNİ İŞ DÜNYASI OLARAK HEYECANLA KARŞILADIK”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ “KOBİ DEĞER KREDİSİ PAKETİNİ İŞ DÜNYASI OLARAK HEYECANLA KARŞILADIK”
    (10.01.2019 . 17:29:30) (Okuma: 1207)

    İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, KOBİ Değer Kredisi Paketinin ticaretin çarklarının takılmadan dönmesini sağlayacağına inandığını belirtti.

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Ocak ayı Meclis toplantısında konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, bugün açıklanan KOBİ Değer Kredisi Paketi hakkında görüşlerini paylaştı. İş dünyasının heyecanla beklediği paketin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandığını hatırlatan Kopuz, “Bu pakete göre 6 ay geri ödemesiz ve aylık yüzde 1.54 faizle verilecek bir krediden bahsediyoruz. Üstelik 20 milyar TL büyüklüğü olan bu kredinin Hazine'ye de bir etkisi olmayacak” dedi.

     

    İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Ekonomik saldırı altında olduğumuz bu olağanüstü dönemde ticaretin çarklarının takılmadan dönmesini sağlayacağına inandığımız bu paketi heyecanla karşıladık. Arkasında çok ciddi bir çalışma olan KOBİ Değer Kredisi Paketinin, hem iş âlemine hem de ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

     

    2018’de Yaşananlar

     

    Konuşmasında 2018 yılında Türkiye’nin maruz kaldığı ekonomik saldırılara da değinen Ali Kopuz, şunları söyledi: “Finansal saldırılar yaşadığımız bir 2018 yılını geride bıraktık. Ama tehlike ve saldırılar sürüyor… Özellikle döviz kuru üzerinden yapılan ve enflasyonu yükselten müdahaleler, birçok alanda planlarımızı güncelleyip, yeni eylem planlarına yönelmemize sebep oldu. Çok şükür ki, mali disiplinden taviz vermeden yapılan hamlelerle, çalkantılı günleri geride bırakıyoruz. Gelinen noktada, öngörüldüğü gibi bir dengelenme sürecine girdik. Yılsonu için güncellenmiş enflasyon hedefini tutturmayı başardık. Yeni Ekonomi Programı’nda yüzde 20,8 olarak belirlediğimiz Tüketici Fiyat Endeksi, Aralık ayında yüzde 0.40 düşerken, yıllık enflasyon yüzde 20.30 olarak gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi ise, Aralık ayında yüzde 2.22 düşerken, yıllık yüzde 33.64 olarak gerçekleşti. 2018’in son üç ayında başlayan Enflasyon ile Topyekûn Mücadele Programı’na, siz değerli üyelerimizi davet etmiştik. Bu davete icabet ettiniz. Türk özel sektörü olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde topyekûn bir duruş sergiledik. İş dünyası ve milletimiz, el ele vererek enflasyondaki yavaşlamada pay sahibi olduk. İstanbul ticaret Borsası olarak 2019 yılında da,  milli bir dayanışma içinde, Enflasyon ile Topyekûn Mücadele Programına desteğimizi artarak sürdüreceğiz. İnancım odur ki, enflasyon oranı yıl içinde kademeli olarak düşüş gösterecek ve Allah’ın izniyle hedeflenen yüzde 15.9’un da altına inecektir.”

     

    ÖTV ve KDV indirimleri

     

    Ekonomik saldırıların etkilerinin azaltılması için Hükümet tarafından alınan tedbirlerle ilgili ÖTV ve KDV indirimlerini de hatırlatan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “2018’nin sonlarında ekonomiyi dengeleme ve istihdamı destekleme amacıyla başlatılan ÖTV ve KDV indirimleri, 2019’un ilk çeyreğinde de devam edecek” dedi.

     

    Kopuz şunları söyledi: “Mobilya, Beyaz Eşya, Otomotiv ve Konut sektöründeki bu indirimler, hem iç piyasayı, hem de enflasyon ile mücadeleyi destekleyici adımlardır. Biliyoruz ki, 2018’nin sonlarına doğru yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, piyasalara hareketlilik getirmişti. Bizim özel sektör temsilcileri olarak hükümetten beklentimiz,  KDV ve ÖTV indirim kalemlerinin çeşitlendirilmesidir. Böylece diğer sektörlerin de hareketlenmesi sağlanacak ve büyük ekonomi resmine daha güçlü etkisi olacaktır.”

     

    Ticaret Savaşları

     

    Son dönemde yaşanan Ticaret Savaşlarının dünya ve Türkiye ticaretine etkileriyle ilgili de konuşan Ali Kopuz, “Harareti azalmış görünse de, dünya ve dolayısı ile bizim ekonomimiz zorlu bir süreçten geçmektedir” dedi.

     

    Tüm dünyayı etkileyen bu türbülansta, çeşitli saldırılara maruz kalan Türkiye’nin, 2018’in ilk üç çeyreğinde ortalama yüzde 4,5 büyümeyi başardığını hatırlatan Ali Kopuz şöyle konuştu: “Ayrıca 2018 yılı, ihracat rekorları ile dolu bir yıl olarak, Cumhuriyet tarihinde yerini almıştır. Malumunuz olduğu üzere, 2018 yılında ihracatımız yüzde 7,1 artarak 168,1 milyar dolara yükseldi. Söz konusu dönemde ithalat yüzde 4,6 azalarak 223.1 milyar dolara gerilemiş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 8.2 puan artarak yüzde 75.3 olmuştur. Bu dönemde dış ticaret açığı yüzde 28,4 azalışla 55 milyar dolar, dış ticaret hacmi ise yüzde 0,1 artışla 391.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. En büyük ihracat ortaklarımızdan biri olan Avrupa Birliğine yaptığımız ihracat, yüzde 13,7 artışla 84,1 milyar dolara çıktı.  Bununla beraber ihracatta Afrika pazarı yüzde 24, Latin Amerika yüzde 35,6 büyüdü. Daha evvel, hali hazırda ticaret yaptığımız ülkelerin dışına çıkıp pazarlarımızı geliştirmemiz gerektiğini söylemiştik. Bakanlığımız da bu konuda hedef pazarlar belirlemiş ve çalışmalara başlamıştı. Daha geçtiğimiz hafta, TOBB Başkanımız. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Türkiye ve Pakistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkileri üzerine bir çalışma yemeği gerçekleştirdik. Pakistan Başbakanı ve ekibi TOBB’da misafirimiz oldu. Bunlar hep yeni pazarlara açılmamız, ticaret hacmimizi büyütmemiz için yapılan güçlü hamlelerdir. Nitekim az evvel saydığım, bölgesel bazdaki ihracat artışları, bu ve bunun gibi çalışmaların meyveleridir. 2019 yılında da, kamu ve özel sektör işbirliğiyle, ihracatımızı daha yukarıya taşıyacağımızdan en ufak bir şüphem yoktur.”

     

    Yeni Tedbirler

     

    Ekonomik saldırıların etkilerinin bertaraf edilmesi için birçok tedbir alındığını ve yeni tedbirlerin de adım adım gündeme geldiğini belirten Başkan Ali Kopuz, konuyla ilgili şunları söyledi:

     

    “Kredi kartı borcunu ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlarımızın, kredi kartı borçları Ziraat Bankası çatısı altında toplanacak. Bu çalışma ile vatandaşın aylık gelirine uygun uzun vadeli kredi sağlanacak olması, çok yerinde bir adımdır. Böylece milletimizin sırtındaki faiz yükü ciddi oranda azalacaktır. Çiftçimize Ocak ayında toplam 2 milyar 35 milyon lira tarımsal destekleme fark ödemesi yapılacak. Ayrıca yıllık yüzde 11 faiz ile bir yıla kadar borçlarını tekrar yapılandırma imkânı sağlanacak. Halkbank, esnaf ve sanatkârlara 22 milyar TL kredi desteği verecek. Esnaf kredisi kullanımlarında, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın faiz desteği de devam edecek. Ayrıca, işverenin sigorta prim teşviği artacak. 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan desteği 5 puana çıkarılacak. 500 altı sigortalı çalıştıran yerler için de 5 puan uygulaması devam edecek. 2019 ve 2020 yıllarında ilk kez işe alınacak kişilerin tüm sigorta ve vergi giderleri devlet tarafından karşılanacak. 2018 yılında 9 ay uygulanan asgari ücret desteği 2019'da 12 ay boyunca uygulanacak. Özellikle bu teşvikler, son asgari ücret zammından sonra işsizliğin artmaması, üretimin sürmesi bakımından çok kilit uygulamalardır. Bu konuda emeği geçenlere ayrıca teşekkür etmek gerekir diye düşünüyorum. Eğer ki milletimiz bu enflasyonun altında ezdirilseydi, önce tüketim sonra da dolaylı olarak üretim duracaktı. Ayrıca; Konutlarda ve KOBİ'ler ile ticarethanelerde doğal gaz fiyatında yüzde 10'luk indirim yapılacak. Yeni makine ve teçhizat alımlarından da KDV alınmayacak. Yine Hazine ve Maliye Bakanlığınca geliştirilen, vadeli mal ve hizmet satışlarının sigortalanacağı “Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi” de ticari hayatı destekleyecek. Böylece KOBİ'lerin alacakları, uygun koşullarla sigorta edilerek garanti altına alınacak. Şu anda hükümetimiz,  milletimizin enflasyondan etkilenmemesi için, asgari ücrette %26,05’lık bir oranda artış yoluna gitti. Bu artış ile inşallah milletimiz rahat bir nefes alacak, verilen desteklerle de, işverenler zor durumda kalmayacak. Bu maaş artışı belki ileride rakamlara artı enflasyon olarak yansıyabilir ama bu gibi durumlarda geçici bir enflasyon hali, kalıcı sorunlardan evladır.”

     

    Kopuz’un konuşmasından sonra Yrd. Doç. Dr. Fatih Aydoğan “Ekmek Fırınlarının Devri” hakkında meclis üyelerini bilgilendirmek amaçlı bir sunum gerçekleştirdi ve sunum sonrasında üyelerden gelen soruları cevaplandırdı.

     

     





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?