İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ, KÜRESEL SORUNLAR ANCAK KÜRESEL İŞBİRLİĞİ İLE ÇÖZÜLÜR
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ, KÜRESEL SORUNLAR ANCAK KÜRESEL İŞBİRLİĞİ İLE ÇÖZÜLÜR
    (11.12.2015 . 10:39:10) (Okuma: 2899)

    6. Boğaziçi Zirvesinde Konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, “Kalkınma ve refahın tabana yayılması, artık dünyanın her yerinde öncelikli bir sorun durumunda. Küresel hale dönüşen bu sorunla mücadele, ancak küresel işbirliği ile mümkün olabilir” dedi.

     

    80 ülkenin siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla düzenlenen 6. Boğaziçi Zirvesi’nde buluştu. 9 Aralık tarihinde açılışı yapılan ve 10-11 Aralık tarihlerinde devam edecek olan zirve Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Birliği'nin (TİM) ev sahipliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenleniyor. 

     

    Zirvenin çözüm ortakları arasında yer alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) adına konuşma yapan TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, TOBB’un G20 Dönem Başkanlığı sırasında küresel ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, istihdamın artırılması ve yatırımların çoğaltılmasına odaklandıklarına vurgu yaptı.

     

    Kopuz şöyle konuştu: “Kalkınma ve refahın tabana yayılması, artık dünyanın her yerinde öncelikli bir sorun durumunda. Küresel hale dönüşen bu sorunla mücadele, ancak küresel işbirliği ile mümkün olabilir.

     

    Bunun için de bizlere yol gösterecek küresel mekanizmalara ihtiyaç var.

     

    Birleşmiş Milletlerin bu konuda ülkelerimize öncülük etmesi ve tüm dünyada farkındalığı artırması son derece yerinde bir politikadır. Bundan dolayı başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, destek veren tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum.

     

    Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan TOBB olarak, ülkemizin kalkınması ve yoksulluğun azaltılması konusunda özel sektörümüze rehberlik ediyor ve yönlendiriyoruz. Biliyorsunuz, Türkiye 2015’de G-20’nin dönem başkanlığını üstlenmişti. TOBB olarak, biz de B-20’nin dönem başkanı olduk. Hem ülkemiz iş dünyasına önderlik ettik, hem de küresel iş dünyasının koordinasyonu görevini yürüttük.

     

    B-20’lerin bugüne kadar G20 gündemine ilettiği en geniş içerikli öneriler listesini hazırladık. Önerilerimiz üç ana konuya odaklıydı.

     

    Birincisi, küresel ticaretin önündeki engellerin azaltılması.

     

    Küresel ticaret hacmi 90’larda çift haneli olarak yüzde 10-12 arasında büyüyordu. Küresel kriz sonrası 2010-2014 arasında bu oran yarı yarıya azaldı ve yüzde 6’lara geriledi. 2014’de dip noktasına ulaştı, sıfır olarak gerçekleşti. Bu yıl en iyi ihtimalle yüzde 3’e ulaşması ümit ediliyor. Küresel ticaret, refahın yaygınlaşması için çok önemli. Zira gelişme yolundaki ülkeler, ancak ticaret yaptıkça, küresel sisteme entegre olunca kalkınıyor ve yoksulluktan kurtuluyor.

     

    Korumacı tedbirler kaldırılmalı

     

    Küresel ticaretin önündeki kısıtlamalar (yani korumacı tedbirler) kaldırılırsa, ticaret yılda 1 trilyon dolar artacak. 21 milyon kişi yeni iş bulacak ki, bunların 18 milyonu gelişmekte olan ülkelerdeki işsizler... Gelişmekte olan ülkelerin ihracatında, 500 milyar dolar civarında artma imkânı elde edilecek.

     

    Odaklandığımız ikinci konu, istihdam piyasasının güçlendirilmesi.

     

    Küresel çapta işsiz sayısı bu yıl 204 milyona ulaşmış ve rekor kırmış durumda. Küresel krizin başlangıcından bu yana işsiz sayısı 31 milyon kişi artmış. 2020’ye kadar 8 milyon kişinin daha bu rakama ilave olması bekleniyor. Özellikle gençler olumsuz etkileniyor. Dünyada 74 milyon genç iş arıyor. Gençler arasındaki işsizlik yetişkinlerin 3 kat üzerinde.

     

    Küresel krizin başlangıcından bu yana, dünyada işsizlik oranını azaltabilen sadece 6 ülke var: Polonya, Macaristan, Şili, İsrail, Almanya ve Japonya. Eğer istihdam piyasalarını güçlendirecek tedbirler alamazsak, artmaya devam edecek işsizlik sorunu, hem iktisadi hem de sosyal çalkantılara yol açabilir.

     

    Üçüncü olarak da, büyümenin motoru olan yatırımlara hız kazandırılmasına odaklandık.

     

    Özel sektörün, yatırım yapma motivasyonunun artırılması gerekiyor. 2030 yılına kadar küresel altyapı ihtiyacı 70 ile 90 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Sadece gelişmekte olan ülkelerin, sürdürülebilir kalkınma hedefi için, yılda 1.5 trilyon dolar altyapı yatırımı gerekiyor.

     

    Proje finansmanı için küresel bir kurumsal yapı kazandırmaya çalışıyoruz

     

    Ancak, özellikle gelişen ülkelerde yatırımlar, kaynaksızlıktan tıkanma tehlikesiyle karşı karşıya. Altyapı yatırımları konusundaki küresel sorunları aşmak için, proje finansmanına küresel bir kurumsal yapı kazandırmaya çalışıyoruz.

     

    Önerilerimizin, G-20 sonuç bildirgesinde yer almasından memnunuz. Küresel ekonominin, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki çalkantıdan dolayı zorlandığı bu günlerde, G-20 liderlerinin büyüme vurgusunu daha da güçlendirmeleri umut vericidir.

     

    G-20 eylem planlarını, hem Türk özel sektörünü temsil eden TOBB olarak, hem de küresel iş dünyasını temsil eden B-20 Türkiye olarak, yürekten destekliyoruz. Bizler, G-20 gündeminde, KOBİ’lere daha fazla yer ayrılması için büyük çaba harcadık. Zira KOBİ’ler küresel istihdamın yüzde 60’ını, istihdam artışının yüzde 80’ini sağlayan kurumlardır.

     

    Tüm çabalarımız G20 liderleri tarafından desteklendi

     

    TOBB ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) olarak, bir ilki daha yaptık. Küresel ölçekte KOBİ’lerin haklarını savunacak, Dünya KOBİ Forumu’nun kuruluşunu, İstanbul’da gerçekleştirdik.  Tüm bu çabalarımız G20 liderleri tarafından da sahiplenildi. İlk defa bir özel sektör girişimi, G-20 liderleri tarafından resmi deklarasyonun içinde desteklendi. Ve tüm bunlar, bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu.

     

    Birleşmiş Milletlerin Çölleşme ile Mücadele faaliyetlerinde de TOBB olarak elimizi taşın altına koyduk, sorumluluk üstlendik. Zira dünyada 4 milyar hektar arazi, çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya. Bu da 1,2 milyar insanın, açlık ve susuzluk tehdidi altında bulunmasına yol açıyor.

     

    Dolayısıyla çölleşme ile mücadele, gelecekte insani, iktisadi ve sosyal problemlerin ortaya çıkmasını engellemek anlamına gelmektedir. İşte bu yüzden Birleşmiş Milletler'in küresel çapta yürüttüğü bu program, hepimiz için hayati öneme sahiptir.

     

    2017 yılına kadar, Birleşmiş Milletler çatısı altındaki Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İş Forumu’nun başkanlığını yürüteceğiz

     

    Bu kapsamda, TOBB olarak, 2017 yılına kadar, Birleşmiş Milletler çatısı altındaki Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İş Forumu’nun başkanlığını yürütecek olmak da, bizim için, Türk özel sektörü için, gurur vericidir.

     

    TOBB olarak da ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan Türk özel sektörünün her zaman destekçisi olduk. Türkiye’de oda sistemini güçlendirerek tüccarımızın ve sanayicimizin yanında yer aldık.

     

    Reel sektörümüzün çağdaş iş modellerini benimsemesi, girişimcilik, inovasyon, ileri teknoloji gibi alanlara yönelmesi için, 81 ile ve 162 ilçedeki Odalarımız ve Borsalarımız kanalıyla çalışmalar yürütüyoruz.

     

    Mesleki eğitim konusunda bugüne kadar ülkemizde hayata geçmiş en büyük projeye imza attık.

     

    Çalışma Bakanlığımız, Eğitim Bakanlığımız ve Türkiye İş Kurumu işbirliğinde, ülke çapında, beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğine girdik.

     

    Bugüne kadar 81 İl’de 20 bine yakın meslek kursu açtık.

     

    195 bin gencimize mesleki eğitim verdik. 135 bini iş sahibi oldu, istihdam edildi.

     

    İnsanlara iş verebilmenin bir diğer yolu da girişimcilikten geçmektedir. Bu nedenle girişimciliği ve girişimcilerimizi özellikle destekliyoruz.

     

    Hükümetimizle birlikte, girişimcilere yönelik, ekosistemler, teknoloji platformları, melek yatırımcılık, girişim sermayesi çağdaş finansman mekanizmaları kuruyoruz.

     

    Girişimcilik alanında desteklediğimiz bir diğer konu da kadın girişimciliği.

     

    TOBB olarak Genç ve Kadın Girişimciler Kurullarımızı kurduk ve bu konuları ülke gündemine soktuk.

     

    Ülkemizdeki kadın girişimci oranının son 5 senede yüzde 6’dan yüzde 8’e çıkmasını sağladık.

     

    Son olarak belirtmek istediğim bir husus daha var.

     

    Ülkelerimizde kalkınmayı sürdürülebilir hale getirmek zorundayız ki, bu zirvenin de ana teması olan “daha az yoksulluk ve daha fazla refahı” sağlayabilelim. Bunun için TOBB olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine paralel faaliyetler yürütüyoruz. Kalkınma ve refaha giden yol, özel sektörün güçlendirilmesinden geçiyor.

     

    Türkiye bunun en somut örneklerinden biri. Kamu eliyle büyüme veya kamu harcamasıyla refah yaratılmıyor, yaratılsa bile kalıcı olmuyor. Bu yüzden ülkelerimizdeki iş ve yatırım ortamını güçlendirmek, ticareti kolaylaştırmak, küresel sisteme entegrasyonu artırmak, hepimizin odak noktası olmalı.

     

    Sorunlar ortak olduğu sürece, çözümlere giden yol da işbirliğinden geçer. Boğaziçi Zirvesi'nin bölgenin ve dünyanın refahına katkı sağlayacağına inanıyorum.”

     

    TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, yaptığı konuşmanın ardından eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’dan plaketini aldı.

     

    Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP), İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD), özel sektörün küresel hedeflere katkısını odağına alan iki raporunun küresel lansmanını da yaptığı 6. Boğaziçi Zirvesi’nin açılışında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı H.R.H. Prince Turki Al Faisal Al Saud, BPW Middle East Company Başkanı H.E. Dr. Sheikha Hind Al Qassimi, AKBANK İcra Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Katar Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Enerji Bakanı H.E. Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkan Yardımcısı, Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Bölge DirektörüCihan Sultanoğlu, gibi isimlerde konuştular.





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?