İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ "REFERANDUM TÜRKİYE'NİN KADERİNİ BELİRLEYECEK"
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ "REFERANDUM TÜRKİYE'NİN KADERİNİ BELİRLEYECEK"
    (09.03.2017 . 19:22:01) (Okuma: 2495)

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Mart ayı Meclis toplantısında konuşan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, referandumun Türkiye’nin kaderini belirleyeceğini belirtti.

     

    15 Nisan’da yapılacak referandum için kampanyaların başladığını hatırlatan Ali Kopuz, “İktidarı ile muhalefeti ile tüm siyasi partiler Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkındaki fikirlerini anlatıyorlar. Evet diyenlerin de hayır diyenlerin de görüş birliğinde oldukları bir konu var. Bu referandum Türkiye’nin kaderini belirleyecek. Ben de aynı şekilde düşünüyorum bu referandum hem ülkemizin hem de bölgemizin kaderini belirleyecektir” dedi.

     

    Son günlerde referandumla ilgisi olmayanların da açıklamalar yaptığına dikkat çeken Başkan Kopuz, “Bir bakıyorsunuz dağdaki eli kanlı terör örgütünün sözde liderlerinden biri Cumhurbaşkanlığı sistemine hayır denmeli diyor, bir bakıyorsunuz Almanya ve Hollanda’da evet kampanyası için Türkiye Cumhuriyeti Bakanlarının katılımlarıyla düzenlenen toplantılar iptal ediliyor.

     

    Yıllardır teröre açıkça destek veren, bölücü terör örgütü mensuplarını himaye eden Almanya bugün Referandumda evet çıkmaması için çalışıyor. Başkenti Brüksel’in göbeğinde bölücü terör örgütlerine çadır kurduran Avrupa Birliği, ülkemizde yapılan seçimlerde hile yapılacağını iddia ederek geçmiş seçimlerde ülkemize Seçim Gözlemcisi göndermek isteyen Avrupa birliği bu durum karşısında susuyor” şeklinde konuştu.

     

    Bütün bu gelişmelerin referandumun öneminin tahminlerden çok daha büyük olduğunu gösterdiğini belirten İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz şunları söyledi: “Ben huzurunuzda daha önce oyumun rengini açıklamıştım. Bu gördüklerimden sonra evet demekte ne kadar haklı olduğumu bir defa daha gördüm. Bakanlarımıza yönelik olarak yurtdışında yapılan bu engellemelere karşı her zamanki gibi dik duruşu ile muhataplarına hak ettikleri cevabı veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, yine aynı şekilde muhataplarına gereken cevabı en sert şekilde veren Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve her zamanki gibi devletimizin ve milletimizin yanında gür sesi ile yer alan MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli’ye bu olaylarda gösterdikleri duruş için Türk iş dünyası adına şükranlarımı sunuyorum.”

     

    Türkiye hala cazip

     

    Güncel ekonomik gelişmelerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ali Kopuz, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar açısından cazibesini koruduğunu belirtti. Kopuz, “Portföy amaçlı yabancı sermaye yatırımlarında, 2017 yılının ilk iki ayında, 614 milyon dolar net giriş görülüyor. İçinde bulunduğumuz ayda da bu durum devam ediyor. Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcının net alım tutarı, yılın ilk iki ayında 970 milyon dolar oldu. Bu şu manaya geliyor: Son dönemde yaratılmaya çalışılan olumsuz havanın aksine Türkiye, hala yabancı yatırımcı için cazip bir piyasa konumunda. Bu gelişmelerin yansımalarını hemen görmeye başladık. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch geçtiğimiz aylarda yaptığı not düşürmenin aksine şimdi ekonomimizde iyileşmeden bahsediyor. Piyasa önden gidiyor bunlar arkada kalıyor.

     

    Kredi derecelendirme kuruluşları almış oldukları siyasi kararlar ile piyasaları ve ülke ekonomilerini maniple ediyorlar. Bu açıklamaların bizim için hiçbir değeri yok. Bunların suni hamlelerinin yerine biz, kendi elimizde ne var ona bakalım. 

     

    Nitekim ben, bu yabancı sermaye girişlerinin de kısmetse 16 Nisan'dan sonra oluşacak güven ortamıyla beraber artacağını düşünüyorum” dedi.

     

    Ekonomiye güven artıyor

     

    Ekonomide güven artışının yatırımı da, üretimi de, tüketimi de olumlu etkilediğini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Güven arttıkça insanlar daha çok yatırım, üretim, tüketim yapar. Şubat ayında Ekonomik Güven Endeksimiz bir önceki aya göre % 6,8 oranında yükseldi. Bu veriler önümüzdeki aylarda ekonomide canlanma olacağını gösteriyor” dedi.

     

    İstihdam Seferberliği

     

    İstihdam seferberliği kapsamında çalışmalar yaptıklarını hatırlatan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Belirli aralıklarla sayın Valimizin başkanlığından toplantılar gerçekleştiriyoruz. Ülke çapında tüm oda ve borsalarımız bu iş için var gücü ile çalışıyorlar. Yılbaşından Şubat ayının sonuna kadar ülke çapında 264 bin 630 artı istihdam sağlanmış durumda. Bunlar hep sizlerin, iş dünyamızın sayesinde oluyor. Hedef 2 milyon ek istihdam. İnşallah sene sonuna kadar bu hedefe ulaşarak işsizlik oranımızı yüzde 9’lar seviyesine indirmiş oluruz” şeklinde konuştu.  

     

    İhracat artışı

     

    Şubat ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 artarak 11 milyar 296 milyon dolara ulaştığını belirten Başkan Kopuz, 2015'den beri ilk kez, 4 aydır, arka arkaya, önceki yılın aynı ayına göre artış kaydedildiğine dikkat çekti. Kopuz, “Şubat ayında en fazla ihracat artışı yüzde 82,3'le zeytin ve zeytinyağı sektörlerinde kaydedildi. Burada zeytin ve zeytinyağı sektörünün temsilcisi olan komite ve meclis üyelerini tebrik ediyorum. Tarım grubu ihracatımız ise maalesef düşüşte. Yüzde 2,4 bir azalış var. Tarım ürünleri ihracatı konusunda ülke olarak çalışmamız lazım. Yeni pazarlar bulmamız lazım” dedi. 





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?