İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ; “SALGIN KÜRESELLEŞMEYİ YAYGINLAŞTIRABİLİR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ; “SALGIN KÜRESELLEŞMEYİ YAYGINLAŞTIRABİLİR”
    (10.07.2020 . 12:13:05) (Okuma: 380)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, yaptığı basın açıklamasıyla, salgının küreselleşmeyi kesintiye uğratması bir yana, bilakis yaygınlaştırabileceğini söyledi.

     

    Son zamanlarda, pandemi sebebiyle ekonomi politikalarının değişeceği, küreselleşmenin azalacağı ve ekonomilerin kendi içine kapanacağına dair öngörülerin sık sık dillendirildiğini belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Elbette hem ekonomi politikalarında, hem de sosyal hayatımızda salgın dolayısıyla birçok değişiklik yaşadık ve yaşıyoruz. Ancak ben, salgın süreci uzamadığı takdirde, bu kadar radikal değişimler olacağına pek ihtimal vermiyorum. Sermaye, işgücü, üretim ve ürünlerin küresel dolaşımının azalması küçük bir ihtimal… Bunun yerine, bu salgın döneminde yaşanan sorunların bir daha yaşanmaması için tedbirler alınacağını ve sistemlerin iyileştirileceğini düşünüyorum” dedi.

     

    Salgının, tedarik zincirindeki riskleri bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğuna dikkat çeken Ali Kopuz, “Tedarikin, Çin gibi tek bir ülkeden sağlanmasının ne gibi sıkıntılar doğurduğunu tüm dünya gördü. Tedarik merkezlerinin çeşitlendirmesinin riski azaltacağı anlaşıldı.  Yani dünya için “bir fabrika”nın yetersiz ve riskli olduğu çok açık bir biçimde ortaya çıktı… Bu durum da ticarette çeşitlenmeye yol açarak beklenenin aksine ticarette küreselleşmeyi daha geniş bir alana yayabilir” dedi.

     

    Salgının etkilerinin kısa vadede son bulmasıyla dahi bu öngörünün orta ve uzun vadeye yayılabileceğine inandığını belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Vietnam gibi bazı Güneydoğu Asya ülkeleri, Çin’in düştüğü durumdan yararlanmaya çalışıyor. Ancak hiçbir büyük firmanın bir anda kurulu düzenini bozup Çin’den tamamen elini ayağını çekmesi mümkün değil. Güçlü bilançosu olan firmalar, zamanla yatırımlarını farklı noktalara yayarak riskin azalmasını hedefleyebilirler” şeklinde konuştu.

     

    Ne değişir?

     

    Dünyanın küresel bir salgın ile modern dönemde ilk kez karşılaştığını ve birçok politikayı sorgulattığını belirten Ali Kopuz, bu sorgulamaların köklü değişikliklerden ziyade revizyonlara yol açacağına inandığını ifade etti. Kopuz, değişim beklenmesi gereken konularla ilgili ise şunları söyledi:

     

    “Tüm dünya, bu salgın sürecinde sağlık sisteminin ne kadar önemli olduğunu anladı. Önümüzdeki dönemde, tüm ülkelerde bizim yaptığımıza benzer sağlık reformları beklenebilir.

     

    Yerli üretimi desteklenen stratejik sektörlerin hem önemi arttı hem de bunlardan bazıları yeniden belirlenecek. Örneğin bir sanayi ülkesi olan Fransa, katma değeri düşük diye göz ardı ettiği koruyucu maskenin ihtiyaç anında ülkesinde üretilmesinin vazgeçilmez olduğunu anlamış olmalı…

     

    Tabii bunların en önemlisi tarım ve gıda sektörünün önemi daha da arttı. Biz yıllardır tarım ve gıda en az savunma kadar stratejiktir diyorduk, ama salgın döneminde tüm ülkeler bunu idrak etti. Allah’a şükür ki ülkemiz uzun yıllardır uyguladığı politikalarla bu konuda sürekli destekler açıklıyordu ve bu sayede gıdada kendine yeten ülkelerden biri olmuştuk.

     

    E-ticaretin öneminin daha iyi anlaşılması da salgının getirdiği yeniliklerden biri oldu. Sadece Türkiye’de, 2020’nin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 7 milyon kredi kartı internet alışverişinde ilk kez kullanıldı. Ayrıca, kısıtlamalar büyük oranda kalkmış olmasına rağmen, Haziran ayında yapılan 80,8 milyar TL’lik harcamanın yaklaşık dörtte birinin internetten yapıldığına şahit olduk. Yani kısıtlamaların kalkmasından sonra da e-ticaret yoğun olarak kullanılmaya devam ediyor ve edecektir.”

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?