İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ “TARIMDA MİLLİ BİRLİK PROJESİ, TÜRK TARIMININ KANGREN OLMUŞ SORUNLARINA MERHEM OLACAK NİTELİKTE. ”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ “TARIMDA MİLLİ BİRLİK PROJESİ, TÜRK TARIMININ KANGREN OLMUŞ SORUNLARINA MERHEM OLACAK NİTELİKTE. ”
    (11.04.2019 . 17:22:02) (Okuma: 1310)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: “Tarımda Milli Birlik Projesi, Türk tarımının kangren olmuş sorunlarına merhem olacak nitelikte. ”

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, İSTİB Nisan ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, özellikle tarım sektörüyle ilgili reformların çok önemli olduğunu belirterek, “Bence bütün bu hamleler sadece gıda enflasyonunu frenlemekle kalmayacak, Türk tarımının yıllardır kangren olmuş birçok sorununa da merhem olacak nitelikte” dedi.

     

    Teşvikler pekişecek

     

    Son dönemlerde çok önemli teşvik ve desteklerin verildiğini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarının bu teşvik ve destekleri pekiştirecek yapısal reformları müjdelediğini belirtti. Kopuz şöyle konuştu:

     

    “Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, dün ‘‘Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’’u açıkladı. Sayın Bakanımız, ekonomiyi bir bütün olarak ele alarak, önemli bir yol haritası ortaya koydu. Bu pakette; bizim de ısrarla vurguladığımız ve ilgili bakanlıklara öneriler sunduğumuz, sektörümüzü ilgilendiren konular da var: Bölgesel Ürün Bazında Arz Talep Planlaması, Sözleşmeli Tarım, Gıdada Markalaşma, Hal Yasası, Küçükbaş Hayvancılık Hamlesi gibi konuların vurgulanması sektörümüzü memnun etti. Sayın Berat Albayrak’ın açıkladığı paketin her maddesi bir devrim niteliğindedir ve iş dünyasına umut vermiştir. Bu haliyle beklentilerimizin de üzerindedir.”

     

    Gıda enflasyonuna yapısal önlemler

     

    Gıda enflasyonunun, genel enflasyon üzerindeki etkisini hatırlatan Ali Kopuz, “Her zaman söylüyorum: Bu hususta gündelik değil, yapısal önlemler alınması gerekiyor. Nitekim dün açıklanan pakette “fiyat istikrarına” ayrı bir önem verildiğini gördük. Bu konu, “Gıda Enflasyonunda Yapısal Önlemler” başlığı ile yer aldı. Küçükbaş hayvan sayısının 4 yıl içerisinde 47 milyondan 100 milyona çıkarılması hedefi ülkemiz gerçekleriyle tam olarak örtüşüyor.

     

    Bu konuyu biz de defalarca gündeme getirmiş, önerilerde bulunmuştuk. Öncelikle bizim mera alanlarımız daha ziyade küçükbaş besiciliğe uygun. Yani küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi ülkemiz gerçeklerinin gereğidir. Bu nedenle küçükbaş hayvancılık desteklenirse çok başarılı sonuçlar alınacağına inancım tamdır. Milletimizin tüketim alışkanlıkları son 20-30 yılda değişti ve küçükbaş eti tüketimi düştü. Ancak yapılacak bazı çalışmalarla bu eğilim tersine çevrilebilir. Ayrıca üretim artıp, arz çoğaldığında fiyatlar da olumlu etkilenecektir” dedi.

     

    Küçükbaş hayvancılığın önemi…

     

    Nüfus artışı ve tüketim alışkanlıklarımız nedeniyle et üretiminin, tüketimi karşılayamadığını belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Arz yetersiz, talep fazla olduğu için de fiyatlar düşürülememektedir. Bu nedenle et fiyatlarını dengelemek için alınan et ithalatı gibi tedbirlerin etkisi kısıtlı olmaktadır.

     

     

    Eğer biz et üretimini, talebin üstüne çıkaramazsak bu sorun çözülemez. İşte bu nedenle küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi çok önemlidir. Bu kısır döngüyü bitirecek bir projedir… Bizim, sanayide büyükbaşı kullanmamız, küçükbaş etini de evlerimize sokmamız lazım. Aslında besin değeri olarak da küçükbaşın değerini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden, bir taraftan üretim desteklenirken, aynı zamanda halkımızın alışkanlıklarını değiştirmesi amacıyla kampanyalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

     

    Sözlerine “Bu reform paketinin açıklanmasından evvel, gerek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan gerekse Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli tarafından, hayvancılık konusunda başka müjdeler de verilmişti” şeklinde devam eden Kopuz, “Bildiğiniz gibi Ocak ayında ait çiğ süt desteklemeleri yüzde 150 artmış ve litre başı 10 kuruştan; 25 kuruşa çıkarılmıştı. Bu destekler, süt verilen hayvanların kesime gönderilmemesi adına çok önemli. Daha önce Küçükbaş damızlıklara hayvan başına 25 lira destek veriliyordu. Gelecek yıldan itibaren, dişi kuzu ve oğlaklardan her bir damızlık için, 100 lira destek ödemesi yapılacak.

     

    Bu yeni destek sayesinde erken kuzu kesimleri önlenecek. Böylelikle Türkiye'de kırmızı et üretimi artacak. Bu artış sağlandıktan sonra, çok daha sağlıklı bir hayvancılık yapısına kavuşmuş olacağız” dedi.

     

    SERA A.Ş.

     

    Reform paketindeki bir diğer önemli adımın Sera A.Ş.’nin kurulması olduğunu ifade eden Başkan Kopuz, söyle konuştu:

     

    “Son aylarda yaş meyve sebzede yaşanan fiyat dalgalanmaları hepinizin malumu... Özellikle taze meyve sebze ürünlerinde fiyatların dengelenmesi amacıyla; Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera A.Ş kurulacak. 

     

    Bildiğiniz gibi tüketici alışkanlıklarındaki bir değişiklik de taze sebze meyve tüketimiyle ilgili… Tarımdaki teknolojik gelişmeler, lojistiğin kolaylaşması ve genel refah düzeyindeki artış; mevsimsel tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirdi.

     

    Bu da öncelikle örtü altı tabir edilen sera üretimi sayesinde mümkün oldu. Ancak bu ürünler fiyat spekülasyonuna en açık tarım ürünleridir. Çünkü sera ürünleri azdır ve miktarları hava durumu gibi faktörlere bağlıdır. Sera A.Ş ile bu faktörlerin azaltılması ve sera üretiminin artırılması hedefleniyor.  İlk etapta 2 bin hektar, orta vadede ise 5 bin hektar teknolojik sera inşası hedefleniyor. Bu rakamlar sektörün tüm görünümünü değiştirecek büyüklüktedir ve umut vermektedir.”

     

    Hal Yasası…

     

    Yıllardır tartışılan Hal Yasasının da yakında çözülecek olmasının sevindirici olduğunu belirten Başkan Ali Kopuz, “Hal yasası ile üretici kooperatiflerinin haller içerisindeki payı artırılacak ve tarladan sofraya daha sağlıklı bir yapı oluşturulacak. Bence bütün bu hamleler sadece gıda enflasyonunu frenlemekle kalmayacak, Türk tarımının yıllardır kangren olmuş birçok sorununa da merhem olacak” dedi.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?