İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOPUZ "TOHUM PROJESİ STRATEJİK BİR PROJEDİR"
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOPUZ "TOHUM PROJESİ STRATEJİK BİR PROJEDİR"
    (26.03.2015 . 00:00:00) (Okuma: 2329)

    Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynaklar Müdürlüğü Uzmanı Ziraat Mühendisi Akın Aras, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu’na Tohum Projesinin hangi aşamada olduğunu belirten bir sunum yaptı. İstanbul Ticaret Borsası’nın laboratuarında bulunan ve elli yıldan eski olduğu bilinen tohumların kesinlikle organik ve orijinal yerel tohumlar olduğu düşünülüyor. 2010 yılında İstanbul Ticaret Borsası öncülüğünde TAGEM ve Yeditepe üniversitesi ile birlikte başlatılan projede önemli bir noktaya gelindiği vurgulandı. İSTİB Başkanı Ali Kopuz, yapılan çalışma kapsamında İstanbul Ticaret Borsası olarak büyük bir heyecan duyduklarını ifade etti. Kopuz; “Yürütülen Proje bizim nazarımızda, yalnızca İstanbul Ticaret Borsasına ait bir proje değildir. Bu çalışma stratejik anlamda ülke menfaatimizi de ilgilendiren bir çalışmadır. Bu sebeple çok önem veriyor ve gelişmeleri merak ve heyecanla takip ediyoruz. İstanbul Ticaret Borsası bu proje ile Kamu kurum ve kuruluşları ve Üniversite işbirliği ile yürütülen güzel bir çalışmanın örneğini sunmaktadır” dedi.” TAGEM yetkilisi Akın Aras yürütülen çalışmada yeşillenmenin sağlandığını ifade ederken, tohumların genetik imzalarının çıkarılmasının ardından, türlerin net olarak belirlenebileceğini belirtti. Laboratuardan çıkan otuz üç ayrı tür üzerinde çalışılan projede, tohumların yıllar süren saklanma koşulları ve çeşitli hastalıklar sebebi ile canlandırılmaları oldukça zor olmasına rağmen, İstanbul Ticaret Borsası Bakanlık ve Üniversite işbirliği ile sonuç alınmaya başlandı. Hastalık etkilerini ortadan kaldırarak, dezenfeksiyon sağlayan özel solüsyonlarla tohumların bazılarında yeşillenmelerin sağlandığı belirtildi. Biyoteknolojik yöntemlerinde ele alındığı çalışmalar yaklaşık üç yıldır devam ediyor. Projede artık son aşamaya gelindiğini belirten Aras; İstanbul Ticaret Borsası’nın ülke tarımına ve kültürüne çok nemli bir hizmette bulunduğunu ifade etti. Dünya’da yaşanan tarımsal gelişmeler ışığında artık doğal ve yerel tohumların çok önemli olduğunu söyleyen Akın Aras şöyle konuştu. “İstanbul Ticaret Borsası çok önemli bir çalışmanın yapılmasını sağladı. Bu çalışma yalnızca İstanbul Ticaret Borsası özelinde değil, ülke tarımsal stratejisi içinde önemlidir. Umuyorum ki, süreç beklentilerimiz doğrultusunda gelişecek ve ülke tarımı önemli bir kaynak sahibi olabilecektir.” İstanbul/Mart 2015





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?