İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • KOYUNSEVEN "TEŞVİKLER VE UYGUN KREDİLERLE ZOR ZAMANLARI AŞACAĞIZ"
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    KOYUNSEVEN "TEŞVİKLER VE UYGUN KREDİLERLE ZOR ZAMANLARI AŞACAĞIZ"
    (13.09.2018 . 17:37:01) (Okuma: 1341)

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Eylül ayı toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven, son zamanlarda yaşanan ekonomik saldırıların alınan tedbirlerle etkisiz hale getirileceğine inandığını belirterek, bir taraftan art arda açıklanan teşvikler, diğer yandan TOBB’un işbirliğiyle verilecek düşük faizli kredilerle zor zamanların aşılacağını söyledi.

     

    Koyunseven, Türkiye’nin tarihinin en büyük ekonomik saldırısı altında olmasına rağmen büyümeyi sürdürdüğünü belirterek, “İhracatımız, Temmuz ayında yıllık bazda %11,6 oranında arttı ve 14,1 milyar dolar oldu. İthalat ise %6,7 geriledi ve 20,1milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçtiğimiz yıl Temmuz ayında %58,7 iken, Temmuz 2018’de %70,2’ye yükseldi. Tarım, hizmet ve sanayi sektöründe yaşanan istihdam artışları sayesinde işsizlik oranları Mayıs ayında %10,2’den %9,7’ye geriledi. Hafta başında ise ikinci çeyrek büyüme oranımız yüzde 5,2 olarak açıklandı. Beklenildiği gibi ihracatın kuvvetli seyri, turizm gelirlerinin artışı ve net dış talebin varlığı bu büyümede pay sahibi oldu. Anımsarsanız ilk çeyrekte elde ettiğimiz rekor büyüme oranı ile de OECD sıralamasında birinci, G20’de ikinci sırada yer almıştık.

     

    ABD kaynaklı ekonomik saldırıların yol açtığı kur dalgalanmaları, haliyle bazı özel sektör kollarında belirsizlik ve üretimde tedirginlik yaratıyor. Bunun sonucunda da yılın son iki çeyreğinde büyüme hızı azalacaktır. Bu noktada, ilk günden beri hükümetimiz tarafından vurgulanan 'ihracata dayalı büyüme' hedefinin realize edilmesi önemlidir. Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş, fiyat istikrarını sağlamaya destek olacak ve finansal istikrara da iyileştirici yöndeki etkisi olacaktır. Ülkemizin selameti için böyle bir ekonomik dengelenme süreci şarttır” dedi.

     

    Teşvikler



    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Haziran ayında 570 yatırım teşvik belgesi verildiğini hatırlatan İSTİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven, “Özellikle tarım sektöründe 32, madencilik sektöründe 11, imalat sektöründe 313, enerji sektöründe 84, hizmet sektöründe 130 firmaya çeşitli vergi istisnaları tanıyan yatırım teşvik belgesi sağlandı.



    Belgeyi alan firmaların toplam ve sabit yatırım tutarlarının 14,8 milyar lira, ithal edilen makine ve teçhizat tutarının yaklaşık 1,6 milyar dolar, istihdam sağlanan kişi sayısının ise 28,498 olduğu açıklandı. Geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında teşvike bağlanan yatırım tutarı %65 kadar daha fazla oldu. Alınan bu önlemler ve artan teşvikler, yakın zamanda hükümetimizin açıklayacağı Orta Vadeli Plan ile birleşerek, ekonomimizin dengelenme sürecine girmesine destek olacaktır.



    Bu şu manaya geliyor: Hükümetimiz, Türk Liramızın değerini korumak için ilave tedbirler alıyor ve icraatlar gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu.

     

    Kobi Destek Kredisi



    Geçen iki yılda TOBB bünyesinde KOBİ’lerin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla Nefes Kredisi projesiyle kredi imkânı sağlandığını belirten İlhan Koyunseven, “Şimdi, ülkemizin ciddi bir saldırı altında olduğu bu dönemde bir kez daha sorumluluk alıp ekonomimizin bel kemiği olan KOBİ’lerimize can vereceğiz” dedi.

     

    Koyunseven şöyle konuştu: “Oda ve Borsalarımız kendi bütçesinden bankalara kaynak aktarıp KOBİ’lerimize kredi imkânı sağlayacak. İş âlemi olarak biz bu çalışmaları, devletimize ve milletimize karşı bir görev addediyoruz. Her zamankinden daha çok çalışıp bu saldırıları bertaraf edeceğiz. Evelallah devlet ve millet bir kez daha el ele verip bu işin üstesinden geleceğiz. Unutmayalım ki, ‘En güçlü iki savaşçı sabır ve zamandır.”


    İSTİB Kitapları

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın zaman zaman çeşitli sektörlerle ilgili kitaplar yayınladığını hatırlatan İlhan Koyunseven, son yayınlanan “Kırmızı Et Ticareti” adlı kitap için emeği geçenlere teşekkür etti. Koyunseven, “Geçtiğimiz dönemde Borsamız, akademisyen hocalar ile yola çıkarak “Kırmızı Et ve Ticareti” adlı kitabın çalışmalarını başlattı. Kitabımız artık basılmış durumda. Kırmızı Et sektöründe karşılaşılan sorunlara ve çözüm önerilerine de yer verdiğimiz bu çalışma aynı zamanda sektör içerisindeki her birey için bir rehber niteliğinde olacak.

     

    Bu çalışmayı da ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına ileteceğiz. Sorunlara aktif bir şekilde çözüm arayacağız. “Kırmızı Et ve Ticareti” kitabında, başta Mehmet Erkan Özefe olmak üzere “Kırmızı Et Ticareti” meslek komitemize, emeği geçen yazarlarımız ve personelimize Borsamız adına bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?