İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI YAPILDI
    (28.09.2017 . 14:45:56) (Okuma: 2271)

    İstanbul Ticaret Borsası 2017 yılı Meslek Komiteleri Müşterek toplantısının sonuncusu, İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Atilla Sümer’in yönetiminde Meclis salonunda gerçekleşti. Disiplin Kurulu, Meslek Komiteleri, Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Ticaret Borsası’nın 17 Meslek Komitesinin temsilcileri kendi sektörlerine ilişkin sorun ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

     

    Toplantı açılışında bir konuşma yapan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, yapılan toplantıların önemine değinerek, burada dile getirilen her sorunun İSTİB uzmanları tarafından kayda alındığını ve Borsa faaliyetlerine yön veren yeni projeler olarak hayata geçtiğini ifade etti.

     

    Mevlana’nın “aklın devre dışı bırakıldığı yerde nefis kontrolü ele alır” ve ünlü bir yazarın “akıllı adam aklını kullanır, daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır”, sözlerini hatırlatan Kopuz, “Her zaman söylediğim gibi sizler ne kadar iyi çalışırsanız, bizleri de o kadar çok çalıştırırsınız. Bizim sizin aklınıza ihtiyacımız var” dedi.

     

    Gündemdeki konulara da değinen İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz “Ülke olarak etrafımızda ve dünya çapında sıcak bir gündem var. İlk olarak sınırımızda, Kuzey Irak’ta sözde bir referandum yapıldı. Ülke olarak sağcısı ile solcusu ile hep bir ağızdan bu referandumu tanımadığımızı söyledik. Ben burada şunu söylemek istiyorum. İsrail desteğiyle referandum yapabilirsin ama İsrail desteği ile bağımsız ve özgür olamazsınız. Bölünerek daha güçlü olamazsınız. Ortadoğu’daki bütün halkların, Arabı ile Acemi ile Türkü ile Kürdü ile hepsinin arasında bir kardeşlik hukuku vardır. Bu hukuka ihanet ederek daha güçlü olamazsınız.

     

    Ayrıca referandum yaptığınız bölgede, Musul var Kerkük var. Buralar Türk ilidir. Türk illerine herhangi bir zarar gelirse, devletimiz ve milletimiz buna gereken cevabı verecektir.

    Bu coğrafyada sadece Kürtlerin değil Türklerin de barış ve huzura ihtiyacı vardır. Emperyalizmin Kürtleri sömürmek için kurdurmak istediği bu devlet zaten yangın yerine dönmüş bu bölgeyi cehenneme çevirecektir” ifadelerini kullandı.

     

    Ekonomik gündemde yer alan ve yeni açıklanan 2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli program hakkında değerlendirmelerde bulunan Ali Kopuz, programın önemine dikkati çekti. Kopuz şöyle konuştu:“Meclis toplantılarında da sıklıkla ifade ettiğimiz üzere, dünya ekonomisinde bir toparlanma dönemine girdik. Bu bizler için daha çok ihracat yapabileceğimiz büyüyen bir dünya pazarı anlamına geliyor. Dünyaya paralel olarak yakın coğrafyamız olan Euro bölgesindeki ekonomik güçlenme yeni pazarlar aramaya devam ederken, bu durum ihracatçı firmaların Avrupa pazarına daha da yoğunlaşması gerektiği anlamına geliyor.

     

    Küresel ekonomik toparlanmanın ikinci etkisi ise, gelişmekte olan ülkelere sermaye girişinin artması şeklinde tezahür ediyor. Orta Vadeli Program ile büyümenin hızlandırılması, istihdamın artırılması ve gelir dağılımının iyileştirilmesi konusunda adımlar atılacağı ifade ediliyor.

     

    Bu hususlarda gerçekleştirilecek yapısal reformlar ile 2017-2020 arasında yıllık yüzde 5,5 büyüme hedefleniyor. 2020 yılında işsizlik oranlarının yüzde 9,6’ya, enflasyonun yüzde 5’e düşürülmesi öngörülüyor. Kişi başına milli gelirin 13 bin doları geçeceği tahmin ediliyor.

     

    Tabii burada önemli riskler de var. Hep ifade ediyoruz ülkemizde faizler hala çok yüksek. Bu faiz oranları ile yatırım yapmak çok zor. Buna paralel olarak fiyat istikrarı sağlanamıyor. 

    Sonuç olarak yüksek enflasyonla baş başa kalıyoruz. Özellikle bu iki konuda hızlı adımlar bekliyoruz. Fiyat istikrarının sağlanması hususunda hükümetimizin adımları olacak, bunlar bizleri de yakından ilgilendiren konular.”

     

    Toptancı Hal Yasasının çıkması, Lisanslı Depoculuk hizmetlerinin artırılması ve Ürün ihtisas Borsasının faaliyete geçmesi konularında da görüşlerini bildiren İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, bu konularda hükümet ile işbirliği içinde çalışarak hem tüccarı, hem de tüketiciyi koruyacak bir sistemin hayata geçirilmesi için gayret edeceklerini belirtti. Kopuz, yapılacak reformlar ile gereksiz aracıların ve israfın ortadan kaldırılacağına inandıklarını söyledi.

     

    Konuşmasında gündemdeki bir diğer konu olan emlak vergisi rayiç değerlerinde meydana gelen artışlara da yer veren Kopuz, “Büyük artışlar gerçekleştirildi. Yüzde 3000’lere varan oranlarda artışlar vardı. Sizlerden de bu konuda birçok şikâyet aldık. Öncelikle bu konuyu geçen ay gerçekleştirdiğimiz İstanbul Odalar ve Borsa Müşterek Toplantısında ele aldık.

     

    Bu fahiş artışları önlemek için hep birlikte hareket etmek için mutabakata vardık. Borsa olarak girişimlerde bulunduk. Yeni çıkacak torba yasa ile “Emlak Vergisi Değerleri” artışlarına, yüzde 50 sınırı getiriliyor. Bu konuda bizleri yalnız bırakmayan Sayın Başbakanımız’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

     

    Orta Vadeli Programda ekonomi için sıkıntıya yol açabilecek birkaç husus olduğunu belirten İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Finans Sektöründe Kurumlar Vergisi oranının yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarıldığını belirtti.

     

    Bankaların karlarından fedakârlık yapmaları gerektiğini, haddinden fazla kar ettiklerini her zaman ifade ettiklerini belirten Kopuz şöyle konuştu: “Ama bu vergi artışını bankalar yine bize faiz olarak yansıtacaklar. Bu durum yine maliyet enflasyonuna yol açacaktır. Yine Kurumlar vergisinde Yüzde 27’lik dilim bu yılı da kapsayacak şekilde yüzde 30’a çıkarılıyor. Ücret gelirlerinde ise bu uygulama 2018 yılı başından itibaren uygulanmaya başlanacak.

     

    Bu tedbirlerin bütçe açığının makul seviyelerde tutulması için gerekli olduğunu biliyoruz. Fakat yapılan bu vergi düzenlemelerinin OVP’nin ana hedefi olan maliyet enflasyonunu düşürme hedefinden sapmalara neden olabileceğini, enflasyonist baskıyı artırarak, büyüme rakamlarını olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz. Türk reel sektörünün temsilcileri olarak, bu konuda yapılacak düzenlemelerin ekonomi yönetimi tarafından acilen tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz.”

     

    Geçtiğimiz hafta görevinden istifa eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz “Biz bu şehirde taş üstüne taş koyan herkese bir teşekkür borcumuz olduğunun bilincindeyiz. Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 2004 yılından bugüne kadar çeşitli platformlarda beraber çalışma fırsatı bulduğum Kadir Ağabey’e, İstanbul’a hizmetlerinden dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanarak yeni yapılacak başkanlık seçiminin İstanbul ve iş âlemi için hayırlı sonuçlara yol açmasını diledi.

     

    İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz’un konuşmasının ardından İstanbul Ticaret Borsası’nın onyedi Meslek Komitesinin temsilcileri teker teker kürsüye gelerek, yaşadıkları sektörel sorunları, çözüm önerileri ve çözülen konularla ilgili teşekkürlerini dile getirdiler.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?