İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • NEJAT EKREM BASMACI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    NEJAT EKREM BASMACI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
    (20.05.2018 . 10:25:02) (Okuma: 4242)

    İstanbul Ticaret Borsası Onursal Başkanı Nejat Ekrem Basmacı son yolculuğuna uğurlandı. Basmacı’nın naaşı 20 Mayıs 2018 Pazar günü, öğle namazını müteakip Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığında bulunan aile kabristanına defnedildi.

     

    Cenazeye, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Meclis Başkanı Bülent Kasap, İSTİB Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB ve iş dünyasından isimler ve aile yakınlarından oluşan oldukça kalabalık bir topluluk katıldı.

     

    Nejat Ekrem Basmacı

     

    Nejat Ekrem Basmacı, 1920 yılında İstanbul’da doğdu. Bugünkü adıyla Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, o zamanki adıyla, Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi, Dış Ticaret ve Konsolosluk Şubesi’nden 1945 yılında mezun olmasının ardından, bahriye yedek subayı olarak vatani hizmetini tamamladı. Nejat Ekrem Basmacı, İstanbul Ticaret Borsasında 47 yılı Başkan olmak üzere toplamda 52 yıllık hizmet döneminde, İstanbul’a ve Türkiye ticaretine ve ayrıca sayısız kamu kurum ve kuruluşu ile özel birçok teşebbüsün oluşmasına çok büyük katkılarda bulundu.

     

    1957 yılında Başkanlık Divanına seçildiği dönemde, T.C. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan, Adnan Menderes idi. O tarihten bu yana birçok Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan ile çalışarak yalnızca borsa ve borsacılığın değil, Türk ticari hayatının her alanında yol gösteren, fikri sorulan duayeni oldu. 17 Aralık 2009 tarihinde, artık hayatının ve gönlünün önemli bir parçası haline gelen, İstanbul Ticaret Borsası’nda yapılan bir törenle, Borsa Meclisi tarafından “İstanbul Ticaret Borsası Onursal Başkanı” seçildi.

     

    “Elli iki yıl herkesle dost kalarak, kavga etmeden yaşamak mümkündür, misalini ben size gösteriyorum.” Nejat Ekrem Basmacı

     

    Nejat Ekrem Basmacı, 17 Aralık 2009 tarihli “Onursal Başkanlık Töreni”nde yaptığı konuşmasında, Borsaya olan sevgisini ve yaşam felsefesini şu sözlerle açıklıyor.

     

    Ticaret Borsasını ve Borsacıları çok sevdim. Eminönü Unkapanı arasında ticaret yapan gıda tüccarlarının istimlake uğrayan dükkânlarının yerine Başbakan merhum Adnan Menderes’ten rica ederek iki çarşı kurdum. O zamanki adıyla Balık Pazarı tüccarlarını sevmiştim. Onlara ve onların çocuklarına ve onların torunlarına hizmet etmekten hep zevk aldım ve sevdim.

     

    Sevgimin derecesini göstermek için sizlere iki misal vereceğim. Aşağıdaki salonda resmini göreceğiniz, Başbakan Adnan Menderes’in şahsen adıma imzaladığı belge ile münasebetimin derecesini tahmin edeceğiniz gibi milletvekilliği teklifine karşı, Borsada kalmama müsaade etmelerini rica ve istirham ettim.

     

    Ve yine çok hürmet ettiğim ve takdir ettiğim merhum Turgut Özal’ın milletvekilliği talebine Borsa Başkanı olarak kalmama müsaade etmelerini rica ettim.

     

    Borsacıları hep sevdim. Balık pazarı tüccarını hep sevdim. Onlar kıt kanaat geçinen şehrin diğer yerlerindeki tüccarlardan çok daha farklı bir zümreydi. Onları çok sevdim. Onlara hizmet etmek bana zevk verdi.

     

    Bu iki misalde de belirttiğim gibi onlara hizmet etme isteği, milletvekilliği tekliflerine daha üstün geldi. Gitmedim ve burada kaldım.

     

    Çok mutluyum. Ömrümün sonunda sizin gibi değerli kardeşlerimin bana gösterdikleri yakınlık, benim ne kadar haklı olduğumu bana göstermiştir.

     

    Burada bir konuyu daha sizlere ifade etmek istiyorum. Elli iki yıl herkesle dost kalarak, kavga etmeden yaşamak mümkündür, misalini ben size gösteriyorum.

     

    Hepinize teşekkür ederim.”

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?