
ORGANIK ÜRETMEK O KADAR KOLAY MI?
(21.04.2025 . 12:54:38) (Okuma: 182)
Son yıllarda sağlıklı yaşam ve beslenmeye olan ilgi hızla artıyor. Bu da organik ürünlere yönelik talebin önemli ölçüde yükselmesine neden oluyor. Organik ürünler, tohumdan son kullanıcıya ulaşana kadar tüm aşamalarda, insan sağlığına ve ekosisteme zarar verebilecek kimyasal girdiler ve katkı maddelerinden arındırılmış, kontrollü ve sertifikalı olarak üretilen ürünler olarak tanımlanır. Bu ürünlerin, ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen şartlara uygun şekilde, her aşaması izlenebilir ve tüm verileri kayıt altına alınabilir şekilde üretilmesi gerekiyor.
Günümüzde marketlerde, internet pazar yerlerinde, köy yollarında “organik” etiketiyle ürünler satılıyor. Bu ürünlere de talep oldukça fazla… Peki, gerçekten organik bir ürün üretmek göründüğü kadar kolay mı? Ya da organik diye tükettiğimiz gıdalar gerçekten organik mi? Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan organik üretim sertifikası alabilmek ve gerçek anlamda “Organik Üretim” yapabilmek için üreticilerin, üretim sürecinde izlemeleri gereken yol haritası şu şekildedir;
Organik Tarımın Temel Esasları
Çevresel kirlilik riski değerlendirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Organik tarım faaliyetleri, yetkilendirilmiş kuruluşla yapılan sözleşmeye dayanır. Konvansiyonel üretimde kullanılan binalar, alet ve ekipmanlar temizlenip dezenfekte edildikten sonra organik üretimde kullanılabilir. Tüm aşamalar kayıt altına alınarak izlenebilirlik sağlanır. Organik tarımda üretim sürecinde kimyasal gübreler, pestisitler ve GDO’lu ürünlerin kullanımı yasaktır.
• Geçiş Süreci İle İlgili İşlemler: Organik tarım faaliyeti yapılan alanlar, hayvanlar, arılar ve su ürünleri geçiş sürecine alınır. Bitkisel üretimde organik tarıma başlanmasından 1 yıl sonra elde edilen ürünler geçiş süreci ürünü olarak değerlendirilir. Geçiş süreci ürünü, “Organik tarım geçiş süreci ürünüdür” etiketiyle pazarlanır.
• Toprak Koruma, Hazırlama ve Gübreleme: Organik bitkisel üretimde, toprakta erozyona neden olacak şekilde toprak işleme ve toprak verimliliğini artırmak için organik gübreler (kompost, hayvan gübresi) ve doğal yöntemler tercih edilmelidir.
• Bitki Koruma: Tuzak ve yayıcılarda kullanılan ürünler için, feromon yayıcılar hariç, tuzak ve yayıcılar bu maddelerin doğaya salınmasını ve yetiştirilen ürünle temasını engelleyecek şekilde olur. Tuzaklar kullanıldıktan sonra toplanır ve imha edilir.
• Toprak ve Alan Seçimi: Kimyasal kalıntılardan arınmış, temiz ve doğal bir toprak kullanılmalıdır. Alanın çevresinde kirletici unsurlar (sanayi tesisleri, yoğun trafiğe sahip yollar) vs. olmamalıdır.
• Sulama: Sanayi ve şehir atık suları ile drenaj sisteminden elde edilen drenaj suları organik tarımda kullanılamaz.
• Hasat: Organik ürünlerin hasadı sırasında ekolojik tahribat ve kirlilik oluşturmayacak teknik araç ve gereçler kullanılmalıdır.
• Organik Ürünlerin Taşınması: Müteşebbisler organik ürünlerini toptancılar ve perakendeciler dâhil diğer ünitelere ancak uygun ambalajlar ve araçlarla, içeriğinde herhangi bir bozulma olmayacak, ambalaj ve etiketine zarar gelmeyecek şekilde kapalı olarak taşımalıdır.
• Organik Ürünlerin Pazarlanması: Organik ürünler, organik ürün olduğu açıkça belirtilerek satılır.
• Ekim ve Dikim: Tohum; genetik olarak yapısı değiştirilmemiş olmalıdır.
• Sertifikasyon Sistemi: Sertifikasyon; bütün kontrol yöntemlerinin uygulanması sonucu işletmenin, ürünün ve girdinin geldiği aşamanın belgelendirilmesidir. Bu kriterlere dikkat ederek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından organik üretim sertifikası alınabilmektedir. Bu süreç, organik üretimin güvenilirliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla sıkı bir şekilde denetlenmektedir.
Organik ürün; 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve ilgili yönetmelik kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlarca kontrol edilip sertifikalandırılan, etiketinde organik ürün logosu ve sertifika bilgileri bulunan gıdalardır. Etiketlerde yetkili kuruluşun adı, logosu, kod numarası ve sertifika bilgileri yer almalıdır. Organik ürün logosunda yeşil, mavi, siyah ve beyaz renkler kullanılmaktadır.