İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • RUSYA – UKRAYNA SAVAŞI KÜRESEL GIDA KRİZİ DOĞURABİLİR
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    RUSYA – UKRAYNA SAVAŞI KÜRESEL GIDA KRİZİ DOĞURABİLİR
    (02.03.2022 . 17:46:35) (Okuma: 365)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, yaptığı basın açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle başlayan savaşın, kısa sürede bitmemesi halinde küresel ekonomide ciddi sorunlara yol açacağını belirtti. Ali Kopuz, “Rusya – Ukrayna savaşı küresel bir gıda ve enerji krizine yol açabilir” dedi.

    Rusya ve Ukrayna’nın dünyanın tahıl ambarları olduğuna dikkat çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Ukrayna dünyanın 4. büyük buğday ve mısır tedarikçisi. Rusya ise son 20 yılda yüzde 50 gıda ithalatçısı konumundan net ihracatçı konumuna geçti. Rusya tarımda yaptığı atılımla, buğday ihracatçısı olarak dördüncü sırada yer alan Ukrayna’nın önüne geçerek yılda 35 milyon tondan fazla ihracat gerçekleştiren dünyanın lider buğday üreticisi haline geldi. Rusya ve Ukrayna, 60 milyon tonla, dünya buğday ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu, bölgeden yapılan ihracatın ise yarısını gerçekleştiriyor” dedi.

    Türkiye’nin gıda ticaretindeki en önemli partnerlerinden olan Rusya ve Ukrayna’da yaşananların ülkemizi doğrudan etkiyeceğine dikkat çeken Ali Kopuz, “Buğday ve ham ayçiçeği yağı ithalatımızı büyük ölçüde Rusya ve Ukrayna’dan karşılıyoruz. Ülkemizin Rusya’dan 2021 yılında yaptığı toplam tarım ürünleri ithalatı 4,3 milyar dolar değerinde oldu. Bunların içinde 1,8 milyar dolar değerinde 6,7 milyon ton buğday, 1,1 milyar dolar değerinde 913 bin ton ham Ayçiçek yağı ve 309 milyon dolar değerinde 1,2 milyon ton arpa ithalatı yer alıyor. Türkiye, bu ithalatı büyük oranda ihracat kaydıyla yapıyor. Bu nedenle un, makarna ve bisküvi ihracatımızı doğrudan etkileyecek bir savaş bu. Öte yandan iç piyasada tüketilen Ayçiçek yağımızın da önemli bir kısmı bu ülkelerden geldiği için yağ fiyatları da olumsuz etkilenebilir. Arpa, mısır gibi ürünlerin ithalatında yaşanabilecek sorunlar yem sektörü dolayısıyla da hayvancılık sektörünü de olumsuz etkileyebilecektir. Bu arada Rusya’dan aldığımız gaz ve iki ülkeden elde ettiğimiz turizm gelirlerini de risk altına sokacak bir süreç başlayabilir” şeklinde konuştu.

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin Türkiye’de gıda bakımından bir yansımasının olmayacağı ve yeni hasat dönemine kadar arz yönünde bir eksikliğin yaşanmayacağının belirtildiğini hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Bu çok iyi bir haber. Ancak, yeni hasat dönemi sonrası için şimdiden tedbirler almalı, politikalar geliştirmeliyiz” dedi.

    Ali Kopuz şunları söyledi: “Savaşın uzun sürmesiyle Ukrayna’dan tahıl ithalatında yaşanabilecek bir aksama küresel gıda güvenliği açısından büyük risk doğurur. Öte yandan Rusya'ya karşı alınan kısıtlayıcı ticari ve finansal tedbirler bu riski artıracaktır. Sorun gıda ile de sınırlı değil. Kriz enerji fiyatlarında da artışlara yol açabilir. Uygulanmaya başlayan yaptırımlar Rusya ile ticaret yapan her ülkeyi olumsuz etkileyecektir. Tabii, sorunun kısa vadede çözülmemesi en çok Rusya’ya zarar verir. Rusya’nın ihraç ürünlerinin yarısını petrol ve madencilik ürünleri oluşturuyor. Petrol ve madencilik sektörleri hariç tutulduğunda büyük bir dış ticaret açığı veren Rusya, bu süreçte büyük zarar görebilir. Rusya’nın son yıllarda döviz ve altın rezervlerini önemli ölçüde arttırarak 640 milyar dolar seviyesine çıkarması, ülkenin yaklaşık 5 yıllık ithalatını ve zorunlu ödemelerini fiziki olarak karşılayabileceğini gösteriyor. Ancak, yaptırımlar Rusya’nın ithalat maliyetlerini büyük ölçüde yükseltebilir.

    Dolayısıyla savaşın tüm taraflara zarar vereceği açık bir biçimde ortadadır ve bu sorunun hızla ve barışçıl bir biçimde çözülmesi tüm dünya için hayırlı olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hem savaşın sonlandırılması hem de olumsuz etkilerinden zarar görmememiz için yapılan çalışmaları iş dünyası olarak destekliyoruz. İnşallah, tüm dünya için büyük sorunlar doğurabilecek bu savaş en kısa zamanda bitecektir.”





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?