İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • SALGINININ ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA KANUN TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    SALGINININ ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA KANUN TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ
    (17.04.2020 . 14:55:35) (Okuma: 655)

    COVID-19 salgınından kaynaklanan nedenlerle faaliyetlerini yürütemeyen veya faaliyetlerinde aksama meydana gelen ve bu nedenle de gelir kaybına uğrayan işletmeler üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla çıkarılan “Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun” TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
     
    Kanunda ayrıca TOBB genel kurulu ve fahiş fiyat uygulayanlara ilişkin düzenlemeler bulunuyor.
     
    Kanuna göre;
     
    Yeni koronavirüs (Covid-19) salgını kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle; 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 61 inci maddesi uyarınca 2020 yılı Mayıs ayı içinde yapılması gereken Birlik Genel Kurulu, bir sonraki yıl Genel Kurulu ile birlikte yapılacak.
     
    Yeni koronavirüs (Covid-19) salgını kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle; 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilmiş olup 2020 yılı içinde geçerlilik süresi dolacak olan lisansların geçerlilik süresi bir yıl uzatıldı.
     
    6585 sayılı Parekende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna aşağıdaki ek madde eklenerek “Fahiş Fiyat Artışı, Stokçuluk Ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu"nun  kurulmasına ilişkin düzenleme yapıldı. Kurulda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından görevlendirilen bir üye de yer alacak.
     
    4857 sayılı İş Kanununa eklenen geçici madde ile; Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemeyecek.
     
    Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyecek.
     
    Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilecek.
     
    4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na eklenen Geçici 24. madde ile ücretsiz izne çıkartılan işçilere fondan nakit desteği verilmesi ile ilgili hüküm İşsizlik Sigortası Kanunu'na eklendi.
     
    Düzenlemeye göre, ücretsiz izne ayrılan kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere günlük 39,24 lira destek sağlanacak.
     
    Sermaye şirketleri, 30 Eylül 2020'ye kadar 2019 yılı net dönem karlarının yalnızca yüzde 25'ine kadarını dağıtabilecek.
     
    Yeni koronavirüs (Covid-19) salgını kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle; bazı alacakların ertelenmesi, alınmaması veya yapılandırılması hakkında bir kısım düzenleme de yapıldı.
     
    Detaylar ve Kanuna Ulaşmak İçin Tıklayınız…




Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?