İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TARIM 4.0 GELECEĞİN DEĞİL BUGÜNÜN TEKNOLOJİSİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TARIM 4.0 GELECEĞİN DEĞİL BUGÜNÜN TEKNOLOJİSİ
    (13.01.2022 . 13:53:53) (Okuma: 1117)

    İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada tarımda ileri teknoloji kullanımının önemine değinerek, “Tarım 4.0 olarak isimlendirilen süreç için artık “geleceğin tarımı” demek yanlış olacaktır. Çünkü bu konuda gelecek geldi. Tarım 4.0 geleceğin değil, bugünün kaçınılmaz teknolojisidir” dedi.

    Son dönemde gerçekleşen ihracat artışına ve ihracatın gıda boyutuna dikkat çeken Başkan Ali Kopuz, rakamların umut verici olduğunu ancak atalete kapılmamak gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Artan ihracatı değerlendirirken atalete kapılmamalı, tüm dünyanın yaklaşan bir gıda sorunu ile karşı karşıya olduğunu unutmamalıyız. Sık sık tekrar ediyorum: Yarının dünyasının en büyük sorunu gıda olacak. İklim değişikliğinden, toprak kalitesinin düşmesine, kuraklıktan nüfus artışına kadar her sorun gıdayı olumsuz etkileyen bir süreç başlatıyor.

    Muhtemel bir gıda krizinden en az etkilenmek için yapılması gerekenler bellidir. Öncelikle tarım teknolojilerinde yeni gelişmelere hemen ayak uydurmak, hatta bu gelişmeleri bizzat gerçekleştirmek zorundayız. Tarım 4.0 olarak isimlendirilen süreç için artık “geleceğin tarımı” demek yanlış olacaktır. Çünkü bu konuda gelecek geldi… Bugün yüksek teknolojili, dolayısıyla da yüksek verimli tarımsal üretimi gerçekleştirmeye başlayanlar geleceğe hazır demektir.

    Allah’a şükür, Türkiye bu konudaki çalışmaların yoğun olarak gerçekleştirildiği bir ülke… Yerli ve milli elektrikli traktörümüz, zirai insansız hava araçlarımız ve tarımın çeşitli dallarında çözüm üretmek için kurulmuş startup’larımız var. Gıda ve tarım konusunda teknokentlerimizde birçok şirket verimli çalışmalar yürütüyor. Öte yandan bir şansımız da tarımın önemini kavramış ve bu doğrultuda icraatlar yapan bir hükümetimizin olması.”

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, pandeminin ilk yılında artan tarımsal hasılayı hatırlatarak, 2022 yılı hasılasının düşmemesi için önlem çağrısında bulundu: “Hükümetin hızlı, kararlı ve etkin tavrının en iyi ortaya çıktığı dönem, pandeminin tüm dünyayı olumsuz etkilediği yıllar oldu. Önemli tarımsal ürün üreticisi ülkelerin birçoğunda düşmesine rağmen, ülkemizin tarımsal hasılası, geçen yıl hariç, her yıl arttı. Tarımsal ürün ihracatımızdaki olağanüstü artışın nedenlerinin başında da bu durum geliyor. Özellikle Avrupa’ya tarımsal ürün ihracatı gerçekleştiren ülkelerdeki 2020 yılı hasılasındaki azalma, bizim yeni pazarlara açılmamıza yardımcı oldu. İnşallah geçen yıl azalan tarımsal hasılamızı bu yıl arttırarak, bu trendi sürdüreceğiz.

    İnanıyorum ki tarımsal hasılamızın yeni rekorlar kırması için gereken tedbirler alınacaktır. Özellikle, son aylarda yaşanan kur istikrarsızlığı dolayısıyla ortaya çıkan, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın doğurduğu ve doğuracağı sorunların çözülmesi, çok önem arz ediyor. Bu konuda tarımsal desteklerin gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim. Böylece 2022 yılı tarımsal hasılamızı geçen yıla göre artırabiliriz.”

    Gıda sorunu yaşanmaması için tarımsal hasılanın artırılması kadar, mevcut stokların doğru yönetilmesi ve gıda fiyatlarında yaşanan artışların dengelenmesinin de önemli olduğunu belirten İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Bu konuda geçtiğimiz ay yaptığımız açıklamalarda, bazı seçilmiş ürünlerde ithalatta gümrük vergilerinin sıfırlanması, ihracatta da kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini belirtmiştik. Sonuçta hububat ve ayçiçek yağı ithalatındaki sıfır gümrük vergisi uygulamasında uzatmaya gidildi. Sıfır gümrük vergisi uygulaması, hububat için 2022 yılı sonuna kadar, ayçiçek yağı için de 1 Temmuz 2022'ye kadar uzatıldı. İhracat konusunda da, dövizdeki dalgalanmalar dolayısıyla yaşanabilecek sorunları engellemek için tedbirler alınması gerektiğini tekrarlamak istiyorum” dedi.

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?