İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TARIM ORMAN ŞURASI BAŞLADI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TARIM ORMAN ŞURASI BAŞLADI
    (18.11.2019 . 14:12:54) (Okuma: 885)

    “Ortak Akıl Buluşması” temasıyla gerçekleştirilen 3. Tarım Orman Şurası başladı.

     

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da düzenlenen şuraya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra TOBB’u temsilen Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, TOBB Sayman Üyesi Faik Yavuz katıldı.

     

    TOBB’u temsilen Ali Kopuz’a Şura’ya TOBB’un yaptığı katkılar sebebiyle Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından plaket takdim edildi.

     

    TOBB’un da destek olduğu Şura Çalışması kapsamında 21 adet çalışma grubu oluşturuldu. Oda ve Borsalardan temsilcileri katılım sağladığı çalışma gruplarının raporları hazırlandı. Web sayfası üzerinden Şura’ya bildirilen görüş sayısı ise 23 bini aştı.

     

    Şura açılış töreninde konuşan Bakan Pakdemirli deyim yerindeyse futboldan sonra halkın en çok konuştuğu konu olan tarım ve ormanın ele alınacağını, burada sözü tarımla ilgili paydaşlara bırakacağını ve kendisinin de buradan çıkacak tavsiye kararlarını heyecanla beklediğini söyledi.

     

    İlk defa Türkiye'nin söz sahibi olduğu bir Tarım Orman Şurası gerçekleştirildiğine işaret eden Pakdemirli, şuranın 5 yıllık planla 25 yıla ışık tutacağını bildirdi.

     

    11 Kasım’da “Geleceğe Nefes Ol Kampanyası” kapsamında vatandaşların Çorum'da 1 saat içinde en fazla fidan dikme rekorunu kırdığını anımsatan Pakdemirli"Görüyoruz ki halkımız rekora doymadı, Tarım Orman Şurası’'nda da bir rekora daha imza atmak istedi. An itibariyle şuraya web sayfamız üzerinden bildirilen görüş sayısı 23 bini aşmış, bu şura tarihimizin 'en geniş katılımlı şurası' olarak kayda geçmiştir. Şura için hem Türkiye'den hem de dünyanın dört bir yanından pek çok geri dönüş aldık. Danimarka'dan gelen Muhammed kardeşimiz de Yüksekova'dan gelen Ayşe ablamız da Kars'tan gelen çoban Yusuf'umuz da işte burada" ifadelerini kullandı.

     

    Pakdemirli, şuranın tanıtım toplantısının 17 Temmuz'da gerçekleştiğini hatırlatarak, bu süreçte 50 binden fazla muhtarla temasa geçildiğini, 7 binden fazla paydaşla buluştuklarını anlattı. Şura için oluşturulan 21 çalışma grubundaki katılımcı sayısını 2 bin kişiye çıkardıklarını belirten Pakdemirli, 83 günde 200'ün üzerinde toplantı yapıldığını bildirdi.

     

    Şura için görüş bildiren kimsenin emeğinin boşa gitmeyeceğine dikkati çeken Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

     

    "Sürdürülebilir üretimle Türkiye'mizi nice nice 100 yıllara hep beraber taşıyacağız. Tarım Orman Şurası ile geleceğimizde inşallah yeni bir dönem başlayacak. Zira bu şura bir sonuç değil, başlangıçtır. Tarım, tüm dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm geçiriyor. 2050 yılına kadar dünya nüfusu 10 milyara yaklaşacak ve bu nüfusun beslenmesi için mevcut gıda üretiminin yüzde 50 artırılması gerekiyor. Benzer bir tablo, ülkemiz için de geçerlidir. Dolayısıyla burada çiftçilerimize, üreticilerimize, yetiştiricilerimize büyük görev düşüyor. İnşallah sizlerin gayretiyle, sizlerin eli, sizlerin emeğiyle Türkiye tarımını hep birlikte dünya markası yapacağız."

     

    Pakdemirli, gençlerin tarıma özendirilmesi, girişimci kadınların da daha çok desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü ben çok iyi biliyorum ki beyler hiç kusura bakmasın, o tarlalarınızda siz bir saat çalışıyorsanız, hanımlarınız 3 saat çalışıyor. Toprağımız bereketli, suyumuz kaliteli, işlenen tarım arazimiz ülke yüzölçümünün 3'te 1'i. İşte bu hazine işlemeniz için, üretmeniz için sizleri, siz gençlerimizi bekliyor. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ülkeyiz. Yani bizim zehir gibi bir gençliğimiz var. İşte bunun için gelin, tarımı plazalarda çalışmaktan daha cazip bir iş dalına dönüştürelim. Şırnak'ta sütü işleyerek değer katan ve bununla yöresine istihdam sağlayan Zahide kızımız size ilham olsun. Yozgatlı Hacı Ömer ağabeyiniz, imkansızlıklardan imkan çıkarmak nedir, sizlere öğretsin" değerlendirmesinde bulundu.


    Geçen aylarda tanıtımı yapılan yüzde 100 yerli ve milli traktörün Türkiye'nin nerelerden bugünlere geldiğinin öz bir ifadesi olduğuna işaret eden Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadelede gelinen aşamayı da anlattı. Orman yangınlarına müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya düşürdüklerini belirten Pakdemirli"Bundan sonra da modern tekniklerle, eğitimli insan kaynağımızla, yakın bir zamanda tanışacağınız yangın söndürme tankıyla, İHA'larımızla yangınlarla mücadelede daha etkin bir yol izleyeceğiz" diye konuştu.

     

    Pakdemirli, şura için toplanan 30 bin parçalık fikir ve proje deposuyla tam anlamıyla bir tarımsal bilgi, plan, proje kütüphanesi oluşturulduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

     

    "Şuradan ortak akılla memleketimizin gücüne güç katacak bir yol haritası bekliyorum. Ben de komisyon üyelerimize, bundan sonraki her 5 yılda bir şuranın yapılmasını öneriyor ve bir sonraki Tarım Orman Şurası'nın da tarihini belirlemelerini teklif ediyorum. Tarım, siyaset üstü bir meseledir, milli güvenlik ve memleket meselesidir. Sorunlu değil sorumlu davranacak herkese, üreticimize ve yetiştiricimize güç verecek her fikre, tüm devlet adamlarımıza ve vatandaşlarımıza, bakanlığımızın, müdürlüklerimizin, araştırma enstitülerimizin kapıları da gönlümüz de soframız da sonuna kadar açıktır"

     

    Pakdemirli, konuşmasının ardından şura çalışmalarında emeği geçenlere plaket takdim etti.

     

    Şuranın kapanış toplantısı ise 21 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek ve şura kararları açıklanacak. Kapanış toplantısında şura boyunca tüm paydaşlardan gelen bilgi ve önerilerle tarımın geleceğine yönelik bir yol haritasının çizilmesi planlanıyor.

     

    Ayrıca şura süresince bakanlık öncülüğünde çalışmaları yürütülen elektrikli traktörün prototipi de ATO Congresium'da sergilenecek.

     

    3.Tarım Orman Şûrası; bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminin geliştirilmesine; gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliğinin teminine; kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyoçeşitliliğin korunması ile bu kaynakların sürdürülebilir kullanımına; çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesine; tarımsal ve hayvansal üretimin planlanmasına, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesine; tarımsal piyasaların düzenlenmesine; orman ve mera yönetimine; tabiatın korunmasına ilişkin stratejiler oluşturulmasını hedeflemektedir.

     

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?