İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TARIMSAL HASILANIN YANINDA GIDA GÜVENLİĞİNİ DE ARTIRMALIYIZ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TARIMSAL HASILANIN YANINDA GIDA GÜVENLİĞİNİ DE ARTIRMALIYIZ
    (11.06.2021 . 11:23:40) (Okuma: 844)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, kaliteli ve sağlıklı gıdanın önemine dikkat çekerek, “Türkiye’nin tarımsal hasılası sürekli artıyor. Gıda üretimimizin ve ihracatımızın artması elbette önemli ancak, ürettiğimiz gıdanın kalitesini de artırmalıyız. Gıda kalitesi, sağlığı ve güvenilirliğinin giderek artacağı bir döneme girdik” dedi.

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Haziran ayı Meclis toplantısında konuşan Başkan Ali Kopuz, pandeminin son bir buçuk yıldır ana gündem maddesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu sürecin dünyaya verdiği en önemli ders gıda ve sağlığın önemi oldu.

    Bizim işimiz gıda… Bu nedenle gıdada yaşanan ve yaşanacak gelişmeleri dikkatle izlemeli ve yol haritamızı buna göre belirlemeliyiz. Tarımsal üretim ve gıdada daha da güçlenmemiz, hayat memat meselesidir. Son gelişmeler ve açıklanan veriler, bunun idrakinde olduğumuzu gösteriyor.

    Allah’a şükür Hükümetimiz hızlı kararlar ve uygulamalarla, salgın döneminde büyük bir sorun yaşamamızın önüne geçti. Biz de sizlerden aldığımız görüş ve önerilerle, bu sürece katkıda bulunduk.

    Sonuçta salgın yılı olan 2020’de tarımsal üretimimiz arttı. Tarımsal hasılada Avrupa’da 1., dünyada ise 7. konumdayız. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli, su ürünleri yetiştiriciliğinde de, Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1'inci sıraya yükseldiğimizi açıkladı.

    İnşallah müsilaj sorunu da çözülecek ve bu başarının akamete uğraması engellenecek. Müsilaj sorunu için hükümetimiz tarafından bir eylem planı hazırlandı. Müsilaj’dan etkilenen balıkçı teknelerine verilen destekler iki katına çıkarıldı ve temizlik çalışmalarına başlandı.

    Dün gazeteler, “Gıda Fiyatlarında Erken Uyarı Sisteminin” çok yakında hayata geçirileceğini yazdı. Bildiğiniz gibi bu sistemle, gıda enflasyonunun erkenden önlenmesi hedefleniyor. Bu sistem sayesinde planlı arz ön plana çıkacak, doğru üretim modelleriyle, gıdanın enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi azalacak.

    Bir diğer önemli konu da, tarım alanlarının satış ve miras yoluyla bölünmesi. Bu sürecin hızlanması için yeni bir adım daha atıldı. Artık, hisseli tarım arazileri masrafsız birleştirilebilecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, arazi intikalinin çözümü için harç ve vergi muafiyeti getirildiğini açıkladı. Yani bu işlem artık masrafsız yapılabilecek…

    Geçtiğimiz günlerde açıklanan “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Karar” da bu bağlamda değerlendirilmeli. Biz her zaman tarımda küçük aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Bu yüzden bu kararı büyük bir sevinçle karşıladım.

    Pandemi sürecinde daha da artırılan hibe ve desteklerle, inşallah tarımsal hasılamız daha da büyüyecek… Bu çabaların sonucunu, büyüme verilerinde de açık ve net bir şekilde gördük. Türkiye 2021’in ilk çeyreğinde %7’lik bir büyüme başarısını yakaladı. Tarımsal hasıla da yüzde 7,5 büyüyerek, bu başarıya güzel bir katkı verdi.”

    Güvenli gıdanın önemi artıyor

    Gıdada güçlü olmak için yüksek miktarlarda üretimin yeterli olmadığını belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Kaliteli sağlıklı ve güvenli üretimin önemi her geçen gün artıyor. Pandemi ile birlikte Gıda Güvenliği kavramı büyük önem kazandı. İklim krizi, küresel salgınlar ve artan nüfusun yanı sıra; gıda kaynaklı hastalıkların yol açtığı sorunlar da, Gıda Güvenliği’ni bir tercih değil, “zorunluluk” haline getirmiş durumda. Bu yüzden, geleceğin güvenilir gıdaya ait olduğunu söyleyebiliriz.

    Bu nedenle, şirketimizi geleceğe taşımak istiyorsak insanların sağlıklı gıda tüketmesini sağlayacak güvenilir gıda ilkesine tavizsiz bağlı kalmalıyız.

    Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak, üyelerimizin tüketicilere güvenilir gıda sunmaları için sürekli, bilinçlendirme çalışmaları ve eğitimler düzenliyoruz. Bu çalışmaların yanında tağşiş yapan firmalara da, Borsa olarak yaptırımlar uyguluyoruz.

    Güvenilir gıda üretmeyen firmaların ömürlerinin kısa olacağı bir döneme girildiğine inanıyorum. Zira Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyla ilgili denetimleri kesintisiz sürüyor, bu firmalar ifşa ediliyor ve cezalandırılıyor. Ancak asıl cezayı tüketici, bu ürünleri tercih etmeyerek veriyor. Sonuçta, sorunlu gıdayı piyasaya süren şirketlerin ömürleri kısa oluyor. Bu eğilimin giderek artacağına olan inancım tamdır.

    Güvenilir gıdayla ilgili bilinç sürekli artıyor ve artmaya da devam edecek. Gıda işi yapan işletmeler uzun yaşamak, büyümek istiyorlarsa önce saygın bir imaja sahip olmalılar. Bunu sağlamanın yolu da tüketiciye sağlıklı ve güvenilir ürünler sunmaktan geçiyor. Gelecek, güvenilir gıda üreten, bu ürünleri tüketicilerle buluşturan markaların olacak” dedi.  

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?