İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • “TARIMSAL ÜRETİMİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    “TARIMSAL ÜRETİMİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
    (11.09.2020 . 12:29:49) (Okuma: 886)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Eylül ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin öneminin her geçen gün arttığını belirterek, “Nüfus artışı, iklim değişikliği ve son olarak da salgın bize gösterdi ki tarım ve gıdanın önemi giderek artıyor. Hükümetimizin yıllardır uyguladığı tarımsal desteklerin ve tedbirlerin sonucu bu zor günlerde daha iyi anlaşılıyor” dedi.

    “Salgın döneminde tarımsal üretimin önemi daha net bir biçimde ortaya çıktı” diyen Ali Kopuz, “Türkiye’nin tarımsal üretimin artırmak için yıllardır uyguladığı politikaların ne kadar gerekli olduğu anlaşıldı. Bundan sonra da tarımın stratejik önemini unutmadan bu politikaların sürdürüleceğine inanıyorum. Bu destekler sayesinde ikinci çeyrekte tarımsal üretimimiz yüzde 4 büyüdü. Az evvel sözünü ettiğim küçülmenin yüzde 9.9’la sınırlı kalmasında tarım sektörünün de payı vardır.

    Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ye de ayrıca bir teşekkür etmek gerektiği kanaatindeyim. Pandemi boyunca müstahsilin üretime sağlıklı şartlarda devam edebilmesi ve üretimin azalmaması için gerekli tüm tedbirler alındı ve ortaya bu olumlu sonuç çıktı” şeklinde konuştu.

    ***

    Türkiye’de Koronavirüs’e karşı hem sağlık hem de ekonomi alanında çok ciddi önlemler alındığını hatırlatan Başkan Ali Kopuz şöyle konuştu: “O dönem hızlı hareket edilmeseydi, bugün biz de diğer ülkelerin yaşadığı acı tabloyla karşı karşıya kalacaktık. Bu dönemde gelişmiş Avrupa ülkeleri başta olmak üzere sağlık sistemleri adeta felç oldu. Pandemi yüzünden neredeyse tüm dünyada ticaret durdu. ABD ve AB başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede ikinci çeyrekte rekor küçülmeler gerçekleşti. Türkiye ise bu zorlu dönemde yüzde 9,9 küçüldü. Birinci çeyrek büyüme rakamları açıklandığında, pandeminin asıl etkilerinin ikinci çeyrekte görülmeye başlanacağını belirtmiştim. Nitekim de öyle oldu. Pandeminin üçüncü çeyreğe de sınırlı da olsa olumsuz yansımaları olacaktır. Ancak şahsen pandeminin seyrine göre üçüncü çeyrekten itibaren toparlanmaya başlayacağımıza inanıyorum. Nitekim Ağustos ayında sanayi üretimindeki artış beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

    Salgının ekonomik etkilerini azaltmak için devletimiz birçok fedakârlıkta bulundu ve bulunmaya da devam ediyor. Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında gelir seviyesi düşük vatandaşları ve istihdamı desteklemeye yönelik çok sayıda program uygulamaya konuldu. 34 Milyar TL gibi önemli bir kaynak, farklı program başlıkları çerçevesinde milletimize karşılıksız aktarıldı. İşverenlere sigorta prim desteği veriliyor. Kısa Çalışma Ödeneği süresi 31 Ekim’e kadar devam edecek. İşten çıkarma kısıtlaması ve nakdi ücret desteği de 2 ay daha uzatıldı. İnşallah bu desteklerle birlikte 2020 yılını, birçok ülkeye göre daha iyi bir yerde kapatıp, bu küresel sıkıntıyı en az zararla atlatacağız.”

    ***

    Son günlerde açıklanan ekonomik verileri de değerlendiren Başkan Kopuz, “Dış ticaret hacmimiz yüzde 8,52 artarak 31 milyar 239 milyon dolar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 66,4 olarak gerçekleşti. Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 82,2 iken, Ağustos ayında yüzde 4,4 oranında artarak 85,9’a yükseldi.

    Özellikle reel kesim, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerinde artışlar görüldü. Reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre Ağustos ayında yüzde 5,8 oranında artarak 105,2, hizmet sektörü yüzde 5,7 oranında artarak 70,5, perakende ticaret sektörü yüzde 0,2 oranında artarak 94,9 oldu.

    Salgın dolayısıyla beklenenin çok üstünde büyüyen sektörler de oldu. Örneğin Türkiye'nin e-ticaret hacmi yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 91 milyar 700 milyon lira oldu. Tüm bu veriler ışığında ekonomik anlamda önümüzün yavaş yavaş açıldığını görebiliyoruz.

    Bizler de iş dünyası olarak, tüm kararlılığımızla en iyi bildiğimiz işi yapmaya, ülkemize ticaret yoluyla hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

    ***

    Türkiye’nin son dönemlerde gerçekleştirdiği enerji atılımı ile ilgili de konuşan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Biliyorsunuz uzun süredir bir “Doğu Akdeniz” meselemiz var. Türkiye’nin hakkı olduğu uluslararası sularda yaptığı sondaj çalışmalarını engellemeye çalışıyorlar. Diyalog çağrılarımızı cevapsız bırakıyor ve sinmemizi bekliyorlar. Kısaca cevap veriyorum, çok beklerler… Türkiye artık eski Türkiye değil…

    Geçen ay Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervi yeni bir dönemin habercisi. Türkiye sanayisi güçlü, savunma gücü yerli bir ülkedir. Yeni enerji kaynakları Türkiye’nin artan gücünü pekiştirecektir inşallah. Türkiye hakkını arayacak ve alacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?