İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • “TARIMSAL YATIRIM ORTAMI DA İYİLEŞMELİ”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    “TARIMSAL YATIRIM ORTAMI DA İYİLEŞMELİ”
    (02.03.2024 . 11:16:23) (Okuma: 172)

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığında, birçok bakanlık ve iş dünyasından kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla çalışan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) tarafından açıklanan 2024 Yılı Eylem Planı’nı değerlendiren İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Türkiye’de yatırım ortamının her geçen gün iyileştiğini belirtti ve tarıma daha da önem verilmesi gerektiğini belirtti.

    Yatırım Ortamı Her Geçen Gün İyileşiyor

    Kopuz, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan çalışmaların iş kurma, üretim ve ticaret yapma süreçlerini kolaylaştırdığını hatırlatarak, “Eskiden aylarca vakit alan birçok iş şimdi birkaç gün içinde tamamlanıyor. Bürokrasi azaldı, daha da azalıyor. Yapılan çalışmalar hiçbir zaman yeterli görülmüyor ve daha da iyisi için çaba sarf ediliyor” dedi.

    Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun 2024 Yılı Eylem Planı’nda Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirmenin yanında geliştirecek birçok yeni eylemin de yer aldığına dikkat çeken Başkan Ali Kopuz, “Dünyada da Türkiye’de de iş yapma biçimleri değişiyor, dönüşüyor. 2024 Eylem Planı, Türkiye iş dünyasının bu dönüşümün gereklerine uygun hale gelmesini, dolayısıyla rekabet gücünün artmasını sağlayacak önemli maddeler içeriyor. Örneğin e-tebligat usulünün genişletilmesi, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliklerinin hazırlanması doğrultusundaki düzenlemeler dünyanın yeni gerçeklerine uyumumuzu hızlandıracak” dedi.

    Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayan sektörlerin katma değerli üretim süreçlerini desteklemek ve yatırım ortamlarını iyileştirmek amacıyla bu sektörlerin ihtiyaç duyduğu işgücü arzının güçlendirilmesi ve nitelikli işgücüne sahip yabancıların çalışma ve oturum süreçlerinin hızlandırılması ile ilgili planlanan eylemlerin de dikkat çekici olduğunu belirten Başkan Ali Kopuz, “Türkiye’nin en önemli sorunları arasında katma değerli üretim ve nitelikli işgücü var… Bu sorunların çözümü için atılacak adımların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yine planda yer alan işgücü ihtiyacı analizinin ve bu analiz sonuçlarına göre atılacak adımların, mesleki teknik eğitim konusunda yapılacaklarla bütünleştiğinde sorunların çözümü yolunda önemli mesafe kat edilecektir” dedi.

    Planda iklim değişikliği ve yeşil dönüşümle ilgili birçok maddenin var olduğuna da dikkat çeken Başkan Kopuz, “Türkiye 2053’te sıfır karbonu hedefliyor. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalar, sadece yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için değil, aynı zamanda Türkiye’nin küresel rekabet gücünü de artırıyor” dedi.

    Tarımsal Yatırım Ortamı da İyileştirilmeli

    Türkiye’de tarımsal üretimin sürekli arttığını ancak potansiyelinden hala uzak olduğuna dikkat çeken İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz şunları söyledi: “Tarım sektöründe büyük yatırımlar yapılmasını sağlayacak tedbir, destek ve kolaylıklara ihtiyaç var. Sabit sermaye yatırımları içinde tarımın payı çok düşük… Bu da ülkemizde aile üreticiliğinin yaygınlığının göstergesidir. Tarımsal üretimde aile üreticiliği çok önemlidir ve elbette desteklenmelidir. Ancak, unutulmamalıdır ki sadece büyük yatırımlarla ölçek ekonomisinin avantajlarından yararlanmak mümkün olabilir. İleri teknoloji kullanımı ve verimlilik artışı da büyük yatırımlarla daha kolay gerçekleşir. Yüksek verimli ve düşük maliyetli üretim ise günümüzde en büyük sorunlarımızdan biri olan gıda enflasyonunun çözümü için en doğru yoldur.”





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?