İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TİCARETTE BAŞARI AHİLİKLE MÜMKÜN
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TİCARETTE BAŞARI AHİLİKLE MÜMKÜN
    (11.11.2022 . 14:36:22) (Okuma: 256)

    İstanbul Ticaret Borsasının Kasım ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Ali Kopuz, günümüzde ticaretin teknoloji odaklı ve küresel bir hal aldığını belirterek, “Bu yeni sistemde başarının yolu ahilik esaslarına sıkı sıkıya sarılmaktan geçiyor” dedi.

    Kopuz, gıda ticareti yapanların diğer tüccarlardan daha dikkatli olmaları gerektiğine inandığını belirterek, “Bizler tüccarız, mal alıp satarız… Ancak alıp sattığımız mal, insanların temel ihtiyacı olan gıda olduğu için, diğer ticaret erbabından farklıyız. Bizim sorumluluklarımız daha fazladır. Bizim ticarette daha hassas olmamız lazım. Biz herkesten daha fazla ahlaklı olmalıyız, çünkü insanların gıda ihtiyacını karşılıyoruz. Gıdanın sağlıklı, eksiksiz ve doğru fiyatlarla tüketiciye sunulması bizim görevimizdir. Bu görevi hakkıyla yerine getirmediğimizde sadece yasal sorumluluklarla yüzleşmeyiz, aynı zamanda vebal de alırız. Bu nedenle atalarımızın Ahilik ahlakını kendimize rehber edinmeliyiz” dedi.

    Konuşmasında Ahiliğin kurucusu sayılan Ahî Evran’ın prensiplerini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Ahiliğin esasları hepimize yol göstermelidir: Harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı, dayanıklı ol, yalan söyleme, büyüklerinden önce söze başlama, kimseyi kandırma, kanaatkâr ol, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumda iken, affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil, kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol…

    Söylemesi kolay, hayata geçirmesi zor doğrular… İnşallah hayatımızın her alanında bu prensiplere bağlı kalır, hem milletimize hem sektörlerimize hakkıyla hizmet etmeyi başarırız” şeklinde konuştu.

    Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yaşanan büyük değişimi hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Birkaç genç arkadaşımız dışında bu çatı altındaki herkes orta yaş ve üstünde. Yani bizler ak saçlılar, ak sakallılarız… Doğduğumuz yüzyılı geride bıraktık. Yeni yüzyılda ise yeni bir çağ başladı. Türkiye olarak büyük bir atılım yaşadığımız 20 yılda neler olduğuna hepimiz tanık olduk. Büyük altyapı devrimleri yapıldı, tarımdan sanayiye kadar üretimde rekorlar kırıldı, savunma sanayi yerlileştirildi, birçok neslin hayali yerli otomobil TOGG, dünyanın en ileri teknolojisiyle gerçekleştirildi…

    Dünya da büyük bir teknolojik dönüşümün etkisiyle hızla değişiyor. Özellikle de iş dünyası bu değişimden büyük bir pay aldı. Gençliğimizde hayal etmemizin bile mümkün olmadığı bir geleceği yaşıyoruz. Günümüz dünyasında sadece mallar ve sermaye değil, işgücü bile küreselleşiyor. Günümüz dünyasında internet sayesinde İstanbul’daki bir işletmenin dünyanın öbür ucunda müşterisi olabiliyor. İnternetin satışlardaki payı sürekli artıyor. Bazı işletmelerde satışların yüzde 50’sini geçmiş durumda. Pandemiden önce gıdanın internetten satılamayacağını düşünürdük. Şimdi insanlar internetten domates bile sipariş edebiliyor. Ev dışı tüketim de kimsenin beklemediği bir hızda büyüdü. Bu sistem değişimi lojistiği de en hızlı yükselen sektörlerden biri haline getirdi. Bizler de olağanüstü bir hızla değişen ekonomik düzene uyum sağlamak zorundayız” dedi.

     

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz bir taraftan yeni ve hızla değişen bir dünyadan bahsederken, diğer taraftan da ahilik prensiplerini sahiplenmemiz gerektiğini söylemenin çelişki gibi görünmemesi gerektiğini belirterek, “Çünkü ben bilhassa bu yeni düzende ahilik prensipleriyle başarılı olabileceğimize inanıyorum. Hepiniz hatırlarsınız, eskiden dükkanlarımızda ‘Şikayetinizi bizlere, memnuniyetinizi dostlarınıza anlatınız’ diye bir yazı asılıydı. Bu yazı sayesinde, hem mevcut müşterimizi memnun etmeyi hem de yeni müşterilere ulaşmayı hedeflerdik. O zamanlar ne kadar işe yarardı bilmem. Ancak bugün insanlar şikayetlerini sosyal medya ve internette paylaşıyorlar ve etkisi çok daha büyük oluyor. Eskiden bir müşterinin şikayeti birkaç kişiyi olumsuz etkilerdi, şimdi binlerce kişiye ulaşıyor. Aynı durum memnuniyet için de geçerli. Ürün ve fiyat kıyaslamasının internet sayesinde çok kolaylaşması da hayatımızdaki yeniliklerden biri…

    Değerli meslektaşlarım, bu öyle bir dünya ki sadece dürüst olanlar, ürün kalitesinden ödün vermeyenler ve doğru fiyat politikası uygulayanlar başarılı olabilir. Yani az önce sıraladığım Ahi Evran’ın prensiplerine uyanlar… Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Türkiye Yüzyılı Vizyonu”na uygun olan anlayış da biz tüccarlar için budur: Şanlı geçmişimizin prensiplerine sıkı sıkıya bağlı kalarak yarını hedefleyecek ve inşallah yaşadığımız tüm zorlukları aşarak Türkiye Yüzyılını elbirliğiyle kuracağız şeklinde konuştu.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?