İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TOBB ÖNCÜLÜĞÜNDE TÜRK-ARAP TİCARET ODASI KURULDU
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TOBB ÖNCÜLÜĞÜNDE TÜRK-ARAP TİCARET ODASI KURULDU
    (25.11.2016 . 09:02:48) (Okuma: 3042)

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Arap Odalar Birliği imzaladıkları protokol ile Türk-Arap Ticaret Odası’nı kurdu. İmza törenine TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Arap Odalar Birliği ve Ürdün Ticaret Odası Başkanı Senatör Nael Al Kabariti,  Mısır Ticaret Odaları Federasyonu ve Afrika Odalar Birliği Başkanı Ahmed Al Wakeel ve diğer temsilciler katıldı.

     

    TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “İnanıyorum ki bu anlaşma bütün sektörleri ileriye taşıyacaktır. Anlaşmayı imzalayan tüm ülkeler için hayırlara vesile olmasını istiyorum” dedi.

     

    İmza töreninde konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Arap iş dünyasından birçok iş adamının 15 Temmuz'daki darbe girişimini duyar duymaz kendisini aradığını ve Türkiye’ye destek mesajlarını ilettiğini, kara günde Türkiye’nin dostu olduklarını bir kez daha gösterdiklerini belirtti.

     

    Türkiye ile Arap coğrafyası bin yıldır komşu

     

    Komşuluğun hiç kesilmeden devam edeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Komşuluğun ve kardeşliğin getirdiği hukukla çok güçlü tarihi bağlara sahibiz. Medeniyetlerimiz, kültürlerimiz iç içe geçmiş. Arap coğrafyası ile ekonomik alanda da büyük bir etkileşimimiz var. Dünyanın deniz yolu bağlantıları üzerinde bulunan Arap coğrafyası ile tarihi İpekyolu üzerindeki Türk coğrafyası tarih boyunca bu bölgenin zenginliğinin teminatı olmuştur. Bu iki coğrafyanın daha fazla yakınlaşması ve yeniden bir zenginlik bölgesine dönüşmesi için elimizde büyük bir fırsat var. İçinde bulunduğumuz süreçte Türkiye ile Arap coğrafyasının birbirine her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Zira içinde bulunduğumuz coğrafyada tek çözümü birlikte hareket etmemiz olan sancılar yaşanıyor." Şeklinde konuştu.

     

     Tarihi bir adım atılıyor

     

    Hisarcıklıoğlu, Arap Ligi ülkelerinin özel sektörünün çatı kuruluşu Arap Odalar Birliği ve TOBB olarak tarihi bir adım attıklarını belirterek, "Arap coğrafyası ile ekonomik ilişkilerimiz son dönemde önemli gelişme kaydetti. 2000’lerin başından bu yana, yani son 15 yılda Arap ülkeleri ile Türkiye’nin ticaret hacmi tam 7,5 kat arttı. Arap coğrafyası ile ticaretimiz 47 milyar dolara kadar ulaşmıştı. 15 yılda 7,5 kat ticaret artışı müthiş bir rakamdır." diye konuştu.

     

    Turizmde müthiş bir artış yaşandığını, Arap coğrafyasından Türkiye'ye gelen turist sayısının 9 kat arttığını ve 3 milyona ulaştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, Türk iş adamlarının Arap coğrafyasına yaptıkları doğrudan yatırımın 36 kat arttığını, Arap yatırımcıların Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının da 23 kat artarak 10 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti.

     

    AB ticaret rakamları aşılabilir

     

    Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ortak yatırım çağrısı yapan Arap Odalar Birliği ve Ürdün Ticaret Odası Başkanı Senatör Nael Al Kabariti, “Türk ve Arap özel sektörünü temsilen buradayız. Arap ülkeleri ve Türkiye arasındaki ortak noktaları bulup istihdamı artıracak ortak yatırımlar yapmalıyız. Arap ülkelerinde işsizlik sıkıntısı büyük. İki tarafta da istihdamı artıracak projeleri bir an önce başlamalıyız. İstihdamı artırmalıyız. Bu ulusların sosyo-kültürel gelişimini de hızlandırır. Avrupa Birliği'nin ticaret rakamlarını aşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

     

    Türk inşaat firmalarını bekliyoruz

     

    Mısır Ticaret Odaları Federasyonu ve Afrika Odalar Birliği Başkanı Ahmed Al Wakeel de Türk ve Arap ilişkileri için bugün çok önemli bir temel atıldığını vurgulayarak, “Bugün aslında ticari anlamda yatırımlar ve ekonomik adımlar, kültürel ve sosyal açıdan da gelişmeyi hızlandıracak” dedi.

     

    Toplantıya, İstanbul Ticaret Borsasını temsilen, Yönetim Kurulu Üyelerinden Mehmet Erkan Özefe, Mustafa Kamar, Meclis Üyelerinden Emin Demirci, Ahmet Zeki Göncüoğlu, Osman Berberoğlu, Abdullah Çerman ve İSTİB Genel Sekreteri Ali Yavuz Yiğit katıldı.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?