İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ
    (19.02.2020 . 14:58:59) (Okuma: 2817)

    Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, 19 Şubat 2020 tarih ve 31044 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelikle pekmez, bal ve peynir izlenimi veren ürünlerin üretimi yasaklandı. 

     

    Yapılan değişikliklerle: 

    - Gıda enzimleri, bulaşanlar, hedef dışı yemlere taşınması önlenemeyen koksidiyostatların ve histomonostatların hayvansal gıdalarda bulunabilecek maksimum miktarları, 

    - Ambalajlama, etiketleme, 

    - Hayvansal gıdalarda bulunabilecek veteriner ilaçlarına ait farmakolojik aktif maddelerin sınıflandırılması ve maksimum kalıntı limitleri, 

    - Numune alma ve analiz metotları, taşıma ve depolama ile ilgili yatay ve dikey gıda kodeksine ilişkin esaslar, 

    - Coğrafi işaretle ilgili özel hükümler ile diğer bazı gıda ve/veya gıda gruplarına ilişkin özel hükümlerde düzenlemelere dâhil edildi.

     

    Yönetmeliğe göre; pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler üretilemeyecek.

     

    Yönetmelikte yapılan değişikliklerle; aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünlerin üretimi de yasaklandı.

     

    Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünlerin de üretimine yasak getiren yönetmelik yayım tarihi itibari ile yürürlüğe girdi.

    Yönetmeliğin yayım tarihinden önce üretilen ürünler en geç 31 Aralık 2020 tarihinde piyasadan kalkmış olacak.

     

    19 Şubat 2020 tarih ve 31044 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği”ne ulaşmak için tıklayınız…

     

    “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği” ile gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelere ilişkin asgari teknik ve hijyen kriterleri, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller ve belirli diğer öğeler, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerine dair yatay ve dikey gıda kodeksine ilişkin esaslar düzenleniyor. 

     

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?