İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TÜRKİYE PERAKENDE TİCARETİ ZİRVESİ BAŞLADI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TÜRKİYE PERAKENDE TİCARETİ ZİRVESİ BAŞLADI
    (21.02.2018 . 18:28:36) (Okuma: 1986)

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Pullman Airport Otel'de düzenlenen “Türkiye Perakende Ticareti Zirvesi” 21 Şubat 2018 tarihinde başladı. İki gün sürecek olan zirve, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz tarafından yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

     

    Zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksine göre, 2018 Ocak ayında sektöre güvenin yüzde 5,6 arttığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini koruduğuna da dikkat çekti. 

     

    Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Bu güven ve iyimserlik, küresel ve jeopolitik risklere rağmen büyümeye devam edeceğimizin somut göstergelerinden biri olarak yorumlanmalıdır. Küresel perakendecilere stratejik yatırımları konusunda rehberlik etmek amacıyla hazırlanan küresel perakende gelişim endeksi sonuçlarına göre, Türkiye 2016 yılında 6. sırada iken 2017 yılında 4. sıraya yükselerek ciddi bir performansla ilerlemeye devam etmektedir. Endekse göre ülkemiz, çekiciliği hızla artan ve perakende pazarı hızla büyüyen ülkeler arasında yer almaktadır. Perakende sektörü ciro bakımından imalat sektöründen sonra ikinci sıradadır" şeklinde konuştu.

     

    Zirvenin açılış konuşmasını yapan TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz ise perakende sektörünün ekonominin lokomotifi ve öncü göstergesi olduğunu söyledi. TOBB olarak perakende sektörünü geliştirecek her girişimin yanında olduklarını ve desteklediklerini ifade eden TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz “Zira perakende demek, iç tüketim demektir. Ekonominin yüzde 60’ı demektir. Bu sektör, hem ekonominin lokomotifi, hem de öncü göstergesidir” dedi.

     

    Perakendecilerin istihdamda da lider sektör olduğunu ve en çok kayıtlı istihdamı sağladığını belirten Kopuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan istihdam seferberliği ile Hükümetin de, daha önce benzeri olmayan destekler hayata geçirerek, 1,5 milyon kişiye yeni istihdam sağlandığını hatırlattı. Kopuz, bu başarılı sonuçtan sonra hükümetin, bu destekleri 2020 sonuna kadar uzattığını ifade etti.

     

     

    TÜRKİYE PERAKENDE TİCARETİ ZİRVESİ BAŞLADI

     

     

    Sektörde iş mahkemelerinin önemli bir sıkıntı olduğunun altını çizen TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Her nasılsa işverenler bu davalarda hep haksız çıkıyordu. Davaların uzun sürmesi de ayrı bir sorundu. Bu konudaki reform taleplerimiz de karşılık buldu İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk, yılbaşından itibaren zorunlu hale getirildi. Esasında bizim kültürümüzde olan “helalleşmek” ile benzer bir durum söz konusu. Arabuluculukta da, bir şekilde karşı tarafla helalleşiyoruz. Aylar ve hatta yıllar süren davalar yerine, en fazla birkaç haftada sonuç alınıyor. İlk 1,5 ayda 21 bin 500 başvuru geldi ve 19 bin 300’ü, 1-2 hafta içinde çözüm kavuştu. Yani yüzde 90’a ulaşan bir başarı söz konusu” dedi. 

     

    KDV oranı farklarına da değinen Kopuz “Bir diğer önemli sıkıntımız, girdi çıktı arasında büyük KDV oranı farkıydı. Bu yüzden KDV alacaklarını uzun süre tahsil edemiyor ve finansman sıkıntısı yaşıyoruz. Devlet nasıl alacağına şahin ise, borcuna da aynı duyarlılığı göstermeli. Maliye Bakanlığımızla bu konuda da çalışıyoruz. İnşallah biriken bu KDV’lerin geri dönüşüyle ilgili müjdeli bir haberi de yakında bekliyoruz” şeklinde konuştu.

     

    Hükümetin, reel sektörün ihtiyaçlarına duyarlı bir yaklaşımda olduğunu söyleyen İSTİB Başkanı Ali KopuzGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin camia için bir şans olduğunu, sıkıntıları bizzat dinlediğini ve birlikte istişare ederek ve çözüm arayabildiklerini belirtti.

     

    Son dönemde reel sektörümüzü rahatlatan tüm düzenlemelerde, Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasının bulunduğuna dikkat çeken Kopuz, “Şirket kurma prosedürünü, hem daha basit, hem de daha ucuz hale getirdi. Taşınır rehni sistemini kurdu ve reel sektörümüzün finansmana erişimini kolaylaştırdı. Gümrüklerde tek pencere sistemini getirdi, uzun beklemeler tarih oldu. Çeke itibar kazandıran Kare kod uygulamasının zorunlu hale getirilmesini sağladı. Senetlerde de benzer bir güvenlik sistemi getirmek için çalışma başlattı. E-ticareti daha güvenli hale getirecek güven damgasını hayata geçirdi. Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsası gibi on yıllardır bekleyen reformları sonuçlandırdı ve bizlerin en çok önem verdiği bir konuyu, perakende sektöründe bürokrasiyi minimize edecek, zaman ve para israfına son verecek, devrim niteliğinde bir projeyi, Perakende Bilgi Sistemi PERBİS’i başlattı” diyerek birkaç önemli düzenlemeyi hatırlattı

     

    Toplantıya  İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri Alaattin Altuntaş ve Mustafa Kamar, Meclis Üyeleri Osman Berberoğlu ve Emin Demirci de katıldı.

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?