İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TÜRKİYE TARIM VE TOHUMCULUK ZİRVESİ İSTİB’DE YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TÜRKİYE TARIM VE TOHUMCULUK ZİRVESİ İSTİB’DE YAPILDI
    (16.06.2023 . 11:37:50) (Okuma: 298)

    TÜRKTOB  ve Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen Yeni Yüzyılda Türkiye Tarım ve Tohumculuk Zirvesi, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil’in katılımıyla İstanbul Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

    Zirvenin açılışını yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, “Tohum hayatın ilk adımıdır. Var olabilmenin anahtarıdır tohum. Tohumculuk gerek bitki sağlığı gerek gıda güvenliği açısından daha önemli hale geldi. Dünyada nüfus arttıkça sanayi ve hizmet sektörü genişliyor. Kırsalda yaşayan insanlar şehre göç ediyor. Bizim üretim alanlarımız üzerinde bir baskı oluşturuyor. 'Daha verimli nasıl üretim yapabiliriz?' sorusu gündeme geliyor. Tohum tek başına ciddi bir faktör... Geçen yüzyıldan itibaren bu alandaki ilerlemeler bu alanı adeta bir endüstri haline getirdi. Bugün tohumculuk sektörümüzde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 100'ün çok üzerine çıktı” diye konuştu.

    Konuşmasında İstanbul Ticaret Borsasının 2012 yılında TAGEM desteği ve Yeditepe Üniversitesi işbirliği ile başlattığı “50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması Projesi”nden bahseden Başkan Kopuz şunları söyledi:

    “2012 yılından beri yürüttüğümüz çok önemli bir projeden kısaca bahsetmek istiyorum. Projemizin ilk 4 yıllında Buğday ve Arpa tohumları çimlendirildi. Bu tohumların genetik farklılıklarının belirlenmesi için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile 2018 yılında, ikinci aşama çalışmalara başladık. Neticede, buğday ve arpa tohumlarının kalite özellikleri bakımından iyi bir potansiyele sahip olduğu görüldü. Tohumların DNA barkodlamaları yapıldı ve güçlü genetik özellikleri olduğu görüldü. Saflaştırma çalışmaları 2022’de tamamlandı. Şimdi gelinen noktada ise TAGEM Konya Bahri Dağdaş Enstitüsüne verdiğimiz kuraklığa karşı dayanıklı tohumların tescil ön deneme çalışmaları yapılıyor. Bu sayede, bugün çok önemli bir sınama olarak karşımızda duran kuraklığa karşı dayanıklı tohumların korunması ve geliştirilmesine katkı sağlamayı umuyoruz. Ayrıca, kırmızı mercimek türüne ait iki çeşit için Şanlıurfa GAP Araştırma Enstitüsü ile çalışmalara başladık.”

    Daha sonra söz alan Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak yaptığı konuşmada tarım ile ilgili Bakanlık, İSTİB ve TÜRKTOB olarak üç ailenin buluştuğunu belirterek “Her üç kurumla da farklı toplantılar ve projeler yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” dedi. Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Perakende Komitesi Başkanı Cemal Özen ise yaptığı konuşmada Türkiye’de tarımın fırsatlarla dolu olduğunu söyleyerek “Tarım az gelişmiş toplumların işi olarak bilinir ama bu yanlış bir algıdır. Tarım ileri teknoloji ve teknik gerektiren bir uygulamadır” dedi.

    “Türkiye’de GDO’lu tohum yoktur”

    Tohumculuk sektöründe doğru bilinen yanlışlara savaş açan ve sektörü yıpratıcı ve yanlış bilginin ülkenin milli değerlerine zarar verdiğinin altını çizen Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Savaş Akcan, “Yerli tohum, sertifikalı tohum, hibrit tohum, GDO gibi başlıklarda yanlış bilinenler var. Türkiye’de GDO’lu tohum üretiminin ve ticaretinin yasak olduğunu, tohumda ithalat bağımlısı değil tam tersi net ihracatçı olduğumuzu ve daha birçok yanlış bilginin doğrusunu paylaşıyoruz” dedi.

    Küresel pandemi, iklim krizi, savaşlar gibi sorunların gıdayı ve tarımı doğrudan etkilediğini hatırlatan Akcan “Bunlara rağmen geldiğimiz noktaya baktığımızda yaşanılan krizler içinde en şanslı coğrafyalardan biriyiz. Her ne kadar kamuoyunda farklı bilgiler dolaşsa dahi yaşanılan zorlu süreçlerde Türk tarım ve tohumculuk sektörü devlet desteğiyle elinden gelen tüm gayreti göstermektedir” ifadelerini kullandı.

    Zirvenin ilk oturumu Tarım Gazetecisi Galip Umut Özdil gerçekleştirildi. Oturuma konuşmacı olarak, Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar, Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı, Fide Üreticileri Alt Birliği (FİDEBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı M. Kayhan Yıldırım, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Dündar katıldı.

    İkinci oturum ise Gazeteci Mehmet Uluğtürkan moderatörlüğünde Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Hacıoğlu, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gencer, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı H. Ömer Güler’in katılımıyla gerçekleştirildi.

    Ülkemizin tarım ve tohumculuk sektöründe markalaşması adına milli stratejilerin görüşüldüğü, Türkiye’de markalaşma yolunda ilerleyen tarım ve tohumculuk sektörünün uluslararası arenada önünü açmak, milli ve yerel üretim hareketini desteklemek, Türkiye’nin zirai değerlerinin gelecek vizyonunu ve ekonomik faydalarını dünyaya anlatmak amacıyla düzenlenen zirveye katılımcıların ilgisi yoğundu. Zirve İstanbul Ticaret Borsası bahçesinde yapılan kokteyl ile son buldu.

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?