İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TÜRKİYE-MOLDOVA EKONOMİ FORUMU YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TÜRKİYE-MOLDOVA EKONOMİ FORUMU YAPILDI
    (23.03.2018 . 17:11:50) (Okuma: 1705)

    Türkiye-Moldova Ekonomi Forumu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin İstanbul'daki hizmet binasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşti

     

    TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye – Moldova Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, Moldova’daki Türk yatırımcıların, Moldova’nın iktisadi ve siyasi dönüşümünden ve küresel ekonomiyle bütünleşme yönünde attığı adımlardan heyecan duyduğunu belirterek, “Türk iş dünyası Moldova ekonomisine daha fazla yatırım yapmak istiyor” dedi.​

     

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Türk özel sektörünün küresel ticaret ve yatırım ortamına entegrasyonu için büyük emek verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB adına teşekkürlerini iletti.

     

    Türkiye ile Moldova arasındaki yakın iktisadi ve siyasi ilişkilerin, Moldova devletinin kuruluşuna kadar uzandığını anlatan TOBB Başkanı, “Türkiye, Moldova’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılında, Moldova’yı tanımış ve o tarihten sonra ikili ilişkilerin gelişmesine büyük önem vermiştir. Karşılıklı üst düzey ziyaretleri ve Serbest ticaret anlaşması, ülkelerimizi birbirine giderek yakınlaştırmıştır” dedi.

     

    Bu yakınlaşmada büyükelçilerin rolünü de vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Büyükelçimiz Hulusi Bey’i, önceki görev yerlerinden bilirim. Her zaman reel sektörümüzün yanında olmuştur. İş dünyasının görüşlerinin görev yaptığı ülkelerin karar mercilerine aktarılmasında da, hep etkin rol oynar. Bu yapıcı ve sonuç almaya dönük çalışma anlayışını, şimdi de Moldova’da görüyoruz. Sayın Büyükelçiye, iş dünyamız adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

     

    Moldova’ya gerçekleştirdikleri ziyareti hatırlatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Demokrat Parti Başkanı Sayın Pılahutnik, Başbakan Sayın Filip ve Gagavuzya Başkanı Sayın Vilah heyetimizi kabul etti. Moldova hükümetiyle verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Moldova ekonomisinin potansiyelini çok iyi anlattılar.

     

    Aynı ziyarette, Moldova’daki en önemli yatırımcılar arasında yer alan, Türk Moldova İş Konseyi Başkanı Sinan Bora kardeşimin ev sahipliğinde, Moldova’daki yatırımcılarımız ile bir araya gelmiştik. Bu ziyaretimiz esnasında Moldova’daki girişimcilerimizin başarılarıyla gurur duyduk. Girişimcilerimiz, başarılarıyla, Türkiye ile Moldova arasında köprü olma görevini layıkıyla yerine getiriyorlar.

     

    Otel, alış veriş merkezi, hastane, okul inşaatı ve işletmesi ile tekstil başta olmak üzere sanayi alanlarında üretim faaliyeti gösteriyorlar. Müteahhitlerimiz, 280 milyon dolarlık projeleri başarıyla tamamladı. Yatırımcılarımız Moldova’da 6 bin kişiden fazla istihdam sağlamaktadır”.

      

    Hisarcıklıoğlu, Serbest Ticaret Anlaşması’nın da katkısıyla, ikili ticaretin gelişmekte olduğunu, Serbest Ticaret Anlaşmasının işleyişinde var olan sorunların kısa sürede aşılacağına, bu anlaşmanın kapsamına hizmetler sektörünün eklenmesinin de iki ülke için yararlı olacağına inandığını söyledi.

     

    2017’de iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıllık yüzde 22 arttığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, 460 milyon Dolarlık ticaret hacmini ilk aşamada 1 milyar Dolara çıkarmak istediklerini ifade etti.

      

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu toplantının, Moldova ziyaretleri sırasında alınan karar doğrultusunda düzenlendiğini, Moldova’yı, Moldova’daki iş yapma imkânlarını Türk iş çevrelerine daha iyi tanıtmak istediklerini ve Türk ve Moldova firmaları arasında verimli ikili görüşmelerin gerçekleşmesini hedeflediklerini söyledi.

     

    Açılış konuşmalarının ardından, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Moldova İşadamları Derneği Genel Direktörü Alexandru Baltag tarafından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin şahitliğinde işbirliği anlaşması imzalandı. 

     

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?